Παρευρεθήκαμε στην τελετή εγκαινίων για το νέο εμβληματικό “Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών”

Κάθε φορά που μου μιλούν για τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην Θήβα. Μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο όπως συχνά αναφέρεται κι όχι άδικα.

Χτίστηκε κατά το μύθο από τον Κάδμο και έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία.

Από τους πιο σημαντικούς Θηβαίους ήταν ο Επαμεινώνδας, μεγάλος στρατηγός της αρχαιότητας που έκανε τη Θήβα ηγεμονεύουσα της Ελλάδας, και ο Πελοπίδας, ο αρχηγός του διάσημου Ιερού Λόχου.

Ο πληθυντικός του ονόματος Θῆβαι οφείλεται στις περίφημες Δεκατέσσερις πύλες της, που συνδέονται στενά με τον μύθο της Νιόβης.

Η πόλη αυτή, λοιπόν, που κουβαλά μια ένδοξη ιστορία κι έναν υπέρογκο πολιτισμό, στις 7 Ιουνίου εγκαινίασε το Νέο της Αρχαιολογικό μουσείο. Ένα κόσμημα πολιτισμού τόσο για την ίδια την πόλη, όσο και για την Ελλάδα ευρύτερα.

Αρχαιολογικό Μουσείο ΘηβώνΗ ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών ξεκινά το 1894, όταν ο παλαιός στρατώνας που βρισκόταν δίπλα στον μεσαιωνικό πύργο παραχωρήθηκε για να στεγαστούν οι αρχαιότητες που συγκέντρωναν από όλη τη Βοιωτία ντόπιοι αρχαιοδίφες και επιστήμονες αρχαιολόγοι, διασώζοντάς τες από την αρχαιοκαπηλία.

Το 1905, με δαπάνες της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ο παλαιός στρατώνας μετασκευάστηκε και έτσι ιδρύθηκε επίσημα το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Την έκθεση των αρχαιοτήτων οργάνωσε ο αρχαιολόγος Αντώνιος Δ. Κεραμόπουλλος, που εστάλη στη Θήβα για το σκοπό αυτό.

Αρχαιολογικό Μουσείο ΘηβώνΑπό το πρώτο εκείνο μουσείο πέρασαν πολλές εμβληματικές μορφές της ελληνικής αρχαιολογίας, όπως ο Νικόλαος Παπαδάκις, o Χρήστος Καρούζος, o Ιωάννης Θρεψιάδης και ο Νικόλαος Πλάτων.

Ο Χρήστος Καρούζος συνέγραψε το 1934 τον πρώτο οδηγό του μουσείου και συνέβαλε στην απόκρυψη και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων του κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου (1940-1944), ενώ ο Ιωάννης Θρεψιάδης ανέλαβε την έκθεση των αρχαιοτήτων στο νεότευκτο μουσείο, που εγκαινιάστηκε, λίγους μήνες μετά το θάνατό του, στις 9 Δεκεμβρίου 1962.

Το δεύτερο αυτό μουσείο, με κατά καιρούς επί μέρους αναδιατάξεις της έκθεσής του, διήνυσε πορεία 45 χρόνων, μέχρι το 2007, οπότε ενσωματώθηκε στο σημερινό -τρίτο κατά σειρά- Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Στο νέο μουσείο ενσαρκώνεται έτσι η μακρά παράδοση της αρχαιολογικής έρευνας στη Βοιωτία, που ξεκίνησε τον 19ο και συνεχίζεται δυναμικά στον 21ο αιώνα.

Η σημερινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, μέσα από τις αρχαιότητες και το πλούσιο εποπτικό της υλικό, φιλοδοξεί να προβάλει την ιστορία της Βοιωτίας από το μακρινό παρελθόν της Εποχής του Λίθου μέχρι το 1830, έτος ίδρυσης του ελληνικού κράτους.

Στα εγκαίνια του Μουσείου, παρευρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κ.α.

Τον αγιασμό του Νέου Μουσείου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος

Αρχαιολογικό Μουσείο ΘηβώνΟ κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μουσείο ως «εμβληματικό» σημειώνοντας πως «εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας. Μιας πορείας χρέους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Αρχαιολογικό Μουσείο ΘηβώνΟ κ. Μπακογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μουσείο της Θήβας καταθέτοντας την υπερηφάνεια όπως είπε ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Χαρακτήρισε το μουσείο ως έργο πνοής για την Θήβα, την χώρα αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εκθέματα του μουσείου, χαρακτηρίζοντας τις συλλογές που φιλοξενεί ως σπάνιες και μοναδικές και μάλιστα συμπλήρωσε ότι «επιτέλους θα αναπνεύσουν».

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έκανε με τη σειρά του ιδιαίτερη αναφορά στον Θηβαϊκό κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς ενώ τόνισε ότι κάθε μουσείο έχει ένα διπλό ρόλο. Το χαρακτήρισε «μία υποχρέωση στην ανάδειξη αυτών που παραλάβαμε αλλά και σε μία προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στο μέλλον».

Τέλος, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αναδείξει την ιστορία στην περιοχή, αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως επίσης και στις προσπάθειες που έγιναν διαχρονικά για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο μουσείο.

Αρχαιολογικό Μουσείο ΘηβώνΤο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας που έχει αναμορφωθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ και είναι από τα σημαντικά μουσεία για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης.

Την μοναδική αυτή βραδιά έκλεισαν με τον πιο γλυκό κι αυθεντικό τρόπο 7 γυναίκες που έχουν σημαδέψει την ελληνική μουσική όλα αυτά τα χρόνια. Η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Ανδριάννα Μπάμπαλη και η Μάρθα Φριτζήλα, τραγούδησαν αγαπημένες τους επιτυχίες κάτω από τον Θηβαϊκό ουρανό και με φόντο το φωταγωγημένο μουσείο της Θήβας, δίνοντας τον δικό τους μήνυμα για την ιστορία του τόπου αλλά και την σημασία του πολιτισμού μας σήμερα. Στο πιάνο ήταν ο Αχιλλέας Γουάστωρ και στο ακορντεόν ο Παναγιώτης Τσεβάς.

Εύχομαι το Μουσείο αυτό να αξιοποιηθεί καταλλήλως και η Θήβα να αναγνωριστεί όπως πραγματικά αξίζει στην ιστορία αυτής της πόλης.

Περισσότερα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών εδώ

Σχόλια