Όπως όλα σε αυτήν τη ζωή έτσι και η φοιτητική περίοδος είναι όλο εκπλήξεις. Eίναι μερικά πράγματα, λοιπόν, για τα οποία δεν σε προετοίμασε ποτέ κανείς.

Είμαι σίγουρη πως όσο καιρό είσαι φοιτητής έχεις σκεφτεί πολλές φορές ”Αυτά δεν μου τα είχαν πει πριν μπω στο πανεπιστήμιο”.

Όταν τελείωσες με τις πανελλήνιες όλοι είχαν την τάση να εξιδανικεύουν την φοιτητική ζωή με αποτέλεσμα να αρχίσεις όντως να πιστεύεις πως είναι τόσο τέλεια.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που δεν σου είπε κανείς και θα τα ανακαλύψεις μόνος σου με τον καιρό. Όπως λένε και οι μεγάλοι θα αποκτήσεις ”εμπειρία ζωής”.

Αυτά που έμαθες στο σχολείο (τα περισσότερα) δε θα σου χρειαστούν. Φαντάζομαι το υποπτευόσουν ως μαθητής, αλλά τώρα έγινες φοιτητής για να επιβεβαιώσεις τις υποψίες σου.

Το διάβασμα για τη σχολή θα είναι 10 φορές περισσότερο από του σχολείου. Αν έκλαιγες και ένιωθες απελπισία που δεν μπορούσες να μάθεις την ιστορία κατεύθυνσης απ’ έξω τώρα θα έχεις φρίξει με την ύλη του κάθε μαθήματος, αφού είναι τόμοι ολόκληροι και όχι ένα βιβλιαράκι 80 σελίδων.

Όλη σου τη ζωή θα πρέπει να καλλιεργείς τον εαυτό σου και να γίνεσαι καλύτερος. Επειδή πέρασες σε μια σχολή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα γίνεις σοφός και έξυπνος άνθρωπος. Για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο πρέπει να προσπαθήσεις πολύ και η ασχολία σου με τη σχολή δεν αρκεί. Βρες πράγματα που σε γεμίζουν και ασχολήσου με αυτά στον ελεύθερο σου χρόνο. Μάθε όσα περισσότερα πράγματα μπορείς, τώρα που έχεις χρόνο και όρεξη. 

Το πτυχίο δεν εξασφαλίζει (ντε και καλά) την επαγγελματική σου αποκατάσταση. Εδώ γελάμε, γιατί ζούμε στην Ελλάδα. Ό,τι πτυχίο και να πάρεις, από οποιαδήποτε σχολή, δεν σου εξασφαλίζει δουλειά κι ας σου λένε οι γονείς σου το αντίθετο. Οπότε ακολούθησε τα όνειρά σου κι αν είσαι καλός σε αυτό που θα κάνεις, υπάρχει μέλλον για σένα.

Αυτά που είδες στις αμερικάνικες ταινίες να τα ξεχάσεις. Δεν υπάρχουν αδελφότητες, τελετές μύησης, χώροι με γκαζόν έξω από τις αίθουσες να αράξεις με την παρέα σου και να κάνετε εργασία, καθώς σχολιάζετε όποιον περνά από μπροστά σας. Το πιο κοντινό σε ”χορό” είναι τα πάρτυ που διοργανώνει η ΔΑΠ. Επίσης, να λες ευχαριστώ αν καθαρίζονται οι τουαλέτες στη σχολή… μου θες και γκαζόν.

Οι καθηγητές του πανεπιστημίου δεν είναι πάντα πρόθυμοι και προσιτοί προς το φοιτητικό κοινό. Αν έλεγες απρόσιτους τους καθηγητές στο λύκειο, τα μάτια σου έχουν να δουν πολλά στο πανεπιστήμιο. Κατ’ αρχάς δεν θέλω να βάλω όλους τους καθηγητές στο ίδιο τσουβάλι, όποτε πρέπει να πω πως υπάρχουν εξαιρέσεις και ορισμένοι είναι εξαιρετικοί στην δουλειά τους. Όμως υπάρχουν κι αυτοί που ποτέ δεν είναι στο γραφείο τους, ποτέ δεν απαντάνε στα email που στέλνεις για οποιοδήποτε λόγο και γενικά δεν σε βοηθάνε όταν το έχεις ανάγκη. 

Κανένας δεν θα κάτσει από πάνω σου να σου εξηγεί τι πρέπει να κάνεις αναλυτικά. Από τους καθηγητές μέχρι την γραμματεία και σε πολλούς ακόμη τομείς, πλέον ενηλικιώθηκες και σαν ενήλικο πρέπει να σε αντιμετωπίζουν. Πέρα από γενικές οδηγίες, μην περιμένεις ότι θα κάτσει κάποιος να σου πει ακριβώς τι πρέπει να κάνεις. Είναι σαν όλα να θεωρούνται δεδομένα και η πραγματική έρευνα τώρα ξεκινάει. Πρέπει σοβαρά να τρέχεις και να ασχολείσαι μόνος σου για όλα όσα πρέπει να κάνεις.

Οι φίλοι σου από το σχολείο πιθανόν να μην είναι πια φίλοι σου. Οι κολλητοί σου από το σχολείο ενδεχομένως να μην συνεχίσουν να είναι φίλοι σου. Θα γνωρίσετε πολύ κόσμο που πιθανόν τα ενδιαφέροντά σας να ταιριάζουν περισσότερο απ’ ότι με τους παλιούς σου φίλους. Μην απογοητευτείς αν σου συμβεί, γιατί έρχονται τα καλύτερα και θα μπουν καινούριοι άνθρωποι στη ζωή σου. 

Το άγχος της πρώτης μέρας στη σχολή είναι παρόμοιο με το άγχος των πανελληνίων. Η πρώτη μέρα στη σχολή είναι περίεργη. Πηγαίνεις μόνος σου σε ένα όχι και τόσο οικείο περιβάλλον, μη ξέροντας τι θα αντικρίσεις, ένα πράγμα όπως τα θέματα των πανελλαδικών. Νιώθεις χαμένος, αλλά αυτό δεν κρατάει πολύ. Όλα αλλάζουν όταν σε πλησιάσει κάποιος συμφοιτητής σου, εξίσου φοβισμένος και κάπως έτσι αρχίζεις τις γνωριμίες.

Το καλοκαίρι που μεσολαβεί μεταξύ πανελληνίων και της έναρξης της σχολής είναι το μεγαλύτερο που θα βιώσεις ποτέ στη ζωή σου. Οι πανελλήνιες τελειώνουν κάπου αρχές Ιουνίου και η σχολή ξεκινάει τον Οκτώβρη. Οπότε καταλαβαίνεις πως πάνω κάτω έχεις περίπου 4 μήνες απόλυτης ελευθερίας και κωλοβαρέματος. Ως φοιτητής όμως, το καλοκαίρι σου συνήθως διαρκεί ένα μήνα και κάτι, καθώς η θερινή εξεταστική τελειώνει μέσα Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο έχεις την επαναληπτική εξεταστική.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν σου είπε κανείς πριν γίνεις φοιτητής, όμως θα μου πάρει μέρες να τα απαριθμήσω. Η φοιτητική ζωή είναι όμορφη με τα πάνω της και τα κάτω της και φρόντισε να την απολαύσεις. Μάθε νέα πράγματα, κάνε νέα πράγματα, απέκτησε καινούριους φίλους και γενικά μάζεψε εμπειρίες που θα τις θυμάσαι για μια ζωή. Τσέκαρε κι άλλες φοιτητικές αλήθειες εδώ.

Σχόλια