Είδαμε την νέα ταινία της Marvel X-men Apocalypse και ιδού οι εντυπώσεις που μας άφησε!

Υπάρχουν δύο είδη superhero ταινιών που φτιάχνονται τα τελευταία χρόνια. Από την μια οι ωμές, σκοτεινές με το feeling για επερχόμενο τέλος του κόσμου και από την άλλη οι πραγματικά καλές.

Με τόσες πολλές ταινίες του συγκεκριμένου είδους να βγαίνουν συνεχώς στους κινηματογράφους, η εμπειρία παρακολούθησης τους μοιάζει περισσότερο με εβδομαδιαία άσκηση παρά με πολυαναμενόμενη έξοδο στο σινεμά.

Το X Men: Apocalypse αποτελεί άλλη μια πιο dark προσέγγιση με το τέλος του κόσμου να φαντάζει μια αναπνοή μακριά, όμως χάρη στις σκηνοθετικές ικανότητες του Bryan Singer και σε ένα αναπάντεχο soundtrack που θυμίζει αρκετά soundtrack ταινιών τρόμου, καταφέρνει να αξιολογηθεί από πολλούς ως μια καλή ταινία του είδους χωρίς να κουράζει ιδιαίτερα με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της.

Η ιστορία εκτυλίσσεται λίγα χρόνια μετά από τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στο X-Men: Days of the Future Past. Το X Men: Apocalypse είναι το τέλος της συγκεκριμένης τριλογίας και η αρχή μιας καινούριας.

Ο Singer έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι το κοινό έχει βαρεθεί να βλέπει συνέχεια τον Xavier, τον Magneto, την Mystique ή ακόμα και τον Wolverine, οπότε παρουσιάζει μια σειρά από καινούριους μεταλλαγμένους που υπονοείται ότι θα είναι οι πρωταγωνιστές σε μελλοντική τριλογία X-Men.

Ένας αρχαίος αιγύπτιος μεταλλαγμένος με το όνομα En Sabah Nur (ο οποίος φαίνεται να είναι ο πρώτος μεταλλαγμένος του κόσμου) υποκύπτει σε μια αλλόκοτη μυστικιστική τελετή στο εσωτερικό μιας πυραμίδας. Με τη βοήθεια μερικών ψαλμών και τεσσάρων άλλων μεταλλαγμένων η ψυχή του προσπαθεί να μεταφερθεί σε ένα νεαρό σώμα. Στιγμές πριν μεταφερθεί η ψυχή του, η πυραμίδα καταρρέει με αποτέλεσμα ο En Sabah Nur να θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια, μέχρι να τον “αναγεννήσει” κάποιος στον νέο κόσμο.

X-Men-Apocalypse-Trailer-1-En-Sabah-Nur

Apocalypse

Οι σινεφιλ μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτή ακριβώς είναι η πλοκή στην ταινία The Mummy. Ο αναγεννημένος En Sabah Nur βαφτίζει τον νέο του εαυτό Apocalypse, και όπως στο The Mummy ορκίζεται να καταστρέψει την ανθρωπότητα με τις μυστικές του δυνάμεις. Όσο η ιστορία του Apocalypse συνεχίζεται, η ταινία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καθηλωτική. Οι οπαδοί των ταινιών τρόμου θα εκτιμήσουν την ανέλπιστη αιματοχυσία και την σκληρότητα που λαμβάνουν χώρα.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες ταινίες X-Men, αυτή εδώ διαφέρει αρκετά, με την καλή έννοια.

Οι υπερδυνάμεις του Apocalypse είναι απίστευτες και η παρουσία του – παρά την απαίσια μπλε στολή του – έχει μεγάλη επιρροή. Καταφέρνει να μετατρέψει μερικούς έφηβους μεταλλαγμένους σε μεταλλαγμένους νίντζα δίνοντάς τους ακόμα πιο ισχυρές δυνάμεις.

Ο Apocalypse φαίνεται ότι έχει ίσως από τις πιο δυνατές υπερδυνάμεις που έχουμε δει ποτέ σε superhero ταινίες και μοιάζει πραγματικά άτρωτος.

Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν οι σκηνές γυρνάνε στην σκουριασμένη πια σχέση του Xavier (James McAvoy) με τον Magneto (Fassbender).

Για ακόμα μια φορά ο Magneto εκδηλώνει το μίσος του για την ανθρωπότητα, για ακόμα μια φορά ο Xavier προσπαθεί να τον πείσει να έρθει με την πλευρά του καλού και για ακόμα μια φορά η Mystique σπαταλάει πολύτιμο κινηματογραφικό χρόνο, μόνο και μόνο επειδή την υποδύεται η Jennifer Lawrence.

Αυτή η ιστορία ίσως να είχε ενδιαφέρον στις τρεις πρώτες ταινίες, αλλά μετά την έκτη κατά σειρά ταινία φαντάζει τουλάχιστον μπαγιάτικη, όσο καλά και αν είναι τα εφέ. Και ο McAvoy και ο Fassbender είναι ταλαντούχοι ηθοποιοί, και μάλιστα ο δεύτερος τυχαίνει να είναι από τους αγαπημένους μου, παρόλαυτα δεν θα μπορούσαμε να μην ελπίζουμε να έχει αφιερωθεί παραπάνω χρόνος και σε άλλους ήρωες από το σύμπαν των X-Men.

Η καινούρια “παρτίδα” μεταλλαγμένων είναι ίσως λίγο πιο ενδιαφέρουσα. Η επιλογή της ηθοποιού Sophie Turner (η Sansa Stark από το Game of Thrones) ως Jean Grey, του Tye Sheridan ως Cyclops και του Kodi Smith ως Nightcrawler είναι τουλάχιστον αναζωογονητική.

Και οι τρεις αυτοί χαρακτήρες αδικήθηκαν από άποψη story – telling στις προηγούμενες ταινίες, οπότε τώρα φαίνεται ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να ξεδιπλωθούν.

X-Men-Apocalypse-Trailer-1-Cyclops

Ο Evan Peters ως Quicksilver είναι και πάλι το highlight της ταινίας. Εάν απολαύσατε το slow motion του ως από μηχανής θεός στην προηγούμενη ταινία θα μείνετε ικανοποιημένοι με μια εκτεταμένη εκδοχή του σε αυτό το φιλμ. Εάν οι δημιουργοί των X-Men είναι αρκετά έξυπνοι θα βάλουν τον Quicksilver με τον Deadpool να πρωταγωνιστήσουν στη ίδια ταινία κάποτε στο μέλλον.

Σχόλια