Ένας πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε στην χώρα των Φαιάκων, την πανέμορφη Κέρκυρα.

Η χώρα των Φαιάκων και η αρχόντισσα του Ιονίου αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς εντός και εκτός συνόρων. Το πάντρεμα του παραδοσιακού με το μοντέρνο, της φυσικής ομορφιάς με τον πολιτισμό, και της βενετσιάνικης κουλτούρας με τον ελληνισμό είναι στοιχεία που γοητεύουν τους επισκέπτες της.

Αν, λοιπόν, δεν έχετε γνωρίσει ιδίοις όμασι τις ομορφιές του νησιού ακόμη, σας παραθέτουμε έναν πλήρη οδηγό που έχει ως στόχο να σας βοηθήσει στο επικείμενο ταξίδι σας, ή να σας δελεάσει, αν δεν το έχετε αποφασίσει ακόμη!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οι εκδοχές είναι κυρίως 2. Ή με ΚΤΕΛ μέχρι Ηγουμενίτσα και από εκεί Φέρι Μποτ, ή αεροπορικώς. Η δεύτερη εκδοχή μη σας ανησυχεί, καθώς αν ψάξετε έγκαιρα, μπορείτε να βρείτε πολύ καλές προσφορές.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ 

Παλαιοκαστρίτσα: Φημισμένη για τα κρύα και καθαρά νερά της. Θα βρεις κολπίσκους με οργανωμένες παραλίες.

Κέρκυρα παλαιοκαστρίτσα

Σιδάρι-Canal d’ amour: Στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται αυτό το φυσικό θαύμα, που θυμίζει κάτι από Grand Canyon. Η τοπική παράδοση λέει ότι ο κολυμβητής που θα μπει από τη μια της σπηλιάς στο Canal d’ amour θα συναντήσει στην άλλη το ταίρι των ονείρων του.

Κέρκυρα ΚέρκυραΚέρκυρα

Γλυφάδα: Κοσμοπολίτικη παραλία, αμμώδης, ιδανική για beach bar και wind surfing.

Κέρκυρα

Χαλικούνας: Η παραλία Χαλικούνα είναι μια τεράστια αμμουδιά μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων στην νοτιοδυτική ακτή της Κέρκυρας, αμμώδεις παραλία, πλησίον της λημνοθάλασσας Κορισσίων, ιδανική για θαλάσσια σπορ.

Κοντόκαλι: Από τις πιο κοντινές παραλίες από το κέντρο της πόλης, σε μικρή απόσταση από την Μαρίνα Γουβιών.

Φαλιράκι: Πρόκειται για μια μικρή αλλά οργανωμένη παραλία μέσα στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο παλαιό φρούριο.

Κέρκυρα

Δασιά: Ακόμη μια παραλία που δεν απέχει πολύ από το κέντρο της πόλης, όπου μπορείς να βρεις οργανωμένες παραλίες και μπαράκια.

Κάβος: Το Cavo Bianco των Ενετών είναι στις μέρες μας ένας διάσημος προορισμός για τουρίστες από όλο τον κόσμο, αλλά συχνοί θαμώνες είναι οι Άγγλοι. Τα beach bar εκεί και οι ξέφρενοι ρυθμοί ξεκινούν από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αχίλλειο: Η Σίσι, η θλιμμένη πριγκίπισσα, η αυτοκράτειρα δηλαδή της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, έκτισε την Κέρκυρα το παλάτι όπου θα έβρισκε παρηγοριά από την αυτοκτονία του γιου της, Ροδόλφου. Τα έντονα νεοκλασικά στοιχεία και τα πολυτελή σαλόνια το καθιστούν ένα από τα  πλέον εντυπωσιακά  μέρη του νησιού. Στους κήπους του θα θαυμάσετε το υπέροχο άγαλμα του Αχιλλέα Θνήσκοντος. Βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι.

Κέρκυρα

Μον Ρεπό: Τα βασιλικά ανακάκτορα της Κέρκυρας! Το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, εντάσσεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, της σπουδαιότερης αρχαίας πόλης του νησιού. Το ανάκτορο του Μον Ρεπό κτίστηκε το 1831 και μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο, για να γίνει έως το 1967 το θερινό ανάκτορο. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ έδωσε στην έπαυλη και το κτήμα το όνομα με το οποίο καθιερώθηκε: Mon Repos που σημαίνει «ανάπαυση μου». Ο κατάφυτος κήπος που περιβάλλει την έπαυλη, είναι εξίσου εντυπωσιακός, με περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, από τις μικρότερες πόες και λουλούδια, ως πανύψηλα δέντρα!

Παλιά Πόλη: Το ιστορικό κέντρο του νησιού έχει ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Μια βόλτα στα καντούνια επιβάλλεται!

