H αγαπημένη ηθοποιός, Νέλλη Γκίνη, μας μίλησε για την παράσταση “Ερωτόκριτος”, στην οποία πρωταγωνιστεί και για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον χώρο του θεάτρου
Γύρω από το όνομα της κυκλοφορεί ένας μύθος. Μετρά πολλά χρόνια επιτυχιών σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο, έχοντας συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Η Νέλλη Γκίνη είναι από τους ανθρώπους που δεν χρειάζoνται ιδιαίτερες συστάσεις. Το ταλέντο και η αγάπη της στην υποκριτική μιλούν από μόνα τους και κάνουν το κοινό να την σέβεται και να την ακολουθεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια.
Φέτος, πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη παράσταση του Μενέλαου Τζαβέλλα, «Ερωτόκριτος» και μέσα στην διάρκεια της περιοδείας του έργου στην Κρήτη, η ηθοποιός μου μίλησε για την σημασία που έχει αυτή η παράσταση στην εποχή μας, για τον ρόλο που υποδύεται αλλά και για την επιτυχημένη της πορεία στην υποκριτική όλα αυτά τα χρόνια. Γεμάτη χαμόγελο και αισιοδοξία για την ζωή, μοιράστηκε μαζί μου σκέψεις για την εποχή που διανύουμε και τα όνειρα της για το μέλλον.
Λίγα λόγια για το έργο:
Η έμμετρη μυθιστορία του Ερωτόκριτου, που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει ένα επίκαιρο και δημοφιλές έργο, χάρη στην θεματολογία του και τις μουσικές μελοποιήσεις του, συντέθηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.
Με θέμα τον έρωτα ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο (ή Ρωτόκριτο ή Ρώκριτο, κατά την Κρητική διάλεκτο) και την Αρετούσα, η ιστορία περιλαμβάνει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης… Το έργο διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα. Ο βασιλιάς της Αθήνας Ηρακλής και η σύζυγός του αποκτούν μετά από πολλά χρόνια γάμου μια κόρη, την Αρετούσα. Τη βασιλοπούλα ερωτεύεται ο γιος του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτος. Επειδή δεν μπορεί να φανερώσει τον έρωτά του, πηγαίνει κάτω από το παράθυρό της τα βράδια και της τραγουδά. Η κοπέλα σταδιακά ερωτεύεται τον άγνωστο τραγουδιστή. Ο Ηρακλής, όταν μαθαίνει για τον τραγουδιστή, του στήνει ενέδρα για να τον συλλάβει, ο Ερωτόκριτος όμως μαζί με τον καλύτερό του φίλο…. η συνέχεια στην σκηνή.
Ποιος ο ρόλος σας σε αυτό το σπουδαίο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου και πώς θα τον χαρακτηρίζατε μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας;
Εγώ υποδύομαι τον ρόλο της παραμάνας. Ο Ερωτόκριτος είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας, περνώντας στην λαϊκή παράδοση και παραμένοντας ένα δημοφιλές κλασικό έργο, χάρη και στην μουσική που έχει μελοποιηθεί.
Ποια τα κυριότερα χαρακτηριστικά που αποδίδουν στην παράσταση τον χαρακτηρισμό ”επίκαιρη”;
Το έργο αναφέρεται στον έρωτα, την αγάπη, την φιλία, την αφοσίωση. Συναισθήματα και αξίες του τότε, του τώρα, αλλά και του πάντα.
Πώς αισθάνεστε που ο Ερωτόκριτος επιστρέφει στην πατρίδα του την Κρήτη και ποιο το μήνυμα που θέλει να περάσει στο φιλοθεάμον κοινό;
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση ξέροντας ότι οι Κρητικοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα αυτό το έργο. Θέλω να ελπίζω σε μια όμορφη παράσταση που θα δικαιώσει τους θεατές και κατ’ επέκταση κι εμάς τους ηθοποιούς.
