Μπορεί ο Ιούνιος να είναι μήνας εξεταστικής, αλλά κοίτα πόσες ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις διοργανώνονται στην πόλη… Μην κάτσεις μέσα!

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και ο καιρός για τσάρκες έφτασε. Μιας και οι διακοπές αργούν κάναμε μια λίστα με τις δωρεάν εκδηλώσεις που μπορείτε να πάτε τον μήνα Ιουνίου.

1) Indie Free Festival 2016

Μία μέρα γεμάτη μουσική στον ιστορικό χώρο διοργάνωσης του φεστιβάλ

11 Ιουνίου 2016

Συνεχίζεται η διοργάνωση από το 1990 έως σήμερα ενός νεανικού, οικολογικού Φεστιβάλ αφιερωμένου στην αγάπη για την ανεξάρτητη underground δημιουργικότητα, την μουσική, την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης στον δημόσιο χώρο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα εθελοντικό και αφιλοκερδές φεστιβάλ που φέρνει σε άμεση βιωματική επαφή έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων με το Πεδίον του Άρεως συνεχίζοντας το Indie Free Festival για 26η χρονιά στον ιστορικό χώρο διοργάνωσης του.

Το πρόγραμμα και η αισθητική του Φεστιβάλ περιλαμβάνει όλες τις διαφορετικές underground κουλτούρες, έτσι ώστε να σπάει κάθε αποκλεισμό, κάθε διαχωρισμό και να μπορεί να απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινωνικό δυναμικό.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να αποτελεί μέρος της underground σκηνής που με την δράση της και το έργο της στέκεται ανταγωνιστικά προς την κυρίαρχη εμπορευματoποιημένη κουλτούρα και την βιομηχανία της μαζικής διασκέδασης.

Στο Indie Free Festival όπως και σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις του Κενού Δικτύου δεν υπάρχουν αμοιβές. Περισσότεροι από 50 εθελοντές και μέλη της πολιτικής-πολιτιστικής συλλογικότητας Κενό Δίκτυο παίρνουν μέρος στην διοργάνωση και επιμέλεια του φεστιβάλ.

Μαζί τους, κάθε χρόνο περισσότεροι από 100 μουσικοί, καλλιτέχνες και video artists προσφέρουν την τέχνη τους δωρεάν στέλνοντας ένα κάλεσμα στη νεολαία της πόλης για συμμετοχή στις πολιτικές-κοινωνικές διαδικασίες αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης και ελεύθερης κοινωνικής συνεισφοράς.

Εκατοντάδες συγκροτήματα όπως οι Στέρεο Νόβα, ο Μιχάλης Δέλτα, οι Raining Pleasure, oι Bokomolech, οι Make Believe, τα Διάφανα Κρίνα, οι Closer, οι Film, οι Groove Machine, oι Terminal Curve, oι Baby Guru, οι DrogAtek, oι Horror Vacui, οι Purple Overdose, οι Νight Stalker ξεκίνησαν την πορεία τους από το Indie Free Festival και συνεχίζουν να το στηρίζουν με τις εμφανίσεις τους σε αυτό αποτελώντας οργανικό μέρος της διοργάνωσης του.

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες εμφανίστηκαν μόνο την περσινή χρονιά στον διήμερο εορτασμό για τα 25 χρόνια που καταξίωσαν το Indie Free Festival σε ένα από τα μακροβιότερα free festival στον κόσμο. Συνολικά στα 26 χρόνια του Ιndie Free Festival από τις 3 σκηνές του φεστιβάλ έχουν περάσει περισσότεροι από 3.000 καλλιτέχνες, μέλη συγκροτημάτων, μουσικοί παραγωγοί, video artists και d.j.s.

Το line up του φετινού φεστιβάλ:

Live Stage
Theodore
2L8
Empty Frame
Κωμωδία Θανάτου
Breath After Coma
Invalta
Μπαλάντες για φόνους
Radio Sol
Nerves
Narcosis
Cruel anagrams
Anima Triste
Birthmark
Devamp Javu

Techno Rave Stage
Mikee
George Apergis
Modulas Expansion
Petros Floorfiler
War + Sissy Doutsiou
Echosense Project
Lo

Dub Unity Stage
[reggae dub / hip hop/ drum n bass]
Mrs HCN
CTN
Didi Kaleya
Selector Nesta
Selector Sriddem
Paranormale
Zoro & Buzz (Hip hop Live)
Dj Liahn
Mentira Witch Project (Hip hop Live)
Selector Piranhas
Natural Reaction
Sound System + Junior X

inexarchia-indie-free-festival-10-low_0

2) Από το χαρτί στη σκηνή: Τα έργα από το στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου στο Νέο Rex

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τα νέα έργα των συγγραφέων που συμμετείχαν στο φετινό Στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου στο Νέο Rex.