Κέρκυρα χώρα Κέρκυρα ΚέρκυραΚέρκυρα

Σπινιάδα/Λιστόν: Αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Έχει έντονη επιρροή από βενετσιάνικα στοιχεία. Στο διάσημο Λιστόν τον πιο γνωστό πεζόδρομο της Κέρκυρας, μπορείτε να πιείτε καφέ σε κάποιο από τα πολλά μαγαζιά που θα βρείτε, και στην συνέχεια να περιηγηθείτε στο παλαιό Φρούριο!

Το Λιστόν κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα και βρίσκεται στη δυτική άκρη της Σπιανάδας, της μεγάλης πλατείας της πόλης. Τα επιβλητικά αρχοντικά που σχηματίζουν μεγάλες καμάρες, αψίδες, που οι Κερκυραίοι τις λένε βόλτες, «σχηματίζουν» την χαρακτηριστική εικόνα του Λιστόν, ενώ σήμερα στεγάζουν πλήθος καφετεριών και εστιατορίων.

Εικάζεται πως το όνομα προέρχεται από το Libro d’ oro, το βιβλίο των Κερκυραίων ευγενών. Μόνο όποιος ήταν «στη λίστα» είχε το δικαίωμα να απολαμβάνει το Λιστόν. Εκεί βρίσκεται και το σημείο συνάντησης των Κερκυραίων, το Πεντοφάναρο! Τα Ανάκτορα της Κέρκυρας  είναι το εντυπωσιακό οικοδόμημα που κοσμεί τη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, της εντυπωσιακής πλατείας της πόλης και σήμερα εκεί στεγάζεται το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με μοναδικά εκθέματα.

ΚέρκυραΚέρκυρα

Παλιό Φρούριο: Περνώντας από την αψιδωτή πύλη του φρουρίου, και πάνω από την Κόντρα Φόσσα, την τεχνητή τάφρο, μέσω της σιδερένιας γέφυρας και της γαλαρίας, μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή.

Το παλαιό φρούριο στέκει από τον 16ο αιώνα, και αποτελεί ένα από τα σήματα κατατεθέν του νησιού. Μπορείτε να κάνετε βόλτες μέσα στο Φρούριο, που κάποτε βρίσκονταν οι παλιές ενετικές φυλακές, να ανεβείτε στην κορυφή, στον σταυρό, για πανοραμική θέα ή να καθίσετε στην καφετέρια που βρίσκεται στο επίπεδο των πολεμίστρων.

Κέρκυρα Κέρκυρα

Νέο Φρούριο: Το νέο φρούριο κτίστηκε από τους Βενετούς το 1570 με σκοπό να ενισχυθεί περισσότερο η άμυνα της πόλης κατά την περίοδο του ΤουρκοΒενετικού πολέμου. Διαθέτει εντυπωσιακές πύλες και αποτελεί το δυτικό όριο της πόλης. Την πανοραμική θέα της Κέρκυρας μπορεί να απολαύσει κανείς από το Νέο Φρούριο.

Κέρκυρα Κέρκυρα

Ποντικονήσι-Κανόνι: Κανόνι ονομάζεται η περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού. Πρόκειται για ένα άκρως ρομαντικό μέρος, με μαγευτική θέα. Ανάμεσα τους η εκκλησία της Βλαχέρνας το διάσημο Ποντικονήσι, όπου μπορείτε να μεταβείτε με καραβάκι.

ΚέρκυραΓαρίτσα-Ανεμόμυλος: είναι δύο ακόμη ιστορικά προάστια με χαρακτηριστικά παραδοσιακής κερκυραϊκής γειτονιάς, όπου υπάρχει πανέμορφη θέα της πόλης και του παλαιού φρουρίου.

Κέρκυρα

ΠΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ

Οι Κερκυραίοι βγαίνουν συνήθως στην περιοχή πίσω από το νέο λιμάνι που ονομάζουν εμπορικό. Εκεί βρίσκονται πολλά μεγάλα και γνωστά κλαμπς του νησιού. (Κάπου εκεί έχει γυριστεί και το βίντεο κλιπ του “η πιο ωραία στην Ελλάδα”). Ακόμη, πολλά μαγαζιά, όπως τσιπουράδικα και ρακομελάδικα, θα βρείτε και κοντά στην παλιά πόλη. Άλλο μέρος πλησίον του κέντρου είναι το Φαλιράκι, όπου υπάρχουν μπαράκια για να απολαύσετε μουσική και χορό δίπλα στο κύμα!

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ

Δοκιμάστε την τοπική γαστρονομία, όπως σοφρίτο, μπουρδέτο και παστιτσάδα. Junk food που είναι γνωστά στην Κέρκυρα είναι το πανίνι και σουβλάκι με σάλτσα. Το τοπικό γλυκό και λικέρ κουμ κουάτ πρέπει να το δοκιμάσετε γιατί δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού!

Σχόλια