Στο πλαίσιο των 2 “Λειτουργιών”, που θα πραγματοποιήσουν οι Batushka στη χώρα μας, αναλύουμε την σύστασή τους.

Το παρόν άρθρο γράφτηκε από κάποιον που μέχρι πρόσφατα η μόνη επαφή που είχε με το black metal ήταν το ότι νόμιζε πως πρόκειται για τύπους που χτυπάνε το μικρό δάχτυλο των ποδιών τους πάνω σε έπιπλα, ενώ τυχαίνει να βρίσκονται κοντά σε μικρόφωνα. Και πού και πού θυσιάζουν κανένα μέλος τους στο δάσος φορώντας ασπρόμαυρο make-up.

Ο λόγος που αναφέρεται αυτό, είναι ότι το συγκρότημα προς εξέταση, δηλαδή οι Batushka, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση που μπορεί να προσελκύσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους, όπως και τον γραφών.

Δυο λόγια για τους Batushka

Το όνομά τους Батюшка σημαίνει στα κυριλλικά “πάτερ”, με την έννοια του ιερέα. Το ντεμπούτο album τους με τίτλο Litourgiya, κυκλοφόρησε το 2015. Κάθε τραγούδι που εμπεριέχεται στον δίσκο έχει το πρόθεμα Yekteníya, που σημαίνει Λιτανεία.

Τα ονόματα των μελών παραμένουν ένα μυστήριο προς το παρόν. Τρία από αυτά να χαρακτηρίζονται ως Варфоломей (Βαρθολομαίος), Мартин (Μάρτιν) και Христофоръ (Χριστόφορος) στα credits του δίσκου.

Φήμες λένε πως πρόκειται για ιδρυτικά μέλη γνωστών Πολωνικών συγκροτημάτων, όπως των Mgła, Lux Occulta, ή πιθανόν για τον Adam Nergal Darski των Behemoth. Ποσώς έχει σημασία αυτό.

Batushka live

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους Batushka ξεχωριστούς και άξιους να αφιερωθεί ένα κείμενο αποκλειστικά για αυτούς; Και κυρίως γιατί αξίζει να βρεθεί κανείς σε κάποια από τις 2 εμφανίσεις τους στη χώρα μας;

Αρχικά, όπως υπονοεί και ο τίτλος, πρόκειται για ένα group με αρκετά κοινά στοιχεία με τους Σουηδούς Ghost. Ίσως αν είστε θαυμαστές των δεύτερων να τα έχετε εντοπίσει από μόνοι σας. Για τους υπόλοιπους πάμε να το συζητήσουμε:

Εν αρχή, εγένετο η μουσική…

Μπορεί να μην τους αρμόζουν ακριβώς οι ίδιες ταμπέλες, αλλά έχουν και οι δύο ένα γνήσιο στυλ που τους κάνει ξεχωριστούς. Οι Batushka μπορεί να θεωρηθούν από πολλούς μια black metal μπάντα, αλλά με ένα πρώτο άκουσμα στον δίσκο τους διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για κάτι παραπάνω.

Κατά την ακρόαση του Litourgiya θα βιώσει κανείς μια ποικιλία μελωδιών σε σημείο να μπορούν να χαρακτηριστούν ορισμένα σημεία ακόμα και progressive. Αυτό επιβεβαιώνεται με αλλαγές στην ενέργεια που εκπέμπει ο δίσκος, μέσα από ατμοσφαιρικές παύσεις και από το γεγονός πως τα φωνητικά δεν αποτελούνται αποκλειστικά από shrieks (κραυγές). Η ύπαρξη αυτών λειτουργεί κατά κύριο λόγο συνοδευτικά στους γρηγοριανούς ψαλμούς. Το στοιχείο αυτό που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος και συχνά παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Batushka live

Οι ψαλμοί αυτοί βάζουν τον ακροατή άμεσα στο δυσοίωνο κλίμα που κυριαρχούν τα βαριά riffs από τις κιθάρες και τα blast beats του drummer. Αυτός ο συνδυασμός έρχεται να ενισχυθεί και από άλλα ambient στοιχεία, όπως π.χ. ήχους από θυμιατήρι, δημιουργώντας έτσι έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθ’όλη την διάρκεια του άλμπουμ. Εννοείται πως όλα τα τραγούδια συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους, καθιστώντας την ακρόαση του δίσκου σαν ολότητα απαραίτητη.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την μουσική των Ghost, στην οποία κυριαρχούν τα pop rock και doom στοιχεία με ορισμένα heavy σημεία. Κάτι που είναι περιέργως οξύμωρο με το στιχουργικό τους περιεχόμενο, το οποίο κάνει συχνά αναφορές τον ερχομό του Σατανά, σύμφωνα με τη Βίβλο και προκαλεί ένα κράμα συναισθημάτων στον ακροατή.

… μετά η Πίστη …

Θεματολογικά, και οι δύο μπάντες έχουν στο επίκεντρο της ύπαρξής τους την έννοια της θρησκείας. Αυτό περιλαμβάνει στίχους, καλλιτεχνική επιμέλεια εξωφύλλου και σκηνική παρουσία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ανάλογους φορείς σε σημείο να απειλούνται οι ζωές των μελών τους.

