Έχεις απορία και άγχος για το πως θα αντιμετωπίσεις τελευταία στιγμή το εξάμηνο στη σχολή;

Άλλο ένα εξάμηνο στη σχολή σου πέρασε με μεγάλη ταχύτητα. Η εξεταστική κοντοζυγώνει και έχεις περίπου ένα μήνα να τα μπαλώσεις, αφού πάλι δεν άνοιξες βιβλίο, ούτε πάτησες στα μαθήματα.

Φίλε φοιτητή, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο άγχος, διότι ως ένα βαθμό η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Έχεις ελπίδες το εξάμηνο να μην πάει χαμένο αν λειτουργήσεις άμεσα και με τη σωστή μέθοδο από σήμερα κιόλας. Θα σου προτείνω μερικά βήματα, τα οποία αν ακολουθήσεις σίγουρα θα έχεις λιγότερο βάρος στις πλάτες σου για τον Σεπτέμβρη.

480241-184584_133746533456173_1600814664_n

Απόβαλε το άγχος σου

Ο σημαντικότερος παράγοντας για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία σ’ αυτήν τη ζωή είναι η ψυχραιμία. Ξέρω, ξέρω… δεν είναι εύκολο, αλλά εσύ ευθύνεσαι αποκλειστικά για το ότι τόσους μήνες δεν έκανες το καθήκον σου ως σωστός φοιτητής. Επομένως, το άγχος της τελευταίας στιγμής δεν θα σε βοηθήσει και ούτε θα κάνει τους καθηγητές σου να σε λυπηθούν και να σε περάσουν ακόμα κι αν κλαις και χτυπιέσαι.

Πήγαινε και παρακολούθησε ό,τι απέμεινε από το εξάμηνο

Το γεγονός ότι δεν παρακολούθησες τα μαθήματα μέχρι σήμερα, δεν καθορίζει και το τέλος του εξαμήνου. Αν το πάρεις απόφαση και πηγαίνεις επιμελώς στα μαθήματα του ενός μήνα που έχεις μπροστά σου, πολλά μπορούν να ανατραπούν.

Κατ’ αρχάς, στη διάρκεια έστω και λίγων μαθημάτων θα έχεις τη δυνατότητα να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται το μάθημα και το αντικείμενο που μελετάται σε αυτό. Αυτομάτως το διάβασμά σου θα γίνει πιο εύκολο, καθώς θα κατανοήσεις καλύτερα αυτά που θα διαβάσεις (σίγουρααααα). Επιπλέον, μπορείς να καταλάβεις από τα λεγόμενα του καθηγητή ποια είναι τα ”θέλω” του, ώστε να πετύχεις έναν αξιοπρεπή βαθμό στην εξεταστική του εξαμήνου (ούτε καν, οι περισσότεροι καθηγητές αλλάζουν πρόσωπο όταν σου διορθώνουν το γραπτό).

Βέβαια, αν τελικά πατήσεις το πόδι σου στη σχολή τις τελευταίες εβδομάδες, έχεις ελπίδες να πει ο καθηγητής κάνα ”σοσάκι” για τον Ιούνιο, για να μπορείς να δώσεις έμφαση σε κάποιο κομμάτι του μαθήματος.

Κράτησε σημειώσεις (ή βρες)

Αν ακολουθήσεις την προηγούμενη συμβουλή και πας τελικά στη σχολή, καλό θα ήταν να κρατάς σημειώσεις από τα μαθήματα που θα παρακολουθήσεις. Οι σημειώσεις χρησιμεύουν συνήθως για τρεις λόγους: α) Μέχρι την επόμενη μέρα δε θα θυμάσαι ούτε πως λέγεται το μάθημα που παρακολούθησες β) Αντί να τρέχεις και να ψάχνεις την ύλη για την εξεταστική τελευταία στιγμή, θα την έχεις συγκεντρωμένη στις σημειώσεις σου γ) Αν έχεις σημειώσεις, μπορείς να κάνεις τους τεμπέληδες-φίλους σου να σου χρωστάνε χάρη, προσφέροντάς τες σε αυτούς (χμμμ…). Ακόμη, μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να πιάσεις φιλίες με τους ”επιμελείς” φοιτητές και να εξασφαλίσεις από αυτούς αυτές τις πολυπόθητες σημειώσεις (σατανικό; Όχι. Όλοι το κάνουν.).

Οργάνωσε το διάβασμά σου

Το να κάθεσαι στο λάπτοπ και να σερφάρεις στο facebook, ενώ κοιτάς το instagram στο κινητό σου και έχεις το βιβλίο ανοιχτό στα πόδια σου δε λέγεται διάβασμα. Αντί να ανεβάζεις στάτους, τύπου ”νιώθω συγκεντρωμένος” στην τοποθεσία ”σπίτι μου σπιτάκι μου και σπιτοκαλυβάκι μου” και φωτογραφίες με hashtag τύπου #διάβασμα #εξεταστική2016 #summeriscoming, μπορείς πράγματι να τα κάνεις όλα αυτά. Γι’ αυτό το λόγο κάνε ένα παραγωγικό διάβασμα. Για ένα 2ωρο, 3ωρο ή όσο εσύ θεωρείς ότι μπορείς, κλείσε υπολογιστή, τηλεόραση, κινητό και διάβασε χωρίς περισπασμούς. Θα κερδίσεις χρόνο αφού δε θα χαζεύεις και θα κάνεις αποδοτικό διάβασμα. Στην τελική αν βαριέσαι να διαβάσεις, καλύτερα μην το κάνεις καθόλου, γιατί και χρόνο θα χάσεις προσπαθώντας και δε θα έχεις αποτέλεσμα (ήδη χάνεις χρόνο, αφού διαβάζεις άρθρα για το πως θα σώσεις το εξάμηνο). (Δες εδώ)

Απόβαλε την νοοτροπία του λυκείου

Φίλε μου, χώνεψε το! Είσαι στο πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχουν ούτε πανελλήνιες, ούτε ατελείωτο διάβασμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ούτε παπαγαλία. Στο πανεπιστήμιο τα πράγματα είναι διαφορετικά είτε σ’ αρέσει είτε όχι και πρέπει να το συνηθίσεις.

Η βασική διαφορά είναι πως πλέον δεν υπάρχει ούτε το φροντιστήριο πάνω από το κεφάλι σου και ούτε η πίεση των γονιών σου. Είναι απαραίτητο να μάθεις να διαβάζεις και να μελετάς με έναν πιο ακαδημαϊκό τρόπο και φυσικά να μην περιορίζεσαι μόνο στα βιβλία σου. Απόκτησε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, διάβαζε στο ίντερνετ πράγματα που σε ενδιαφέρουν, δες ντοκιμαντέρ και πίστεψέ με αυτές οι γνώσεις θα σου φανούν χρήσιμες.

Μην αγχώνεσαι και μην απογοητεύεσαι, γιατί ακόμα προλαβαίνεις να διαβάσεις και να πετύχεις στην εξεταστική του εξαμήνου. Φτιάξε ένα καθημερινό πρόγραμμα, πήγαινε στη σχολή, ξεκίνα το διάβασμα και όλα θα πάνε καλά!

 

Σχόλια