14 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης, η οποία σε οδηγεί σε πνευματική και σωματική ανάταση…

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η σημερινή παγκόσμια μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις σημαντικότερες μέσα στο έτος, αφού τιμά τους  εθελοντές αιμοδότες που χωρίς υπερβολή θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ‘Σωτήρες’. Πράγματι, δίνοντας μια μόνο φιάλη αίματος των 450ml μπορούν να σώσουν μέχρι και 3 άτομα.!

Γιατί επιλέχθηκε όμως η 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη; Η σημερινή ημέρα συμπίπτει με τα γενέθλια του Αυστριακού γιατρού Karl Landsteiner, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για την συστηματοποίηση των ομάδων αίματος.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα μας τα στοιχεία περι αιμοδοσίας είναι άκρως απογοητευτικά. Για 10.000.000 κατοίκους χρειάζονται περίπου 600.000 φιάλες αίματος το χρόνο ώστε να υπάρξει επάρκεια, ενώ στη χώρα μας συλλέγεται μόλις ο μισός αριθμός φιαλών!.Αναγκαστικά λοιπόν η Ελλάδα κάνει εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό. Τον Οκτώβριο του 2015 με απόφαση του Υποργού Υγείας, Ανδρέα Ξάνθου, το ελληνικό κράτος δαπάνεισε 900.000 ευρώ για την αποστολή 5.400 ασκών αίματος από την Ελβετία.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή ΑιμοδότηΜια ακόμα ζοφερή πλευρά της αιμοδοσίας είναι ότι στην χώρα μας κάτω από το 50% του προσφερόμενου αίματος δίνεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό δίνεται από τους συγγενείς του ασθενούς. Το φαινόμενο αυτό αναδεικνύει το γεγονός ότι ο εθελοντισμός υστερεί στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι σε άλλες χώρες περίπου το 90% των ασκών αίματος προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια κίνηση αλληλεγγύης. Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία σαν τακτική αιμοδότρια μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία.

Το 2015 δίνοντας αίμα για πρώτη φορά ήμουν άκρως φοβισμένη. Μετα την αιμοδοσία μήπως νιώσω ζαλάδα; Την επόμενη ημέρα θα είμαι σε θέση να αντεπεξέρθω στην δουλειά μου η μήπως θα πρέπει να πάρω άδεια; Θα είμαι κατάλληλη για αιμοδότρια; Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που είχα αλλά κανείς στο οικογενειακό μου περιβάλλον δεν μπορούσε να απαντησει με βεβαιότητα. Μετα την αιμοδοσία κατάλαβα ότι όλα αυτα ήταν απλά φόβοι χωρίς υπόσταση. Επειτα από την διαδικασία πέρα από την ψυχική ανάταση που αισθάνεσαι αφού μόλις έχεις προβεί σε μια αλτρουιστική κίνηση προς τον συνάνθρωπο αισθάνεσαι και σωματικά καλύτερα από πριν αφού το αίμα ανανεώνεται μέσω της αιμοδοσίας

Κάθε υγιής άνθρωπος μεταξύ 18-65 άνω των 50 κιλών με έναν ‘φυσιολογικό’ αιματοκρίτη ο οποίος δεν έχει κάνει piercing/τατουάζ τον προηγούμενο ένα μήνα και δεν πάσχει από κάποια ασθένεια μπορεί να γίνει αιμοδότης. Η διαδικασία όσο σημαντική είναι άλλο τόσο εύκολη και γρήγορη είναι. Έχοντας κάνει ένα πλήρες γεύμα 4 ώρες πριν την αιμοδοσία,έχοντας κοιμηθεί καλα το προηγούμενο βράδυ και χαρίζοντας 20 λεπτά από τον χρόνο μας μπορούμε με μια φιάλη να σώσουμε μεχρι και 3 άτομα!

Στην επόμενη αιμοδοσία λοιπόν ας είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι εκεί! Oι πολυμεταγγιζόμενοι, οι ασθενείς από μεσογειακή αναιμία, οι δεκάδες τραυματίες από τροχαία, καθώς και πολλές άλλες κατηγορίες ατόμων έχουν την ανάγκη μας. Θα βοηθήσετε;

Σχόλια