Ο Γιάννης Σγουρούδης, νέος συγγραφέας και εξαιρετικά ταλαντούχος, έρχεται να μας υπενθυμίσει πόση ομορφιά κρύβει η ποίηση

Οι νέοι άνθρωποι αντιμάχονται στην κρίση προσπαθώντας, δουλεύοντας και διεκδικώντας τα όνειρα και τους στόχους τους. Είναι η γενιά που δεν το βάζει εύκολα κάτω και κάνει τα θέλω της πραγματικότητα. Σε αυτή την γενιά ανήκει και ο φέρελπις συγγραφέας Γιάννης Σγουρούδης, ο οποίος μέσα από τις λέξεις και τους στίχους του, προβληματίζεται, ονειρεύεται, ερωτεύεται και ζει.

Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Η πρώτη του τριβή με τις λέξεις ήρθε στην ηλικία των 16 χρονών.Αφορμή για να ξεκινήσει ήταν ο Τένεσι Ουίλιαμς αλλά και η ταινία ”Ο κύκλος των χαμένων ποιητών.Έχουν εκδοθεί ως τώρα, δύο ποιητικές συλλογές με τίτλο Déjà vu και Η σκάλα δίπλα στη θάλασσα.

Ο ίδιος μιλάει στο Frapress για ποίηση, έρωτα και κάνει σκέψεις στην Ελλάδα της κρίσης.

Γιάννης Σγουρούδης

Τι είναι αυτό που σε ώθησε να εκφραστείς μέσω της λογοτεχνίας και ειδικότερα της ποίησης;

Ξεκίνησα να γράφω στίχους αρχικά, προσπαθώντας να σταθούν ως τραγούδια. Ευτυχώς κατάλαβα ότι ήταν ανέφικτο, δεν είχαν το μέτρο και την ομοιοκαταληξία για να σταθούν. Τότε υπήρξε μια έντονη κλίση προς τα βιβλία ποίησης, μου άρεσε η ελευθερία στον στίχο και η αποτύπωση των συναισθημάτων χωρίς κανόνες. Ήταν αν μη τι άλλο γοητευτικό.

Η 2η ποιητική σου συλλογή φέρει τον τίτλο “Η Σκάλα δίπλα στην θάλασσα”. Μίλησε μας λίγο γι’αυτήν την συλλογή. Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

Η σκάλα δίπλα στη θάλασσα, ταλαιπωρήθηκε πολύ για να φτάσει να υπάρχει πρώτα στα χέρια μου και ύστερα στα βιβλιοπωλεία. Φιλτραρίστηκε, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αναγκάστηκα να αφήσω υλικό εκτός του βιβλίου, το οποίο ίσως να μείνει κλειδωμένο σε ένα συρτάρι.

Για μένα, ξεχωριστό στη ζωή μου, γίνεται οτιδήποτε σου ρουφάει χρόνο από την ζωή σου. Η προσήλωση στα γραπτά και τα ατελείωτα ξενύχτια για την τελική επιλογή από την μεριά του συγγραφέα είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή.

Ως αναγνώστης θεωρώ ότι γίνεται ιδιαίτερη η σύμπραξη της μουσικότητας που πηγάζει. Το βιβλίο γράφτηκε ακούγοντας μουσικές του Νίκου Χαλβατζή και του Φοίβου Δεληβοριά. Η ιδιαιτερότητα κρύβεται επίσης και στον ερωτισμό που γεννιέται μέσα από τις τρεις θεματικές κατηγορίες που είναι χωρισμένο το βιβλίο.

Γιάννης Σγουρούδης

Μετράς ως τώρα δύο ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό σου. Τι είναι αυτό που σε ελκύει στην ποίηση και σε εμπνέει κάθε φορά να γράψεις;

Όπως προανέφερα η ελευθερία στον στίχο είναι το κύριο στοιχείο που με προσέλκυσε εξ αρχής. Η γνωριμία με τους ανθρώπους που θα έρθουν να σε δουν αλλά και η γνωριμία με άλλους συγγραφείς είναι το κέρδος που αποκτάς. Η επαφή και η παρουσία των ανθρώπων είναι το σημαντικότερο όλων και ακόμη καλύτερο και από πολλαπλές εκδόσεις.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου και τι βιβλία προτιμάς να διαβάζεις;

Ο ελεύθερος χρόνος που θα ήθελα να έχω, θα προτιμούσα να σπαταλάται σε βιβλία ποίησης και θεατρικά έργα. Όταν επινοώ χρόνο απολαμβάνω συναυλίες και συναντήσεις με φίλους.

Ποια θεωρείς ότι είναι η θέση της ποίησης στην Ελλάδα του 2016 και ποια τα περιθώρια εξέλιξης της;

Είναι μια ερώτηση που κρύβει πολλές απαντήσεις. Η ποίηση κατά καιρούς περνάει στην αμφισβήτηση και στα ψιλά γράμματα ως κάτι δήθεν. Έπαιξαν τον ρόλο τους και οι συγγραφείς Του λεξικού.

Το να βάλεις σε μια σειρά λέξεις δυσνόητες και ο αναγνώστης να μην μπορέσει να σε καταλάβει δεν σημαίνει πως απαραίτητα έχεις γράψει ποίηση. Δεν είναι αυτό η ποίηση, αλλά όταν αποτυπώνεις ένα συναίσθημα και καλείς ένα τρίτο άτομο να κάνει δικό του το πόνημα σου.

Οι άνθρωποι που διαβάζουν ποίηση είναι λίγοι και ένα κομμάτι αυτού του μικρού ποσοστού είναι οι ίδιοι που γράφουν. Ίσως να χει μια αίγλη όλο αυτό, αν και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει σιγά σιγά με τον καιρό. Γνωρίζω ανθρώπους που αποτυπώνουν τις σκέψεις τους, οπότε περιμένουμε να αυξηθεί το ποσοστό και η ποίηση να αποκτήσει τον δικό της κόσμο.

Γιάννης Σγουρούδης

Τέλος, αφού σε ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πεις τι αναμένουμε από εσένα στο εγγύς μέλλον;

Στις 28 Μαϊου πραγματοποιήθηκε μια βραδιά ποίησης στο Six dogs, όπου διοργανωτής ήταν ο ηθοποιός-συγγραφέας Παναγιώτης Βασιλείου και οχτώ άτομα διαβάσαμε κείμενα μας. Πρόκειται για έναν κύκλο ανοιχτό, κάλεσμα στον κόσμο που γράφει, να έρθει να μας γνωρίσει και να πάρει μέρος στις επόμενες βραδιές

. Στο Six dogs υπήρξαν ανοιχτά μικρόφωνα στο τέλος και έμεινε κόσμος που ανέβηκε και διάβασε κείμενα του. Τέτοια ανάλογη βραδιά θα γίνει στο και Ρομάντσο και σύντομα θα υπάρξουν ενημερώσεις. Εγώ, προσωπικά, συνεχίζω και γράφω ετοιμάζοντας το υλικό και για το τρίτο βιβλίο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του Γιάννη στο Facebook

Σχόλια