Τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας “Διαδρομές” οργανώνουν μια ομαδική έκθεση, πάνω στη μοναδικότητα της προσωπικής ματιάς, με το χαρακτηριστικό όνομα Unique.

Η Σχολή φωτογραφίας «Διαδρομές» δημιουργήθηκε μέσα από τη συνάντηση, τι άλλο, των διαδρομών 2 ανθρώπων με μεγάλη αγάπη για την Τέχνη και τη φωτογραφία ειδικότερα. Ο Γιώργος Ασημακόπουλος [Bio] και ο Τόλης Χατζηγνατίου [Bio], μετά από πλούσια εμπειρία με συμμετοχή σε δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας και κύκλους διδασκαλίας, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του Common Routes project και της ομώνυμης ομάδας φωτογραφίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν πόλο έκφρασης και διδασκαλίας για όποιον ενδιαφέρεται να μυηθεί αρχικά αλλά και να εισχωρήσει στα βαθύτερα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης. Ταυτόχρονα όμως να δημιουργήσουν κι ένα σπίτι που θα εντάξουν τις ιδέες και τα project τόσο τα δικά τους όσο και των μελών, πλέον, της φωτογραφικής ομάδας των «Διαδρομών».

Με τον τρόπο αυτό το Common Routes Project που ξεκίνησε την δράση του το 2014 με την οργάνωση και πραγματοποίηση του πρώτου φωτογραφικού οδοιπορικού στην Τουρκία, δουλειά του οποίου εκτέθηκε τον Απρίλιο του 2016 στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εντάσσεται κι αποτελεί κυρίαρχο πυλώνα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της σχολής Διαδρομές, με τα μέλη της ομάδας να γίνονται πλέον η ομάδα φωτογραφίας της σχολής.

H λειτουργία της σχολής χτίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες:

Την διδασκαλία όπως αυτή ορίζεται από το Βασικό Πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις εξελίξεις και τις ανάγκες της εποχής,  και τα Workshop, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως εκθέσεις, συμμετοχή σε καλλιτεχνικά δρώμενα, festival, συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς κ.α. και τις αποστολές στο εξωτερικό μέσα από τo project Common Routes δεύτερος σταθμός του οποίου θα είναι η Σερβία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, με το οδοιπορικό να έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2016. Εξάλλου, ο πρώτος κύκλος φωτογραφικών οδοιπορικών θα καλυφθεί τα επόμενα πέντε χρόνια με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η σχολή και η φωτογραφική ομάδα Διαδρομές στεγάζεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή. Βορειοδυτικά της Ακρόπολης στην οδό Σαρρή 21, βρίσκεται το διατηρητέο κτίριο 112 ετών του Booart. Τα μαθήματα, οι παρουσιάσεις, τα εικαστικά δρώμενα και οι εκθέσεις της σχολής πραγματοποιούνται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη του Γιώργου Ασημακόπουλου στην Μαριλή Γουλή για το Frapress.gr

Common Routes: Ένα οδοιπορικό ή μια εμπειρία ζωής;

Έκθεση “Unique”

Με αφορμή την έναρξη του νέου κύκλου σεμιναρίων πάνω στη φωτογραφία, τον Οκτώβρη, η σχολή διοργανώνει τη νέα της φωτογραφική Έκθεση με τίτλο “Unique”.

Τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας “Διαδρομές”, που δρα συλλογικά τα τελευταία 5 χρόνια, οργανώνουν μια ομαδική έκθεση πάνω στη μοναδικότητα της προσωπικής ματιάς. Οι φωτογράφοι μέσα από τις προσωπικές τους θεματικές, καλούνται να επιδείξουν τις φωτογραφίες αυτές, που θ’ αναδείξουν τη  μοναδικότητα της προσωπικής τους οπτικής.

Η ατομικότητα στην φωτογραφία είναι θεμέλιος λίθος της εκκίνησης της και η μοναδικότητα της προσωπικής ματιάς εικαστικό φίλτρο της πραγματικότητας, όπως την βιώνει ο φωτογράφος. Το ταξίδι στην φωτογραφία είναι ικανό να φανερώσει αντίστροφα και πολλά διαφορετικά άτομα μέσα στον καθένα μας, ξεχωριστές ματιές, διάφορα φωτογραφικά υποκείμενα που μάχονται για την υπεροχή, μέσα από την αταξία της διαδρομής και της αναζήτησης της προσωπικής αισθητικής. Η μοναδικότητα στην φωτογραφία θα πηγάζει πάντα μέσα από την εσωτερικότητα και ο φωτογράφος καλείται να επιδείξει αυτό που τον κάνει να σταθεί στο σύνολο… τον εαυτό του!