Οι Batushka έχουν έρθει αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις σε χώρες όπως η Ρωσία και η Λευκορωσία. Παρόλο που είχαν το “πράσινο φως” από την πολιτεία, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν συναυλίες τους. Ενδεχομένως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Οι Ghost, έχουν δηλώσει σε συνέντευξή τους στο παρελθόν πως:

Το να διαχωρίσουμε τις ταυτότητές μας από το συγκρότημα, επιτρέπει στο κοινό να αφοσιωθεί στην τέχνη μας και όχι στις προσωπικές ζωές και απόψεις μας.

Ενδέχεται να είναι παρόμοια η πρόθεση και των Πολωνών.

Όσον αφορά τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, οι Batushka φαίνεται να μην ακολουθούν τα στερεότυπα της black metal. Αυτά θέλουν τα συγκροτήματα να ασπάζονται αντιχριστιανικές, σατανικές και αθεϊσμικές απόψεις, οι οποίες αποτυπώνονται έντονα σε ανάλογα artwork και λογότυπα. Το στιχουργικό περιεχόμενο εμπλουτίζεται με θεματολογία περί κατάθλιψης, θανάτου και λοιπών μακαβριοτήτων.

Αντιθέτως, από τους λίγους στίχους των Batushka που μπορούν να βρεθούν στο internet, αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται κυρίως για αποσπάσματα ύμνων. Ακόμα και το λιτό καλλιτεχνικό που ντύνει τον δίσκο τους, περιλαμβάνει μόνο τις μορφές της Παναγίας και του Χριστού. Ίσως το ότι είναι απρόσωπες να θεωρείται προσβλητικό σε ορισμένες κουλτούρες.

Οι τίτλοι των τραγουδιών του Litourgiya είναι έννοιες που έχουν μεν θρησκευτικό ύφος, είναι θετικές δε. (Κάθαρση, Ευλογία, Σοφία, Ελπίδα, κ.α). Κανείς αναρωτιέται αν πρόκειται για ειρωνεία ή βλασφημία.

Το ίδιο το συγκρότημα δήλωσε σε συνέντευξη:

Ας νομίζει ότι θέλει το κοινό. Ό,τι θέλαμε να πούμε βρίσκεται στη μουσική, τους στίχους και το εξώφυλλο. Οι ακροατές θα πρέπει να ανακαλύψουν τα πάντα μόνοι τους. Μου αρέσει που μαθαίνω ότι o κόσμος βρίσκει το Litourgiya ένα ενδιαφέρον και όχι τόσο προφανές άλμπουμ. Ειδικότερα όταν τους τραβάει στο σημείο να μάθουν τα πάντα για αυτό.

Batushka live

… και τέλος, το Θέαμα

Το πιο πιθανό είναι η πρόθεση του συγκροτήματος να περάσει ένα μήνυμα με την συνολική του παρουσία ή απλά να προκαλέσει αντιδράσεις. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός το πώς θα ερμηνεύσει την όλη στάση του.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ζωντανές εμφανίσεις τους αποτελούν ένα ολοκληρωμένο show, από κάθε άποψη. Τα σκηνικά, ο ρουχισμός, τα εφέ, το merchandise που θα βρει κανείς στους πάγκους τους και κυρίως η μουσική είναι προσεγμένα στην εντέλεια.

Η εκκλησιαστική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στις συναυλίες τους καθηλώνει και τον πιο… άπιστο.

ΟΙ BATUSHKA ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ 2 ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Η Made Of Stone Productions παρουσιάζει:

Batushka (PL) live in Athens
Special guests: The Monolith Deathcult (NL)
Opening act: Bio-Cancer (GR)
Στο KYTTARO Live Club / ΚΥΤΤΑΡΟ (Ηπείρου 48 & Αχαρνών, Αθήνα)
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016
Πόρτες: 20:00


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Περιορισμένη προπώληση: 15€
• Υπόλοιπη προπώληση: 18€
• Ταμείο: 22€


ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
• Metal Era (Εμ. Μπενάκη 22, Αθήνα, τηλ.: 210 3304133,www.metalera.gr)
• No Remorse Records (Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ.: 210 3830981,www.noremorse.gr)
• Viva.gr
• Τηλεφωνικά στο 11876
• Reload Stores
• Media Markt
• Seven Spots
• Καταστήματα Public
• Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά – Evripidis International Bookstore
• Ηλεκτρονική προπώληση: https://goo.gl/tE5XAU

Batushka (PL) live in Thessaloniki
Special guests: The Monolith Deathcult (NL)
Opening act: Shadowcraft (GR)
Στο Eightball Live Stage (Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη)
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016
Πόρτες: 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Περιορισμένη προπώληση: 15€
• Υπόλοιπη προπώληση: 18€
• Ταμείο: 22€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
The Nephilim Metal Musicstore (Πατριάρχου Ιωακείμ 17, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 694 53 66 526, www.nephilimstore.gr)
• Musicland Records (Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 264880)

Σχόλια