Indie συγκροτήματα που έχουν κερδίσει την προσοχή μας

Η indie μουσική είναι για πολλούς απροσδιόριστη και αυτό  είναι λογικό, μιας και το ίδιο το όνομα της την κατατάσσει στα πιο ελεύθερα μουσικά είδη.

Το indie είναι συντομογραφία της λέξης independent, δηλαδή ανεξάρτητη. Είναι μουσική η οποία παράγεται ανεξάρτητα από μεγάλες δισκογραφικές ή μικρές θυγατρικές τους εταιρείες, και η διαδικασία παραγωγής, ηχογράφησης και προώθησης της μουσικής έχει μια πιο ελεύθερη, αυτόνομη, underground και DIY προσέγγιση.

Ο όρος indie, επίσης, περιγράφει καλλιτέχνες που η μουσική τους έχει ένα ευρύ φάσμα επιρροών και ακουσμάτων και δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ανάμεσα στα γνωστά και καθιερωμένα είδη μουσικής.

Η indie βιομηχανία έχει καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα και, αν και υποστηρίζει την παραγωγή μουσικής από καλλιτέχνες που δεν έχουν απαραίτητα τις προοπτικές να γίνουν δημοφιλείς και mainstream, έχει αναδείξει ονόματα καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που κυριαρχούν στα μουσικά φεστιβάλ και κάνουν διεθνή καριέρα.

Πολλές φορές αυτοί οι καλλιτέχνες αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα από τα πρώτα τους μουσικά βήματα στην indie σκηνή και αργότερα αποκτούν ένα πιο συγκεκριμένο και σαφές στυλ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι υποκατηγορίες της indie μουσικής, όπως η indie rock και η indie pop.

Αν ακόμα σε δυσκολεύει να καταλάβεις τι είναι η indie μουσική και σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα γι’ αυτή, παρακάτω θα δεις μερικές indie μπάντες που με τη μουσική τους θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις την indie κουλτούρα.

 

1. Alt-J

Οι Alt-J, ή αλλιώς Δ, είναι ένα βρετανικό indie rock συγκρότημα που σχηματίστηκε το 2007 από τους Gwil Sainsbury, Joe Newman, Gus Unger-Hamilton και Thom Green, 4 συμφοιτητές που γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Leeds University. Το όνομά τους προέρχεται από το ελληνικό γράμμα Δ, το οποίο στη διεθνή γλώσσα της φυσικής χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την διαφορά ή την αλλαγή. Το σύμβολο Δ στους υπολογιστές της Apple προκύπτει από την ακολουθία πλήκτρων Alt+J.

 

To άλμπουμ που τους έκανε γνωστούς ήταν το An Awesome Wave (2012), στο οποίο πειραματίστηκαν με ηλεκτρονικά και rock στοιχεία, ενώ το δεύτερο άλμπουμ τους This Is All Yours (2014) τους καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα ως ένα από τα πιο δημοφιλή indie rock συγκροτήματα. Για πολλούς, το This Is All Yours έχει χάσει κάπως τον αυθεντικό χαρακτήρα του An Awesome Wave και θεωρείται mainstream, αλλά οι ίδιοι τονίζουν ότι η μουσική γι’ αυτούς είναι ένας συνεχής πειραματισμός και μέσα από τη μουσική τους συνεχίζουν να μας χαρίζουν μοναδικά κομμάτια.

 

2. Miike Snow

Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 2007 από 3 Σουηδούς και από τότε έχει ηχογραφήσει τρία άλμπουμ, το Miike Snow (2009), το Happy To You (2012) και το iii (2016). Η indie pop μπάντα έχει ως χαρακτηριστικό σύμβολο το jackalope, ένα ζώο που εμφανίζεται στους μύθους της παράδοσης της Βόρειας Αμερικής και περιγράφεται ως ένας αγριολαγός με κέρατα αντιλόπης.

 

Στο ξεκίνημά τους, οι Miike Snow υποστήριζαν ότι τους αρέσει ο παραδοσιακός τρόπος ηχογράφησης της μουσικής στο studio, χωρίς την επέμβαση υπολογιστή, αλλά, κατά τη διάρκεια των πειραματισμών τους, τους γοήτευσαν αρκετά στοιχεία της ηλεκτρονικής μουσικής.