Κύριος φωτογραφικός στόχος της ομάδας είναι η ανθρωποκεντρική φωτογραφία και η αποτύπωση των κοινωνικών και πολιτισμικών συγκλίσεων και αποκλίσεων, το περιβάλλον και πώς αυτό επιδρά στο ίδιο το άτομο αλλά και στις σκέψεις και στα συναισθήματα που παραμένουν κοινά όποιον τόπο και αν επισκέπτονται.

Συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Αρμένης, Γιώργος Ασημακόπουλος, Δημήτρης Γαλάνης, Σοφία Δασύρα, Κώστας Δελχάς, Τάσος Κουτσιαύτης, Δώρα Λαβαζού, Γιώργος Τσακανίκας, Τόλης Χατζηγνατίου.

Πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2016, παρουσίασαν την φωτογραφική έκθεση «Common Routes: Ένα Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Τουρκία», που εκτέθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και αποτελεί μέρος μια σειράς από φωτογραφικές αποστολές. Η έκθεση είχε μεγάλη αποδοχή με αποτέλεσμα να δοθούν δυο παρατάσεις στην ημερομηνία λήξης της και να οργανώνεται η μεταφορά της, σε εκθεσιακό χώρο στην Κωνσταντινούπολη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Booart, όπου διεξάγονται και τα σεμινάρια φωτογραφίας, από την φωτογραφική ομάδα  “Διαδρομές”. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, και η διάρκεια της θα είναι δυο εβδομάδες.

Στις 23 Σεπτέμβρη και με το κλείσιμο της έκθεσης, θα οργανωθεί το Openday των σεμιναρίων για το νέο έτος, με παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος μαθημάτων και δράσεων.

Παράλληλα , η φωτογραφική ομάδα Διαδρομές σε συνεργασία με το διαδικτυακό περιοδικό iFocus.gr διοργανώνει ανοιχτό Διαγωνισμό φωτογραφίας, με έπαθλο τέσσερις υποτροφίες για το έτος 2016 – 2017.

Πληροφορίες Έκθεσης

Χώρος: Βοοart  (Σαρρή 21 Αθήνα)

Διάρκεια: 9 – 23 Σεπτεμβρίου

Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00

Επιμέλεια: Γιώργος Ασημακόπουλος

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: Καθημερινά 10.00 – 23.00

Unique Photo 5 - Tasos Koutsiaftis

Open Day

Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη και από τις 20.00 κι έπειτα, με το κλείσιμο της έκθεσης “Unique”, θα οργανωθεί το Openday των σεμιναρίων για το νέο έτος, με παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος μαθημάτων και δράσεων και απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της σχολής.

Έναρξη Βασικού Προγράμματος σπουδών 2016/17

Το πρώτο έτος ξεκινά την Τετάρτη, και κάθε Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου με ώρες διεξαγωγής από 19:30 έως 21:30 και μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο της φωτογραφίας και να εξοικειωθούν με την φωτογραφική τους μηχανή, ως μέσο έκφρασης και αποτύπωσης της προσωπικής τους αισθητικής και ύφους.

Το δεύτερο έτος ξεκινά τη Δευτέρα, και κάθε Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου με ώρες διεξαγωγής από 19:30 έως 21:30 και μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Απευθύνεται σε όσους κατέχουν τις βασικές γνώσεις, τόσο στους τεχνικούς όσο και θεωρητικούς κανόνες της φωτογραφίας και επιθυμούν να εμβαθύνουν, αλλά και να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες.

Workshop

Το πρώτο Workshop της σχολής θα διοργανωθεί από 2/12 έως 4/12 με θέμα η πόλη μου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την πόλη της Αθήνας, μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό και να αποτυπώσουν τα κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα της πόλης σήμερα.

Διαγωνισμός

Τέλος, η φωτογραφική ομάδα Διαδρομές σε συνεργασία με το διαδικτυακό περιοδικό iFocus.gr διοργανώνει ανοιχτό Διαγωνισμό φωτογραφίας, με έπαθλο τέσσερις υποτροφίες για το έτος 2016 – 2017. Είτε είστε αρχάριοι της φωτογραφίας, είτε προχωρημένοι, το διαδικτυακό περιοδικό iFocus.gr και η φωτογραφική ομάδα Διαδρομές, σας δίνουν την δυνατότητα να εξασφαλίσετε τέσσερις (4) υποτροφίες σε σχολή φωτογραφίας (δύο ολόκληρες και δύο με έκπτωση 50%) και σας προσκαλούν να λάβετε μέρος.

Hyperlinks

Διαδρομές Official Url

Διαδρομές Official Facebook Page

Πρόγραμμα Διδασκαλίας

Workshops

Common Routes Project

Διαγωνισμός

Xώρος

“Unique” Photography Exhibition / Teaser Trailer

Official Facebook Event

Diadromes Logo

Σχόλια