Τα διάσημα κοινωνικά πειράματα-installations της Κ.Τσανγκ έρχονται στην Αθήνα

Εσύ τι θες να έχεις ζήσει πριν πεθάνεις και ποια εξομολόγησή σου θα μοιραζόσουν ανώνυμα; Αυτά τα δύο ερωτήματα καλεί το Αθηναϊκό κοινό να απαντήσει η Κάντι Τσανγκ

Η διαδραστική τέχνη με την μορφή installations, που καλεί το κοινό να πάρει μέρος σε ένα μαζικό δημιούργημα, κερδίζει σταδιακά όλο και περισσότερο έδαφος. Και αυτό γιατί στόχος είναι το ίδιο το κοινό, μέσα από την ενεργητική αυτή τη φορά συμμετοχή του, να διαμορφώσει το εκάστοτε έργο του καλλιτέχνη και να επιδράσει σε αυτό σε ένα συλλογικό πλαίσιο. Δεν εκτίθεσαι εσύ, αλλά όλοι, και συνήθως ανώνυμα Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 20 Ιουλίου 2016, λοιπόν, σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης θα στηθούν δύο ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις έμπνευσης της Ταϊβανέζικης καταγωγής καλλιτέχνιδας Κάντι Τσανγκ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο από τις πολλές και πολυσυζητημένες δουλειές της, που μετά την επιτυχία που είχε η διεξαγωγή τους σε πολλές πόλεις του εξωτερικού καταφθάνουν και στην Ελλάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για μεγάλης κλίμακας project που ρέπουν ανάμεσα στην τέχνη, τον ακτιβισμό και την ψυχολογία της μάζας και στόχος είναι να ακουστεί η φωνή του κόσμου σχετικά με ζητήματα που όλους μας έχουν προβληματίσει.

1. Before I die

30 Ιουνίου – 20 Ιουλίου 2016
12:00-22:00 | Δημοτικό Πάρκο Φλοίσβου & Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη

Το συγκεκριμένο project ξεκίνησε από ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Νέα Ορλεάνη, όταν η Τσανγκ εξαιτίας ενός θανάτου κοντινού της προσώπου πέρασε ένα διάστημα κατάθλιψης.

Αποφάσισε, λοιπόν, να βάψει με μπογιά μαυροπίνακα έναν τοίχο και να ζητήσει από τον κόσμο -έτσι απροετοίμαστος καθώς θα περνούσε μπροστά από το σπίτι- να μοιραστεί τις προσωπικές του φιλοδοξίες σχετικά με το τι θέλει να έχει κάνει πριν πεθάνει.

Δεν ακούγεται κάτι εξωπραγματικό, ωστόσο καθίσταται λυτρωτικό και σήμερα το συγκεκριμένο project έχει μεταφραστεί σε πάνω από 35 γλώσσες και έχει διεξαχθεί σε περισσότερες από 70 χώρες.

Aν θες, λοιπόν, να γίνεις και εσύ μέρος αυτής της παγκόσμιας πλέον φωνής που εκφράζει με τον πιο πηγαίο και αυθόρμητο τρόπο όλα όσα θέλουν οι άνθρωποι να προλάβουν να κάνουν, αρκεί να πας μέχρι τα παραπάνω αναγραφόμενα σημεία.

Τι θες, λοιπόν, να κάνεις πριν πεθάνεις;

Τσανγκ

Τσανγκ

Τσανγκ

Iδού και η ομιλία της Κ.Τσανγκ στο TedX και για περισσότερες πληροφορίες για το Before I die δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του project.

2. Confessions

30 Ιουνίου – 20 Ιουλίου 2016
12:00-22:00 | Στοά Σπύρου Μίλιου, City Link & Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη

Όσα ήθελες να πεις και δεν κατάφερες ποτέ. Από φόβο, από ντροπή, από οτιδήποτε σε κρατάει ήρθε η ώρα να ξεφύγεις και να πεις αυτό ακριβώς που σκέφτεσαι. Γιατί όμως εκφράζεσαι μόνο όταν σου δίνονται τέτοιες ευκαιρίες; Αν θελήσεις να πάρεις κι εσύ μέρος στο συγκεκριμένο installation της Τσανγκ αναλογίσου μόνο αυτό.

Το συγκεκριμένο project έρχεται να καταδείξει πόσο εύκολα ο άνθρωπος μοιράζεται τις βαθύτερες και πιο ένοχες σκέψεις του όταν βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες που του εξασφαλίζουν ανωνυμία. Για την Τσανγκ αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ειλικρίνεια και ευαλωτότητα του ατόμου απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, που μόνο έτσι μπορούμε κατ’ αυτήν να οδηγηθούμε σε πιο “συμπονετικές” κοινωνίες που θα μας βοηθήσουν να ξεδιπλώσουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που γράφτηκαν ενόψει του confessions;

“Έχω κλέψει πάνω από 15.000 δολάρια από την εταιρεία στην οποία δουλεύω”

“Είμαι στον στρατό και φοβάμαι ότι θα πεθάνω”

“Πούλησα ηρωίνη στον φίλο μου και κατέστρεψα την ζωή του”

και πολλά ακόμη καθώς έχουν συμμετάσχει πάνω από 2000 άνθρωποι παγκοσμίως. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα και για σένα.

Confessions-Candy-Chang-making-of-1000x602

Confessions-booths-1000x602

Confessions-scared-Ill-die-alone-1000x602

Mπορεί τα δύο προανεαφερόμενα project να έρχονται στην χώρα μας, ωστόσο αξίζει να  ρίξεις μια ματιά και στην υπόλοιπη δουλειά της Τσανγκ. Προς το παρόν μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε αυτά τα δύο, αφού κάπου ανάμεσα στις διακοπές θα κάνετε την βόλτα σας στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα είναι στημένα.

Σχόλια