Μέσα από την τεράστια πορεία σας στον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Τι έχετε να θυμάστε από αυτές τις συνεργασίες και τι αυτό που σας δίδαξαν;
Έχω να θυμάμαι τα καλύτερα. Μεγάλωσα δίπλα τους, διδάχτηκα πράγματα που με έκαναν καλύτερο άνθρωπο, χαρίζοντας μου στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μου. Σ’ ένα επάγγελμα που αγάπησα, υπηρέτησα και υπηρετώ, έχω να θυμάμαι μόνο τα καλύτερα. Άλλωστε στην ζωή μου φροντίζω να κρατάω τα θετικά και να πετάω στα σκουπίδια τα αρνητικά.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ηθοποιούς που ξεκινούν τώρα την πορεία τους στον χώρο της υποκριτικής, εν καιρώ κρίσης;
Θα τους έλεγα να ακολουθήσουν ως το τέλος το όνειρο τους, να αγωνιστούν γι’ αυτό, με την προϋπόθεση πάντα, ότι υπάρχει ταλέντο. Η κρίση δεν επηρέασε ποτέ αρνητικά την τέχνη, αντίθετα μάλιστα γίνεται πιο δυνατή και δημιουργική.
Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην καθημερινότητα σας και δεν θα το αλλάζατε με τίποτα;
Αγαπώ κάποιες δικές μου μοναχικές στιγμές, κάνοντας πράγματα που με ξεκουράζουν και με ταξιδεύουν ευχάριστα.
Έχοντας ζήσει ένδοξες εποχές στις θεατρικές σκηνές και στο τηλεοπτικό γυαλί, πώς βλέπετε το θέατρο και την τηλεόραση στην Ελλάδα του 2016 και ποια τα περιθώρια εξέλιξης τους;
Όπως προείπα, το θέατρο και γενικότερα η τέχνη δεν θα πάψει ποτέ να εξελίσσεται. Σίγουρα τα πράγματα στην δουλειά μας έχουν δυσκολέψει πολύ έχοντας ανθρώπους που αυτή την στιγμή εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κερδίσουν περισσότερα. Όλα αυτά όμως, είναι ένας κύκλος που θα κλείσει και θα προχωρήσουμε μπροστά. Σε αυτό τουλάχιστον θέλω να ελπίζω.
Εφοδιάζεστε με ελπίδα και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα και τα προβλήματα της;
Δεν μπορώ να κρύψω ότι υπάρχουν στιγμές που λυγίζω. Όμως έχω μάθει να σηκώνομαι και να συνεχίζω, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, πάντα με αγάπη και σεβασμό προς τους ανθρώπους και την ζωή.
Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε τι περιμένουμε από εσάς, στο εγγύς μέλλον.
Αυτό που με σιγουριά θα σου πω για το μέλλον, είναι να είμαι γερή και να συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ.
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας.
Προσαρμογή κειμένου από το πρωτότυπο κείμενο του Β. Κορνάρου: Έφη Τζαβέλλα-Μενέλαος Τζαβέλλας.
Βοηθοί σκηνοθέτη: Όλγα Μουργελά-Κωνσταντίνος Σερεπίσος.
Σκηνικά: Νεοκλής Αράπογλου.
Κοστούμια: Μάκης Καρράς.
Βοηθός Παραγωγής: Ιουλία Μπαστάκη-Ευαγγελία Φιλιπποπούλου.
Παραγωγή: Γιώργος Σουρλής.
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννα Σουρλή.
Παίζουν: Νέλλη Γκίνη, παραμάνα (Νένα), Χάρης Σώζος, ποιητής (Κορνάρος), Στάθης Γκάτσης, Ερωτόκριτος, Χριστίνα Γκιντώνη, Αρετούσα, Κωνσταντίνος Τζέμος, Βασιλιάς (πατέρας Αρετούσας), Ηλίας Νομικός, Πολύδωρος, κρητικό λαούτο: Γιάννης Παναγακόπουλος.
Παραστάσεις:
Τρίτη 12 Ιουλίου στο αλσύλλιο Κούλε στις Μοίρες, στις 9:30 το βράδυ.
Πέμπτη 14 Ιουλίου στην πλαζ του ΕΟΤ στον Άγιο Νικόλαο, στις 9:30 το βράδυ.
Κυριακή 17 Ιουλίου στο Θέατρο “Ερωφίλη” στο Ρέθυμνο, στις 9 το βράδυ.
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr (ειδική τιμή προπώλησης 8 ευρώ).