Όταν οδοντωτός έκλεινε 120 χρόνια ιστορίας, ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης έσκυψε και αφουγκράστηκε τις ράγες του, ξεχασμένες ιστορίες να μας μεταφέρει.

Τα Καλάβρυτα ήταν πάντοτε ένας περίφημος και πλούσιος σε φυσική ομορφιά τόπος, η εύκολη απόδραση για τους Αθηναίους και μια πηγή αναζωογόνησης. Αλλά πόσοι είστε εσείς που γνωρίζετε τι κρύβει κάθε χωριό ή τοποθεσία των Καλαβρύτων; Μιας περιοχής που η λαογραφία αποτελείται από θρύλους, μυθολογικά πρόσωπα, νεράιδες και σάτυρους και φαντάσματα, και που πολλές φορές κρίνεται αναγκαίο να δεθεί με το Ελληνικό φανταστικό στοιχείο ώστε να μπορέσουμε να την αφηγηθούμε; Ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης θα σας τα διηγηθεί όλα.

Κωνσταντίνος Τσουρέκης Στύγα Καλάβρυτα

Αν κοιτάξεις βαθιά στα νερά της Τσιβλού, θα δεις τα καμπαναριά του βυθισμένου χωριού.

Ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης μού έδωσε το εισιτήριο να ανέβω στον οδοντωτό και να μεταφερθώ έναν αιώνα πίσω αρχικά, σαν ο Μουντζούρης να ήταν μια καλορυθμισμένη χρονομηχανή. Στη διάρκεια του ταξιδιού κάναμε και από μια γερή σε χρονική διάρκεια στάση και στους 6 σταθμούς του Μουτζούρη, για να μας πει και από μια ιστορία άμεσα συνδεδεμένη.

Μα το κυριότερο από όλα ήταν που μας σύστησε και με τους κατοίκους του τότε.

Κάτι κουβαλούσαν οι άνθρωποι αυτοί πάνω τους που τους σκοτείνιαζε με έναν ευγενικό τρόπο, κάτι που ήθελαν να ξεριζώσουν από μέσα τους και το προσπάθησαν με την αφήγηση σκληρών και πονεμένων ιστοριών που παράλληλα μας συστήνουν τον γεωπλάστη των Καλαβρύτων. Μέσα από την κατοχή και τις κακουχίες, σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τοποθεσίες, με πλούσιες σε πλήθος ντοπιολαλιές, ο κάθε ένας τους μας έβαλε στο σπιτικό του και ανάδεψε φαντασία και πραγματικότητα.

konstantinos-tsourekis-olokautoma-kalavryton

Το ολοκαύτωμα Καλαβρύτων το 1943

Το βιβλίο αυτό είναι μια αναδρομή σε αφηγήσεις, παραμύθια και μυθολογία, διάχυτη από το στοιχείο του φανταστικού. Οι ιστορίες που θα διαβάσεις είναι βουτηγμένες στο αθάνατο νερό της Στύγας, εμπνευσμένες από τα μάρμαρα και τα μνημούρια μέσα και γύρω από την πόλη – η οποία είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Κύναιθα – καθώς και από τα Καλαβρυτοχώρια που είναι σκορπισμένα στα βουνά και τα οροπέδια, χτισμένα μέσα σε ελατοδάση ή κοντά σε τρεχούμενα νερά.

Κωνσταντίνος Τσουρέκης Καλάβρυτα

Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε το 1913 ύστερα από φυσική καταστροφή. Σύμφωνα όμως με τον Κωνσταντίνο Τσουρέκη, τα στοιχεία τς φύσης ήταν πιο “ζωντανά” από ό,τι συνήθως.

15 στο σύνολο ιστορίες μάς μάγεψαν με έναν γλυκό και παραδοσιακό τρόπο, ξεχωρίζοντας ως αγαπημένες τη “Στύγα”, τη “Χίλια καντήλια” που με έκανε να ανατριχιάσω, τη “Φουρνόλακας” που με έκανε να θελήσω να φάω το ψωμί – ακόμη και με τις στάχτες – και την “Οι τρεις αδερφοί”.

Αδιαμφισβήτητα, Ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης κατάφερε να παντρέψει τη λαογραφία και τη μυθολογία, τα παραμύθια και τη φαντασία με τον ρεαλισμό και να αποδώσει ένα ταξίδι που οι Καλές Βρύσες (Καλάβρυτα) στέκονται υπερήφανες για αυτό. Κάθε αναγνώστης που κατάγεται από αυτές θα νιώσει, αν όχι συγκίνηση, μια πληρότητα για τον τόπο του. Οι υπόλοιποι σίγουρα θα θελήσουν να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από κοντά κάθε μύθο.

Το βιβλίο “Η Στύγα και άλλες ιστορίες λαογραφίας & φαντασίας των Καλαβρύτων” από τον Κωνσταντίνο Τσουρέκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Night Read και μπορείτε να βρείτε όλα του τα χαρακτηριστικά αλλά και επιπλέον κριτικές αναγνωστών στην εφαρμογή GoodReads.

Σχόλια