Η αστυνομική βία έχει προσλάβει ανήκουστες διαστάσεις πλέον στην Αμερική, με ποσοστά που ολοένα και αυξάνονται. Μπορεί να αλλάξει αυτό με την σημερινή νοοτροπία του συγκεκριμένου λαού;

Εβδομαδιαίο φαινόμενο αποτελούν, δυστυχώς, πλέον τα κρούσματα αστυνομικής βίας στην Αμερική με πιο πρόσφατο το τραγικό γεγονός της εν ψυχρώ δολοφονίας δυο μαύρων Αμερικανών στη Λουιζιάνα και τη Μινεσότα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ν’ ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στην Αμερική καθώς αυτό το περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε πολλά άλλα, μόνο που τώρα ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο προκάλεσε και σοβαρά αντίποινα με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε αστυνομικών στο Ντάλας από πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Η αστυνομική βία όπως γίνεται αντιληπτό έχει πάρει τρομερές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Όπως ήταν φυσικό κι επόμενο, τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει ένα κύμα διαδηλώσεων στη χώρα για την αστυνομική βία το οποίο έχει προκαλέσει εκατοντάδες προσαγωγές πολιτών κάτι που ανάγκασε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α., Μπάρακ Ομπάμα, να παραδεχτεί ότι τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα.

Συνολικά, μέχρι την στιγμή που θα δημοσιευτεί αυτό το άρθρο, έχουν καταγραφεί στην Αμερική 509 θανατηφόροι πυροβολισμοί από αστυνομικούς. Οι μαύροι άοπλοι πολίτες σκοτώνονται στην Αμερική με πενταπλάσιο ρυθμό απ’ ότι οι λευκοί.

Αστυνομική βία

Στατιστικά στοιχεία για την αστυνομική βία

Ειδικότερα, με βάση τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, το 2015 η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 102 μαύρους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Σχεδόν ένας στους τρεις μαύρους που σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών έχουν καταχωρηθεί ως «άγνωστοι», αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με το 37% των άοπλων μαύρων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία και παρότι ο μαύρος πληθυσμός αντιστοιχεί μόλις στο 13% του συνολικού πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Απ’ αυτές τις 102 υποθέσεις μόνο οι 10 θεωρήθηκαν εγκλήματα και μόνο ένας αστυνομικός καταδικάστηκε για την εμπλοκή του σε ανθρωποκτονία εν ώρα καθήκοντος. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και του επιτράπηκε να υπηρετεί αυτό το χρονικό διάστημα κατά τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα οι αστυνομικοί σκότωσαν σχεδόν τους διπλάσιους λευκούς απ’ ότι μαύρους πολίτες το 2015. Συνολικά την χρονιά που πέρασε το 50% των θυμάτων της αστυνομίας ήταν λευκοί ενώ το 26% μαύροι. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα η πλειοψηφία αυτών των θυμάτων κατείχε όπλο ή απειλούσε τον αστυνομικό.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των αστυνομικών που έπεσαν νεκροί είναι κατά 44% αυξημένος σε σχέση με το 2015, με βάση τα στοιχεία του Ιδρύματος Μνήμης των δυνάμεων ασφαλείας. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί 26 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε στο Ντάλας, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχαν 18 θύματα στις τάξεις της αστυνομίας και 41 στο σύνολο του 2015. Η πιο αιματηρή χρονιά πάντως για το σώμα της αστυνομίας ήταν το 2007 όταν σκοτώθηκαν 70 αστυνομικοί.

Και τώρα τι γίνεται;

Τα πράγματα ωστόσο στην Αμερική κάθε άλλο παρά ευοίωνα φαίνονται. Η αυξημένη καχυποψία και η καθημερινή αίσθηση του φόβου που επικρατεί στις τάξεις των αστυνομικών της Αμερικής δεν τους αφήνει να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους χωρίς να θρηνούμε συχνά ανθρώπους.

Επίσης, οι αθωωτικές αποφάσεις των Αμερικανικών δικαστηρίων δημιουργούν στην Αστυνομία ένα αίσθημα ασυδοσίας και ατιμωρησίας.  Μικρές ποινές, δυνατότητα να υπηρετούν στο σώμα παρά μιας απόφασης για καταδίκη είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που οδηγούν στην κατάσταση που ανέφερα προηγουμένως.

Η αστυνομική βία μετατρέπεται σε μια μάστιγα και, όπως πολύ σωστά διάβασα από κάπου αύτες τις μέρες, έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους απ΄οτι η τρομοκρατία στην Αμερική. Το Αμερικανικό κράτος φαίνεται προς το παρόν ανίκανο να επιλύσει ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που έχει ήδη στοιχίσει τις ζωές εκατοντάδων Αμερικανών και έχει βυθίσει τις οικογένειές τους στο πόνο, τη θλίψη και την απόγνωση.

Σχόλια