Το Kalamaki Project έχει στόχο να μην πετάμε τα καλαμάκια μετά τη χρήση, αλλά να τα βλέπουμε αλλιώς και να τα επαναχρησιμοποιούμε.

Ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα, ξεχωρίζουν για μία ακόμα φορά για τις δράσεις τους! Αυτή τη φορά οι δυο τους με την ομάδα τους μέσα από το project wheeling2help, βάζουν στόχο να μαζέψουν όσα περισσότερα καλαμάκια μπορούν! Άλλος ένας μεγαλεπήβολος στόχος από τους δυο τους όμως η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Είμαστε ένα ζευγάρι από την Ελλάδα, με ένα τρομερό πάθος να ανακαλύψουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε όμορφο, όπως τον ονειρευόμαστε.

Μας λένε οι Έλπις και Δώρα!

Όλα ξεκίνησαν από το ταξίδι-σταθμός στην Ινδία μερικά χρόνια πίσω. Αμέσως μετά ο Ελπιδοφόρος μαζί με την Δώρα, έβαλαν πλώρη για το AfriQuest, ένα ταξίδι από το Κέιπ Τάουν μέχρι το Κάιρο, το οποίο γεννήθηκε από την επιθυμία τους να γνωρίσουν την Αφρική!

Δε σταμάτησαν όμως εκεί. Αμέσως μετά το AfriQuest, συνέχισαν με το AsiaQuest.

Οι δράσεις τους εμφανίζονται μέσα από την ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει, με σκοπό την προώθηση του έργου τους και την ενημέρωση του κοινού τους. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το νέο τους εγχείρημα είναι το Kalamaki Project, το οποίο και μας εξηγούν στις γραμμές που ακολουθούν.

Kalamaki

Πως ξεκίνησε το Kalamaki Project και τι ακριβώς είναι;

Στις αρχές του 2016, κατά τη διάρκεια του 6μηνου οδοιπορικού μας στην Ασία με το AsiaQuest project, πέρα από τα εθελοντικά πρότζεκτ που οργανώσαμε σε Νεπάλ, Καμπότζη και Βιετνάμ, βρεθήκαμε να καθαρίζουμε ακτές στην Ταυλάνδη, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες. Σε μετρημένες στα δάχτυλα ώρες που περάσαμε μαζεύοντας σκουπίδια στην παραλία, καταφέραμε να μαζέψουμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες καλαμάκια, τα οποία δυστυχώς καταλήγουν στη θάλασσα και καταστρέφουν ολόκληρο το οικοσύστημά μας.

Φυσικά αυτό μας πείραξε πολύ, και από αρχές Ιουνίου που γυρίσαμε στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση με το πλαστικό είναι επίσης αρκετά σοβαρή, αρχίσαμε να ψάχνουμε τρόπους να γίνει μια αρχή. Θέλαμε αυτά τα καλαμάκια να επαναχρησιμοποιούνται με κάποιον τρόπο, και κάπως έτσι βρήκαμε την ακόλουθη φωτογραφία στο ίντερνετ.

13435729_638613679629550_1953575066_n

Κάπως έτσι γεννήθηκε το KalamakiProject, έχοντας ως σκεπτικό να μην πετάμε τα καλαμάκια μετά τη χρήση, αλλά να τα βλέπουμε αλλιώς και να τα επαναχρησιμοποιούμε.

Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε όλα τα καφέ, εστιατόρια, fast food, κλπ, και να συγκεντρώνουμε τα καλαμάκια.

Καλά και τι θα τα κάνετε όλα αυτά τα καλαμάκια που θα μαζέψετε;

Όπως και στη φωτογραφία, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο πολύ μεγάλο ‘’reuse’’, το οποίο θα φιλοξενείται ανά 10 ημέρες σε κάθε καφετέρια σαν διακοσμητικό. Μία άλλη ιδέα είναι να να γράψουμε και το όνομα της καφετέριας αν υπάρχουν οι ποσότητες. Αυτό που θέλουμε να ακολουθήσει, είναι να φτιάξουμε κάτι και στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης.

Φυσικά δε θα σταματήσουμε! Αυτό είναι το πρώτο βήμα μόνο.

Απώτερος σκοπός είναι να σταματήσουμε τελείως να χρησιμοποιούμε το πλαστικό καλαμάκι.

Επόμενα βήματα είναι η συνεννόηση με τις καφετέριες να προσφέρουν καλαμάκι μόνο όταν το ζητάει ο πελάτης (κάτι που θα είναι γραμμένο με κατανοητό τρόπο πάνω στο τραπέζι) και φυσικά κάποια στιγμή να προσφέρεται γυάλινο ή μεταλλικό καλαμάκι.

Αλλά ας κάνουμε την αρχή. Σιγά σιγά θα τον αλλάξουμε τον κόσμο…

Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Η αλήθεια είναι από την πρώτη κιόλας στιγμή το πρότζεκτ αγαπήθηκε γιατί ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι πρέπει να σεβαστούμε επιτέλους το περιβάλλον μας! Σήμερα, μετράμε ήδη μερικές εβδομάδες λειτουργίας και ήδη συμμετέχουν περισσότερες από 30 καφετέριες σε Λαμία, Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά και Αντίπαρο, και έχουμε συγκεντρώσει αρκετές χιλιάδες καλαμάκια τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν σε παραλίες, δρόμους ή σκουπιδότοπους!

Φυσικά η Ελλάδα είναι γεμάτη καφετέριες όμως και ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι γίνεται τεράστια χρήση στο καλαμάκι, οπότε αναζητούμε εθελοντές να μας βοηθήσουν να μαζεύουμε τα καλαμάκια από καφετέριες.

Πως να συμμετάσχω και εγώ στο Kalamaki Project;

Αν αγαπάς έστω και λίγο το περιβάλλον και θες να βοηθήσεις στη δράση μας, βρες μας στο fb στο KalamakiProject group ή στείλε στο info@wheeling2help.com!

Σχόλια