Η μεγαλύτερη φοιτητική διοργάνωση που συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Πρόκειται για το Job Fair Athens, μια διημερίδα καριέρας με εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό και πανελλήνιο χαρακτήρα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο χάρη στην πρωτοβουλία των φοιτητών- εθελοντών με την υποστήριξη του φοιτητικού οργανισμού EESTEC LC Athens του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στις 25 και 26 Μαΐου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 1200 φοιτητές και απόφοιτοι διαφορετικών Πανεπιστημίων στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με 57 από τις μεγαλύτερες εταιρείες και startups που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών και να αφήσουν το βιογραφικό τους ή να πραγματοποιήσουν άμεσα μια σύντομη συνέντευξη με σκοπό την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας και πρακτικής άσκησης. Ακόμα, στο CV Corner της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να λάβουν προσωπικές συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού τους ή τη δημιουργία ενός σωστού προφίλ στο LinkedIn.

Η δραστηριοποίηση των επισκεπτών και των συμμετέχουσων εταιρειών έφθασε στο ζενίθ, αφού πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2400 μίνι συνεντεύξεις, 18 ομιλίες των εταιρειών που έλαβαν μέρος, 3 workshops που συνέβαλαν στη γνωριμία των συμμετεχόντων με τις εταιρείες και 1 panel συζήτησης γύρω από το θέμα ”Define your future career steps: Master or Internship?’‘.

Το Job Fair Athens απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και αποφοίτους πολυτεχνικών, τεχνολογικών και οικονομικών σχολών, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους. Όπως αποδείχθηκε και από τη φετινή εκδήλωση, τα οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες είναι πολλαπλά για την επαγγελματική τους κατάρτιση και σταδιοδρομία. Ενημερώνονται για την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας και τα προσόντα που απαιτείται να έχει κάθε υποψήφιος για την επιτυχή ένταξή του σε αυτήν από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχουν σε ενδιαφέροντα workshops και παρακολουθούν ομιλίες σχετικές με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Βέβαια, όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία οργάνωσης του Job Fair Athens μπορεί να συμμετέχει ως εθελοντής και να αποκτήσει μια <<εκ των έσω>> εμπειρία της διοργάνωσης.

Η Public Relations Coordinator του Job Fair Athens 2016, Στέλλα Αλεξανδρίδη, μοιράστηκε μαζί μας τη μέχρι τώρα εμπειρία της, αφού συμμετέχει ως εθελόντρια από το 2013, έχοντας διατελέσει μέλος σε διαφορετικές θέσεις της διοργάνωσης κάθε χρόνο, ενώ μας ενημέρωσε και σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σχηματιστεί η οργανωτική επιτροπή από έμπειρα μέλη του Job Fair Athens και της EESTEC LC Athens, ενώ μέσα στο φθινόπωρο (περίπου Οκτώβριο με Νοέμβριο) θα ανοίξουν οι δηλώσεις για τους υπόλοιπους εθελοντές της διοργάνωσης. Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν στο site και στα social media του Job Fair Athens.

Μερικές από τις ομάδες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι υποψήφιοι εθελοντές είναι ενδεικτικά το Fund Raising, που αναλαμβάνει την επικοινωνία με τις εταιρείες και τις συμφωνίες με τους υποστηρικτές της εκδήλωσης.

Έπειτα, η ομάδα των Public Relations είναι υπεύθυνη για την προώθηση της εκδήλωσης, ενώ η ομάδα των Side Projects αναλαμβάνει τη διοργάνωση της τελικής διημερίδας, αλλά και την πραγματοποίηση επισκέψεων στα γραφεία των εταιρειών, που γίνονται μετά το main event. Ακόμα, η ομάδα των Human Resources διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την εύρυθμη και ευχάριστη λειτουργία όλων των ομάδων. Τέλος, η ιδιαίτερα σημαντική Logistics Team φροντίζει για την κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών της εκδήλωσης.

Το Job Fair Athens λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εθελοντή να γνωρίσει νέα άτομα με κοινά ή διαφορετικά ενδιαφέροντα, όνειρα και φιλοδοξίες, ενώ συνεργάζεται μαζί τους στα πλαίσια μιας ομάδας με κοινούς στόχους.

Παράλληλα, ο κάθε εθελοντής αναπτύσσει οργανωτικές, επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες, ενώ μαθαίνει να δημιουργεί, να είναι περισσότερο υπεύθυνος και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά διάφορες καταστάσεις. Άλλωστε, στόχος του Job Fair Athens είναι η συλλογική και συνάμα προσωπική ανάπτυξη των εθελοντών, γι’ αυτό το λόγο λειτουργεί από το 2014 το τμήμα του Human Resources, ώστε να συνεργάζονται ακόμα πιο αποδοτικά οι επιμέρους ομάδες μεταξύ τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή του Job Fair Athens υπάρχουν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης (Job Fair Athens), ώστε να λύσουν οποιαδήποτε απορία στους επίδοξους εθελοντές του Job Fair Athens 2017. Η εμπειρία αξίζει σε οποιαδήποτε θέση κι αν λάβει κανείς μέρος. Ποια θα είναι λοιπόν η δική σου επόμενη επαγγελματική ή εθελοντική δράση;

Σχόλια