Μέσα από την οκτάμηνη διαδικασία του Στούντιο, στην οποία συμμετείχαν 10 συγγραφείς, ο κριτικός θεάτρου και συγγραφέας Ηρακλής Λογοθέτης, οι σκηνοθέτες Σταμάτης Φασουλής, Γιώργος Λύρας (α’ τετράμηνο), Δημήτρης Καραντζάς (β’ τετράμηνο) και ηθοποιοί  του θεάτρου, προέκυψαν 10 καινούργια θεατρικά έργα.

Οι συγγραφείς ενσωμάτωσαν σε αυτά τις γνώσεις και την εμπειρία αυτής της οκτάμηνης εργασίας, που συνδύασε τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική άσκηση.

Τα έργα, διάρκειας περίπου μισής ώρας το καθένα, είναι σκηνοθετημένα με τη μορφή προχωρημένης «πρόβας» και θα παρουσιαστούν ως εξής:

Σάββατο 11 Ιουνίου

 18.00: «Η Γείωση» της Κάλλις Μαυρομάτη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

18.45: «Τίθημι» του Κωνσταντίνου Ευστρατίου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

19.30: «Το κορίτσι» της Μαρίζας Κλαουδάτου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

20.15: «Προσωποπαγίδα» της Νάντιας Δρακούλα
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

21.00: «Εστίες» του Σπύρου Μιχαλόπουλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Κυριακή 12 Ιουνίου

18.00: «Στο θερινό Σινεμά» της Αννας Μαρίας Πισκοπάνη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

18.45: «Έλα να παίξουμε» της Γεωργίας Πιερρουτσάκου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

19.30: «Ένα παιδί» του Χαράλαμπου Γιάννου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

20.15: «Θα σε κάνω βασίλισσα» της Αγγελικής Παρδαλίδου 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

*21.00: «Πορνογραφία για πάντα» του Παναγιώτη Χριστόπουλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ντίνα Αβαγιανού, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Άρτεμις Γρύμπλα, Γιώργος Δεπάστας, Βαλέρια Δημητριάδου, Ευγενία Δημητροπούλου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Άννα Κλάδη, Στέργιος Κοντακιώτης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Αθανασία Κουρκάκη, Νικόλας Μακρής, Κάλλι Μαυρομάτη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αθηνά Σακαλή, Αρετή Τίλη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Βένα Σταματιάδη, Γιάννης Στόλλας.

Οργανωτική υπεύθυνη του Στούντιο: Κατερίνα Αγγελιδάκη
Υπεύθυνη παραγωγής: Ζωή Μουσχή
Υπεύθυνη σκηνής: υπεύθυνη σκηνής: Ηλιάνα Παντελοπούλου

 

3) Acoustic Sunsets at the terrace: Ο Φοίβος Δεληβοριάς live στο Bios

Το BIOS παρουσιάζει τα Αcoustic Sunsets, μια σειρά από ειδικά ακουστικά σετ στην ταράτσα, την πιο ωραία ώρα των καλοκαιρινών ημερών, την ώρα που δύει ο ήλιος. Ένας διαφορετικός καλλιτέχνης κάθε φορά παρουσιάζει μία ζωντανή συναυλία με φόντο το ηλιοβασίλεμα, όταν ο ουρανός γεμίζει υπέροχα χρώματα και τα φώτα της Ακρόπολης ανάβουν. Οι συναυλίες ξεκινούν με τη Δύση του Ηλίου και τελειώνουν μόλις πέσει το φως εντελώς.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 ο Φοίβος Δεληβοριάς προκαλεί το φως του ήλιου σε μονομαχία κι όποιος δύσει πρώτος! Μάρτυρες ο Κωστής Χριστοδούλου στα πλήκτρα και ο Χρήστος Λαϊνάς στις κιθάρες και τους ήχους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

bios-terrace-2-big

4) Οι A Hawk and A Hacksaw live στο Ρομάντσο

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους περιοδείας, οι Αμερικάνοι A Hawk and A Hacksaw επισκέπτονται την ταράτσα του Ρομάντσο για ένα μοναδικό live με θέα το αστικό τοπίο της Αθήνας.

Την τελευταία δεκαετία, το ντουέτο συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική της Ανατολικής Ευρώπης με την αμερικάνικη folk – pop.

Ο αρκοντεονίστας – πολυοργανίστας Jeremy Barnes είναι ο πρώην ντράμερ των Neutral Milk Hotel. Η Heather Trost είναι βιολίστρια και πιανίστρια και συμμετείχε στα 2 πρώτα άλμπουμ των Beirut.

