Stromae, Balthazar και πολλοί άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη χώρα προέλευσης. Ας μιλήσουμε λοιπόν για βέλγικη μουσική!

Γνωρίζεις φυσικά το Βέλγιο. Αλλά το γνωρίζεις για τις Βρυξέλλες, την άμεση σύνδεσή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σοκολάτες του. Μπορεί να έχεις ταξιδέψει εκεί και να το έχεις μάθει καλύτερα. Και να μην έχεις πάει όμως, το γνωρίζεις σίγουρα μέσα από τη μουσική του, ακόμα και να μην το ξέρεις. Γιατί η βέλγικη μουσική έχει μια πολύ δυναμική παρουσία στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια και αγγίζει πολλά διαφορετικά μουσικά είδη.

Να λοιπόν μερικοί καλλιτέχνες που σίγουρα έχεις κάποια από τα κομμάτια τους αποθηκευμένα στη συσκευή σου ή το YouTube, ακόμα και αν δεν γνώριζες ήδη την προέλευσή τους.

  1. Stromae

Η χαρακτηριστική ψιλόλιγνη φιγούρα του Paul Van Haver, ή πιο ευρέως γνωστού ως Stromae, πρωταγωνιστεί στη βέλγικη μουσική σκηνή εδώ και αρκετό καιρό και ο 31χρονος μουσικός έχει καταξιωθεί ως ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες του Βελγίου. Πειραματίζεται κυρίως στο χώρο της electronic και hip hop μουσικής και έγινε ευρέως γνωστός με το κομμάτι του Alors on Dance το 2009.

Η προσωπικότητά του είναι ιδιαίτερη και η δουλειά του εξαιρετικά προσεγμένη, αφού τα κομμάτια του μιλούν για καίρια θέματα της επικαιρότητας και συνοδεύονται πάντα και από αξιοπρόσεκτα video clips. Στην τελευταία του περιοδεία Racine Carrée  χάρισε στο κοινό του μαγικές στιγμές και γι’ αυτό αποφάσισε να μοιραστεί με όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν εκεί ολόκληρη τη συναυλία του στο Montreal του Καναδά.

 

  1. Gabriel Rios

Ο Gabriel γεννήθηκε το 1978 στο Puerto Rico, αλλά οι βέλγικες ρίζες του τον οδήγησαν πίσω στο Ghent, για να σπουδάσει ζωγραφική στα 17 του. Από τότε άρχισε να ασχολείται ενεργά και με τη μουσική, σχηματίζοντας διάφορες μπάντες και δοκιμάζοντας το ταλέντο του ανάμεσα σε πολλά είδη, όπως το latin, η rock, το hip hop και η ηλεκτρονική μουσική.

Αυτές είναι και οι επιρροές του πρώτου του solo δίσκου Ghostboy που κυκλοφόρησε το 2005. Το 4ο album του This Marauder’s Midnight (2014) έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό, ενώ τα κομμάτια του συχνά αποτελούν πεδίο δημιουργίας για διάφορους Djs, με αποτέλεσμα ενδιαφέροντα remixes που ακούγονται παγκοσμίως.

 

  1. Hooverphonic

βέλγικη μουσική

(από τη σελίδα του συγκροτήματος στο Facebook)

Η μπάντα αυτή πρωτοσχηματίστηκε το 1995 και από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει ύφος, σύσταση και 3 βασικές τραγουδίστριες, αλλά πάντα χαρίζει όμορφα κομμάτια που κάνουν τη βέλγικη μουσική γνωστή σε όλο τον κόσμο. Χωρίς αμφιβολία, το πιο γνωστό τους κομμάτι είναι το ατμοσφαιρικό Mad About You από το 3ο album τους The Magnificent Tree (2000) που 15 χρόνια μετά την κυκλοφορία του,εξακολουθεί να ακούγεται παντού.

Το 2012, σε μια δυναμική συνεργασία με ένα ορχηστρικό σύνολο, κυκλοφόρησαν ένα live album όπου πολλά γνωστά τους κομμάτια ακούγονται σε ορχηστρικές διασκευές. Φέτος έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους με το νέο τους δίσκο In Wonderland, με το κομμάτι Badaboom να κατακλύζει και τα ελληνικά ραδιόφωνα.

 

  1. Soulwax

βέλγικη μουσική

(από τη σελίδα του συγκροτήματος στο Facebook)

Οι Soulwax αποτελούνται από 4 φίλους που έχουν μεγάλη αγάπη για την εναλλακτική και την ηλεκτρονική μουσική. Από το 1996 έχουν κυκλοφορήσει 6 προσωπικά  album, αλλά το project που τους χαρακτηρίζει είναι το Radio Soulwax, το οποίο ήταν πρωτοβουλία των αδερφών David & Stephen Dewaele, που συμμετέχουν στους Soulwax και στο δικό τους συγκρότημα 2manydjs.

Το Radio Soulwax είναι μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί 24ώρα mix από τους ίδιους, μαζί με τα χαρακτηριστικά οπτικά εφέ που χρησιμοποιούν στα live τους.  Οι Soulwax δεν σταματούν να δημιουργούν και να “πειράζουν” κομμάτια άλλων καλλιτεχνών. Πρόσφατα συμμετείχαν στη μουσική του Grand Theft Auto V, ενώ φέτος συνέθεσαν το soundtrack της ταινίας Belgica.

 

  1. Balthazar

Θυμάσαι τους Balthzar; Τους έχω ξαναναφέρει εδώ, γιατί πολύ απλά η μουσική τους αξίζει! Σημαντικό κομμάτι στην βέλγικη μουσική των τελευταίων ετών, η 5μελής indie pop-rock μπάντα ,από το 2004 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, γίνεται όλο και πιο γνωστή μέσα από τα ενδιαφέροντα κομμάτια που μας χαρίζει. Ο ήχος τους είναι χαρακτηριστικός και σίγουρα θα έχεις πετύχει στο ραδιόφωνο του τελευταίο τους single, Bunker.

cc: Featured Image by Mosaert

Σχόλια