Έτσι, όταν ετοίμαζαν την περιοδεία για το δεύτερο άλμπουμ τους, συνεργάστηκαν με ένα εργαστήριο τεχνολογίας στη Σουηδία για να δημιουργήσουν το The Blob, ένα εξάγωνο synthesizer  που συνδυάζει ήχους από digital samplers και το κλασσικό synthesizer, με αποτέλεσμα η μουσική τους να γίνει ακόμα πιο ιδιότυπη.

 

3. Balthazar

 

Οι Balthazar είναι μια 5-μελής indie pop-rock μπάντα από το Βέλγιο που δημιουργήθηκε το 2004 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 3 ηχογραφημένα άλμπουμ, το Applause (2010), το Rats (2012) και το Thin Walls (2015). Η μουσική τους παντρεύει την ακουστική και την ηλεκτρική κιθάρα, το πιάνο και το ηλεκτρονικό synthesizer με αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέροντα ακούσματα. Στη χώρα μας έγιναν γνωστοί σχετικά πρόσφατα με το single τους Bunker από το τελευταίο τους άλμπουμ Thin Walls.

 

4. Beirut

Το συγκρότημα από τη Santa Fe ξεκίνησε ως ατομικό project του ιδρυτή του, Zach Condon, και αργότερα μετατράπηκε σε μπάντα. Η κατά κύριο λόγο indie folk μουσική τους πειραματίζεται και με πολλά είδη και η ατμόσφαιρα των κομματιών τους είναι ιδιαίτερα νοσταλγική και ρομαντική. Από το 2006 που σχηματίστηκαν μέχρι σήμερα, οι Beirut έχουν κυκλοφορήσει 5 EPs και 4 studio albums, τα Gulag Orkestar (2006), The Flying Club Cup (2007), The Rip Tide (2011) και No No No (2015).

 

Παρά το ότι το όνομά τους αναφέρεται στην πρωτεύουσα του Λίβανου, το συγκρότημα έκανε στη Βυρηττό την πρώτη του εμφάνιση μόλις το 2014, ενώ ο ίδιος ο Zach αναφέρει ότι παρόλο που δεν είχε επισκεφθεί την πόλη όταν αποφάσισε το όνομα, η Βυρηττός του δημιουργεί ένα έντονο μυστήριο, αφού είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία στο παρελθόν και μεγάλες εντάσεις σήμερα, είναι ένα μέρος όπου τα αρχαία μνημεία συνυπάρχουν με τον πόλεμο, όπου τα πράγματα συγκρούονται.

Στην Ελλάδα, τους απολαύσαμε για πρώτη φορά από κοντά την 1η Ιουνίου στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο, στα πλαίσια του 1ου Release Athens Festival.

 

5. Bloc Party

Η indie rock μπάντα που προέρχεται από την Αγγλία αποτελείται σήμερα από 4 μέλη, με βασικά τους Kele Okereke και Russel Lissack. Το συγκρότημα υπάρχει από το 1999, αλλά μόλις το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ Silent Alarm, με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικές κριτικές.

Από τότε μέχρι σήμερα οι Bloc Party έχουν αλλάξει μέλη, έχουν πειραματιστεί με πολλά παραπάνω είδη πέραν της ροκ και της ηλεκτρονικής και έχουν εξελίξει τον ήχο τους με επιρροές από τους Manic Street Preachers και τους U2 μέχρι την Björk, όπως φαίνεται σταδιακά από τα υπόλοιπα 4 albums που έχουν κυκλοφορήσει, τα A Weekend In The City (2007), Intimacy (2008), Four (2012) και Hymns (2016).

Η indie μουσική είναι πραγματικά ανεξάντλητη! Αναρίθμητοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα εξερευνούν τους μουσικούς τους ορίζοντες και μας προσφέρουν όμορφους ήχους μέσα από τα τραγούδια τους. Γι’ αυτό, μην περιοριστείς στο να ακούσεις μόνο τα 5 παραπάνω συγκροτήματα, μιας και αποτελούν ούτως ή άλλως προσωπικές επιλογές.

Μερικοί άλλοι καλλιτέχνες και μπάντες που αξίζουν την προσοχή σου είναι οι The Antlers, Son Lux, Vance Joy, Daughter, Oh Wonder, Cold War Kids και πολλοί πολλοί άλλοι! Άνοιξε λοιπόν τα μουσικά portals και websites και ταξίδεψε στον κόσμο της indie!

Σχόλια