Οι μουσικές τους αλχημείες, αλλά και οι ιδιαίτερες ζωντανές τους εμφανίσεις, έχουν απασχολήσει το μουσικό  τύπο με ενθουσιώδεις κριτικές, μεταξύ άλλων στα Pitchfork, The Guardian, AllMusic και The Wire. O Andian Utley των Portishead έχει δηλώσει πως όταν ακούει τη μουσική τους τον διαπερνά το πιο ζεστό συναίσθημα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


https://www.facebook.com/a-Hawk-and-a-Hacksaw-347708213947

Τοποθεσία: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα

Ημερομηνία: Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016
Ώρα προσέλευσης: 20.30
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ.: 216 7003325

www.romantso.gr

01_AHAAHbyTamirKhalifa01

5) Οι πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας: διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 μία διάλεξη  με τίτλο “Οι επιχειρηματίες της αλλαγής, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας” στο πλαίσιο του κύκλου Η νεολαία που καινοτομεί.

Eλάτε να συναντήσετε τους πρωτοπόρους της κοινωνικής καινοτομίας, που εφευρίσκουν τον κόσμο του αύριο!

Πρόγραμμα:

19.00: Eγκαίνια της βραδιάς από τον κο Christophe CHANTEPY, Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα. Προβολή  ταινιών με θέμα την κοινωνική επιχειρηματικότητα

19.20: Διάλεξη του Arnaud Mourot, συνδιευθυντή της Αshoka Europe, του 1ου παγκόσμιου δικτύου κοινωνικής επιχειρηματικότητας

19.40: Διάλεξη του Adrien Aumont, συν-ιδρυτή της πλατφόρμας KissKissBankBank και της HelloMerci, ευρωπαϊκό επικεφαλή της συμμετοχικής χρηματοδότησης

20.15: Γευσιγνωσία ελληνικών προϊόντων που «επανεξετάζονται», σε μουσική ατμόσφαιρα

21.00: Παρουσίαση των 5 ιδεών των «τολμηρών»

H βραδιά θα παρουσιαστεί από τον Μathieu Baudin, συν-ιδρυτή του Institut des Futurs Souhaitables.

Ταυτόχρονη μετάφραση.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

6) “Γκάζι, ακούς;”: Μια διαδραστική έκθεση στην Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν, από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου 2016, τη διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;».

Σκοπός της έκθεσης είναι να καταγράψει, αλλά και να παρουσιάσει στους επισκέπτες, ζωντανές μνήμες της γειτονιάς γύρω από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, με έμφαση στην περίοδο 1980-2004.

Μνήμες και συναισθήματα ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορία της γειτονιάς βιωματικά, έρχονται στην επιφάνεια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά υπό την μορφή προφορικών μαρτυριών, μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση οπτικοακουστικών μέσων, που μεταφέρει στους επισκέπτες την ιδιαίτερη μαγεία του κόσμου της προφορικής ιστορίας.

Μια δυναμική ομάδα φοιτητριών και φοιτητών συνομιλεί με κατοίκους της γειτονιάς, παλιούς εργαζόμενους του εργοστασίου, εργαζόμενους στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή, ανθρώπους που γνωρίζουν και νιώθουν την γειτονιά του Γκαζιού σπίτι τους, και καταγράφει τη «φωνή» τους. Η καινοτόμος αυτή έκθεση θέτει τις προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών στο προσκήνιο οπτικά και ηχητικά.

Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Κατεύθυνση «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχερίριση»

7) Προβολές με δωρεάν είσοδο στο Βρυσσάκι

Το Cinekra για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Athens Fringe Festival κάνει kra in public, και τι καλύτερο από κινηματογραφικές προβολές.

Είσοδος Ελεύθερη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πέμπτη 16 Ιουνίου – 21:30
Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ (THE WINTER) (2014) | Σκην. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΩΤΑΣ |
Διάρκεια 105’

Σάββατο 25 Ιουνίου – 21:30…. + Party
YELENA (2015) | Σκην. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ | Διάρκεια 15.45’
PERSONAL RESPONSIBILITY (2014) | Σκην. ΓΙΟΥΛΗ ΚΟΛΟΒΟΥ | Διάρκεια 10’
POSTHEIMAT (2014) | Σκην. ΙΩΑΝΝΑ ΚΡΥΩΝΑ | Διάρκεια 23’
FAWNS (2014) | Σκην. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΜΠΙΝΗΣ | Διάρκεια 3’
DISTRESS CALL (2014) |Σκην. ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΛΛΑΣ | Διάρκεια 18’

13227093_1743835962524426_7856633424798115014_n

 

Σχόλια