5 είδη μουσικής που οι αρθρογράφοι μας προτιμούν να ακούνε κατά τη διάρκεια της εξεταστικής

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που διαβάζουν με μουσική και αυτοί που διαβάζουν με την ησυχία τους. Εμείς κάναμε μια έρευνα μεταξύ των αρθρογράφων μας που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία με σκοπό όχι άλλον από τον προσηλυτισμό σε αυτήν την τεχνική που κάνει την εξεταστική να περνάει λίγο πιο αναίμακτα. Συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα, τα οποία με άκρως αυθαίρετο τρόπο μπήκαν σε κατηγορίες, ώστε να μπορεί ο καθένας εύκολα να βρει την κλίση του και να πάρει ιδέες από άλλους.

Πριν περάσουμε στην ουσία του ζητήματος, ας θέσουμε εν είδει disclaimer, πως οι επιστήμονες – αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ήδη πτυχία δηλαδή – υποστηρίζουν πως το αν θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά η εγκεφαλική λειτουργία από το άκουσμα μουσικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τέτοιοι μπορεί να είναι το είδος, η ένταση, υποκειμενικοί παράγοντες του βασανισμένου φοιτητή κλπ. Ένα σημείο συμφωνίας είναι ότι οι στίχοι μπορούν να σε αποσυγκεντρώσουν, πράγμα στο οποίο συγκλίνουν και οι απόψεις πολλών από τους αρθρογράφους που συμμετείχαν στη δική μας – τεραστίων διαστάσεων – έρευνα. Βέβαια, η εξεταστική είναι προσωπική υπόθεση και η μουσική της ακόμα περισσότερο.

 εξεταστικήεξεταστική

Ζεν, ηρεμία και χαλάρωση

Τα μέλη της μακράν μεγαλύτερης ομάδας ξέρουν πως το άγχος δεν ωφελεί και έχουν βρει μουσικούς τρόπους για να καλμάρουν όσα νεύρα τεντώνει η εξεταστική. Οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα: Devendra Bahnart, Bonobo, ορχηστικά κομμάτια από Pink Floyd, Nicolas Jaar, Thievery Corporation, Little People, Yanni, Χατζιδάκις, Ludovico Einaudi και Chopin. Η playlist που συνέθεσε η ομάδα του Ζεν κάνει την εξεταστική να μοιάζει με χαλαρό απόγευμα Κυριακής.

Τα λόγια είναι περιττά

Πολλοί αρθρογράφοι μας συμμερίζονται τα επιστημονικά πορίσματα και προτιμούν μουσική χωρίς φωνητικά. Εν μέρει επικαλυπτόμενη από την προηγούμενη, αυτή η ομάδα προσφέρει εξίσου πολλές επιλογές στο φιλομαθές και φιλόμουσο αναγνωστικό κοινό του Frapress: Yann Tiersen, instrumental jazz, David Lanz, Apocalyptica και 2 Cellos για τους λάτρεις των εγχόρδων, 2 Steps from Hell για επική μελέτη και God is an Astronaut για ατμοσφαιρικές post rock ώρες στη βιβλιοθήκη. Γιατί η μόνη φωνή που χρειάζεται να ακούς στην εξεταστική είναι αυτή της συνείδησής σου.

Παίξε ό,τι θες, μαέστρο!

Η εξεταστική είναι κάπως μοναχική περίοδος και το ραδιόφωνο μπορεί να προσφέρει ένα είδος παρέας για μια ομαλή μετάβαση στον έξω κόσμο μετά το πέρας της. Από τα συμβατικά FM οι προτάσεις περιλαμβάνουν Galaxy 92 και Up Radio 88.6. Βρισκόμαστε όμως στην εποχή της τεχνολογίας και έτσι κάποιοι αρθρογράφοι μας διαβάζουν με ιντερνετικές playlist από το 8tracks και το Κασετόφωνο, χαρακτηρίζοντάς τα σωτήρια.

Διάβασε όσο θες, it’s on the House!

Ομολογώ ότι ως προς αυτά τα αποτελέσματα η μονομελής επιστημονική ομάδα εξεπλάγη. Τα μέλη αυτής της κατηγορίας περνούν την εξεταστική ακούγοντας house στα πλείστα όσα subgenres του. Δε μας ανέλυσαν τους λόγους που τους οδήγησαν να συμπεριλάβουν tech, deep και electronic house στη μουσική διαβάσματός τους, αλλά υποπτευόμαστε πως είναι συγγενείς με αυτούς της επόμενης ομάδας.

Tα Τριπάκια

Ψυχεδέλεια και εξεταστική δεν ακούγονται πολύ καλό ζευγάρι, αλλά για ορισμένα άτομα αυτός ο συνδυασμός δουλεύει εξαιρετικά. Είναι μουσική με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ελάχιστα φωνητικά και προβλέψιμες εξάρσεις. Η μικρή αυτή σέκτα – περήφανο μέλος της οποίας είναι και η γράφουσα – προτείνει: Underground Youth, τριπαριστικούς Cure, Myrrors, Bad Liquor Pond και Samsara Blues Experiment από post-psychedelic και Sound Defects, που στην ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ακούγoνται σαν trip hop. Είθε να μην καταλαβαίνεις πότε αλλάζεις κεφάλαιο, όπως δεν καταλαβαίνεις πότε αλλάζει κομμάτι.

Μόλις τελειώσουμε πάμε Jamaica!

Κλείνουμε με μια ομάδα που αποτελείται από ένα και μοναδικό μέλος που συγκεντρώνεται αποκλειστικά με reggae και dub. Ο λόγος που τίθεται στο τέλος αυτού του αφιερώματος στα soundtrack της εξεταστικής είναι γιατί υποδεικνύει το πνεύμα που θα πρέπει να μας διακατέχει και σε αυτή τη μίζερη φάση της φοιτητικής εμπειρίας.

Ευχαριστούμε όσους μας έστειλαν τις προτάσεις τους!

Σχόλια