Το να είσαι φοιτητής στην επαρχία δεν σημαίνει απαραίτητα και ζωάρα…
Η λήξη των πανελληνίων εξετάσεων λίγο πολύ για όλους μας σήμανε την έναρξη της ξέγνοιαστης, φοιτητικής και ενήλικης ζωής, κατά την οποία πλέον δεν χρειάζεται να παίρνεις την άδεια των γονιών σου για να πας για καφέ, σε κλάμπ ή για διακοπές.
Ειδικότερα για εσάς που περάσατε κάπου μακριά από την πόλη σας, δεν έχετε κανέναν έλεγχο πάνω από το κεφάλι σας και επιτέλους ξεκινάει η φοιτητική ζωή που περιμένατε πώς και πώς!
Οι προσδοκίες που έχεις για την φοιτητική σου ζωή σε άλλη πόλη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όμως;
Προσδοκία Νο1
”Τώρα που μένω μόνος μου, θα βγαίνω συνέχεια, δε θα με βλέπει ποτέ το σπίτι μου. Θα κάνω κάθε μέρα καινούρια πράγματα, θα αποκτήσω περιπετειώδεις φίλους ίσως και συγκάτοικο να ενώσουμε τις μοναξιές μας (ουάου) και μπλα μπλα μπλα”
Πραγματικότητα
Τον πρώτο καιρό θέλεις να οργώσεις όλα τα μαγαζιά της πόλης που θα μείνεις 4 ολόκληρα χρόνια. Στη συνέχεια όμως θα αρχίσεις να τα βαριέσαι, μετά από τις 50 επισκέψεις σου στο κάθε ένα. Θα κουραστείς και θα θέλεις να κάτσεις σπίτι σου.
Άσε που οι νέοι σου φίλοι μπορεί να είναι και λίγο μούχλες. Α και ξέχασα! Τα λεφτά για να περνάς το μήνα είναι τρομακτικά λίγα…
Προσδοκία Νο2
”Μα τι ωραία που είναι να είσαι μόνος σου στο σπίτι. Είναι τόσο ωραία η ησυχία που επικρατεί. Μπορώ να βλέπω όλο το βράδυ ρομαντικές ταινίες και να κλαίω, χωρίς να ντρέπομαι μήπως με δει κάποιος. Τέλεια η φοιτητική ζωή σε άλλη πόλη!”
Πραγματικότητα
”Μα τι ωραία που είναι να είσαι μόνος σου στο σπίτι… ΠΑΝΑΓΙΑ μου κατσαρίιιιιιιιιδα… Μαζεύω βαλίτσες και πάω στη μαμά μου.”
Προσδοκία Νο3
”Η φοιτητική ζωή σε άλλη πόλη συνεπάγεται άραγμα και γενικά ΖΩΑΡΑ’‘
Πραγματικότητα
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά οι καθηγητές αρχίζουν να σου αναθέτουν υποχρεωτικές εργασίες και πριν τελειώσουν αυτές, έρχεται και η εξεταστική. Από τη φοιτητική ζωή δεν λείπει ούτε το άγχος ούτε το ”τρέξιμο”. Για ποιο άραγμα μιλήσαμε πριν;
Προσδοκία Νο4
”Μόλις γνωρίσω αρκετά άτομα, θα αρχίσω να κάνω ατελείωτες φοιτητικές παρτάρες στο σπίτι μου, σαν αυτές που βλέπω στις αμερικανιές.”
Πραγματικότητα
Κάθε φορά που θέλεις να κάνεις πάρτυ πρέπει να πάρεις την άδεια από όλους τους γείτονες. Έτσι και την πάρεις, κατά τη 1 το βράδυ θα έρθει η από κάτω να σου πει ότι πρέπει να κοιμήσει το παιδί της.
Κάπως έτσι άδοξα λήγει το πάρτυ και καταλήγεις μόνος σου να μαζεύεις πλαστικά ποτήρια και γόπες από το πάτωμα. ΔΕΝ ξανακάνεις πάρτυ.
Προσδοκία Νο5
”Επιτέλους θα μένω μόνη μου και δε θα με πρήζει η μάνα μου να βοηθάω στο καθάρισμα του σπιτιού.”
Πραγματικότητα
Εμ, μήπως ξέχασες ότι μένεις μόνη σου; Το σπίτι δε θα συμμαζευτεί μόνο του. Ούτε οι στοίβα με τα πιάτα θα πλυθεί δια μαγείας. Τώρα θα χρειαστεί να καθαρίζεις όλο το σπίτι και όχι να μοιράζεσαι τις δουλειές με τη μαμά.
Προσδοκία Νο6
”Οι γονείς μου θα με παίρνουν 200 φορές τη μέρα και θα με ενοχλούν. Θα κλείσω το τηλέφωνο και όλα καλά.”
Πραγματικότητα
”Καλά δεν με πήραν ούτε μια φορά μέσα σε 2 μέρες; Με ξέχασαν κιόλας; Ούτε 2 μήνες δε λείπω… Ας πάρω εγώ ένα τηλέφωνο τον μπαμπά να δω τι κάνει και να κλαφτώ γιατί ξέχασε την ύπαρξή μου.”
Προσδοκία Νο7
”Τώρα που μένω μόνος μου, θα φέρνω συνέχεια σπίτι το γκομενάκι.”
Πραγματικότητα
”Ουπς, δεν έχεις γκομενάκι.”
Παρόλα τα παραπάνω, όμως, σίγουρα η φοιτητική ζωή σου επιφυλάσσει πολύ όμορφες και αξέχαστες στιγμές που θα ζήσεις με νέους και παλιούς φίλους. Είναι, αν όχι η καλύτερη περίοδος της ζωής σου, μια από τις καλύτερες.
Ζώντας σε μια άλλη πόλη, μόνος, μακριά από την οικογένειά σου, θα μάθεις να είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου και το νοικοκυριό σου. Ας πούμε πως θα ενηλικιωθείς πραγματικά σε αυτά τα 4 χρόνια.
Βέβαια, θα έχεις τις δυσκολίες σου και μερικά πράγματα δε θα είναι όπως τα περίμενες. Αλλά μη σε πτοεί αυτό, διότι τα χρόνια αυτά θα περάσουν γρήγορα και καθήκον σου προς τον ίδιο σου τον εαυτό είναι να τα χαρείς όσο μπορείς!