Η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαιου.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας η αλλιώς Πολλαπλής Σκλήρυνσης καθιερώθηκε το 2009 και από τότε εορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Μαιου.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική, δεν είναι θανατηφόρος και δεν κληρονομείται. Είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση, η οποία πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Συνήθως ‘προτιμά’ τον γυναικείο πληθυσμό αφού η αναλογία είναι 3 γυναικές/ 1 αντρας. Η διάγνωση γίνεται συνήθως σε ηλικία 20-40 ενώ στην Ελλάδα οι ασθενείς ανέρχονται γύρω στους 12.000 σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασθενείς ανέρχονται στα 2.500.000 εκατομμύρια.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι κληρονομική αφού ακόμα και αν ο ένας εκ των δυο γονέων νοσεί η πιθανότητα να νοσήσει και το παιδί ανέρχεται μόλις στο 3%. Συνήθως οι ασθενείς έχουν προδιάθεση εμφάνισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Με απλά λόγια η συγκεκριμμένη ασθένεια καταστρέφει το ‘εξωτερικό κάλυμμα’ των νευρικών κυττάρων δημιουργώντας ‘πλάκες’, έτσι η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων του νευρικού συστήματος διαταρράσεται προκαλώντας ποικίλα προβλήματα. Αρχικά μπορεί να δημιουργηθεί μούδιασμα στα άκρα, θόλωση στην όραση, βραδυγλωσσία, προβλήματα μνήμης,στυτική δυσλειτουργία, κόπωση κ.α. Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.

Στις μέρες μας λόγω και της μόλυνσης του περιβάλλοντους όπως εκτιμούν οι επιστήμονες η αναλογία των ασθενών έχει αυξηθεί αρκετά αφου πριν από περίπου 20 χρόνια οι ασθενείς ήταν 30/100.000 ενώ σήμερα ο αριθμός έχει τετραπλασιαστεί. Βέβαια η αιτία για την εκδήλωση της συγκεκριμμένης ασθένειας δεν είναι αυτή. Η ακριβής αιτία δεν έχει γίνει γνωστή. Όμως όπως υποστηρίζεται από αρκετούς επιστήμονες η αιτία είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία μπορεί να προκληθεί λόγω κάποιας λοίμωξης κατά την πάροδο των χρόνων. Εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας ο οργανισμός αμύνεται και κατά των νεύρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Όσον αφορά την θεραπεία δυστυχώς ακόμα και σήμερα παρόλο που η επιστήμη έχει εξελιχθεί η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη. Τα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς βοηθούν στην επιβράδυνση της ασθένειας, έτσι αποφεύγονται κυρίως τα κινητικά προβλήματα τα οποία δημιουργεί η συγκεκριμμένη ασθένεια. Η χρήση ανοσοτροποιητικών φαρμάκων, η φυσιοθεραπεία, η εργοθεραπεία,η χρήση βλαστοκυττάρων είναι μερικές από τις θεραπείες που ακολουθούνται ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενή .

Καίριο ρόλο στην επιβράνδυνση της ασθένειας κατέχει και η ισορροπημένη διατροφή.Σύμφωνα με μελέτες το άσπρο κρέας, τα ω-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D και Ε, τα προιόντα ολικής άλεσης και τα αντιξειδωτικά συμβάλλουν αρκετά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας.

 Στην Αθήνα ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας θα ενημερώνει το κοινό σχετικά με την ασθένεια την Τρίτη 24 Μαΐου, την παραμονή της MS Day, στην Πλ. Κοραή (metro Πανεπιστήμιο) από τις 10:00π.μ. έως τις 10:00μ.μ. στο ενημερωτικό περίπτερο του ΣΑμΣΚΠ. Από τις 5:00μ.μ. έως και τις 10:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση. Την Τετάρτη 25 Μαΐου, το περίπτερο θα λειτουργήσει από τις 10:00π.μ. έως τις 5:00μ.μ. το απόγευμα.

Στην Πάτρα το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» στις 6.00 μ. μ. θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Εκδήλωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, με ομιλητές τους:
α) Ανδρέας Αργυρίου, Νευρολόγος, Επιμελητής Α΄ Νευρολογικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ¨Αγ. Ανδρέας¨
β) Μαργαρίτα Καραγιώργου, Πρόεδρος ΕΕΑΣΚΠ
γ)Χριστίνα Χριστοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός.
Συντονιστής επιστημονικής εκδήλωσης: Δημήτρης
Μπάλλας, Γ. Γραμματέας ΕΕΑΣΚΠ
Πηγη:newsitamea.gr

http://https://www.youtube.com/watch?v=Kt3mcVSv2co

Σχόλια