Όταν το Frapress συνάντησε την Οργανωτική Επιτροπή του Open House Athens 2016

Λίγο πριν το Σαββατοκύριακο του Open House Athens 2016, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του, τα άτομα που συντονίζουν την υπέροχη ομάδα (εθελοντών, αρχιτεκτόνων, ιδιοκτητών, φωτογράφων και άλλων συντελεστών)  που στις 16 & 17 Απριλίου, θα μας γνωρίσει 91 σημεία της Αθήνας με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μίλησαν στο Frapress.gr. Μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με το τι σημαίνει Open House γι’ αυτούς και μας μίλησαν περισσότερο για τις παράλληλες δράσεις της φετινής διοργάνωσης.

Open House

Η 9μελής οργανωτική επιτροπή του Open House Athens 2016

Το Οpen House είναι μια γιορτή, μια αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας και να την αγαπήσουμε. Μια αφορμή για να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα!

“Το Open House δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, χωρίς τους συνεργάτες και υποστηρικτές του. Η συνεργασία μας με τους φορείς της πόλης και τις εταιρείες που υποστηρίζουν τις δράσεις μας είναι εξαιρετική. Το ευχάριστο είναι ότι κάθε χρόνο καταφέρνουμε να συνεργαστούμε με ακόμη περισσότερους ανθρώπους και αυτό μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο Κολέγιο Βακαλό Art & Design , που μας στηρίζει για δεύτερη χρονιά και αποτελεί το Μέγα χορηγό  μας.”

Τατιάνα Αναγνωσταρά, υπεύθυνη Marketing

Για έμενα το Open House ξεκίνησε το 2012 ως μια δημιουργική απασχόληση και θα έλεγα πως έγινε η δραστηριότητα που άλλαξε την καθημερινότητα μου.

“Κάνεις δεν φανταζόταν όταν το πρωτοξεκινήσαμε ότι το “ανοιχτό σπίτι” δεν θα άνοιγε μόνο πόρτες αλλά και τις καρδιές μας! Ήρθε για να μείνει! Οι εθελοντές , οι ιδιόκτητες, οι αρχιτέκτονες, οι χορηγοί, οι επισκέπτες, όλος αυτός ο κόσμος που συμμετέχει με τόσο ενθουσιασμό μας κάνει να συνεχίζουμε και να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να βελτιωνόμαστε, να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα! Ο σύγχρονος τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας γίνεται μέσα από τα social media και σε αυτό έχουμε εστιάσει. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από κάθε post σου να έχει χιλιάδες views! Ο ρόλος τους έχει υπάρξει καθοριστικός στην ενημέρωση και προώθηση του προγράμματος μας. Μετά από κάθε εκδήλωση ανεβάζουμε φωτογραφίες από εθελοντές και επισκέπτες που μας θυμίζουν πόσο καλά περάσαμε και όσο κι αν κουραστήκαμε δεν θα θέλαμε να έχει τελειώσει!”

Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας

Για μένα το Open House ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια ως ένας τρόπος να συνεισφέρω στην προβολή της αρχιτεκτονικής.

“Στην πορεία έγινε μια δημιουργική απασχόληση, ένα τρόπος να εκφράζω τις ιδέες μου. Πλέον για μένα είναι μια παρέα που συνεχώς μεγαλώνει, άνθρωποι που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Και το κάνουμε πραγματικότητα! Για τον κόσμο πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να δει την πόλη (του) μέσα από μια άλλη ματιά, να στρίψει το κεφάλι και να παρατηρήσει αυτά που καθημερινά προσπερνάει: να γίνει τουρίστας στην πόλη του. Και ανοίγοντας τα μάτια του, τα αυτιά του, το μυαλό του… να ανοίξει και τη καρδιά του και να την αγαπήσει.

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε ήδη από το πρώτο Open House Athens, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Και είναι ένας πολύ άμεσος τρόπος να νιώσει ο κόσμος τον παλμό της δράσης: μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την έναρξη της ανεβαίνουν  εκατοντάδες φωτογραφίες στο instagram κι ενώ η δράση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη! Για να τιμήσουμε τους επισκέπτες που συμμετέχουν ενεργά και μοιράζονται τις φωτογραφικές τους μνήμες μαζί μας στο instagram, ο φετινός οδηγός είναι αφιερωμένος σε αυτούς και οι περισσότερες είναι φωτογραφίες δικές τους, από τα προηγούμενα Open House Athens.

Ο φετινός διαγωνισμός φωτογραφίας έχει θέμα “Corners” , ένα θέμα που μπορεί να ερμηνευτεί είτε αρχιτεκτονικά: “γωνίες” είτε συναισθηματικά/βιωματικά: “γωνιές” –εκεί που συναντώνται  το μάτι, το μυαλό και η καρδιά… Μπορεί να λάβει κάποιος μέρος ανεβάζοντας φωτογραφίες στο instagram από δημόσιο προφίλ και γράφοντας #fujifilm_oha2016. Οι φωτογραφίες που θα βραβευτούν θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές από τη Fujifim.”

Κατερίνα Δουδούμη, υπεύθυνη δημιουργικού

Open House

Το Open House για εμένα είναι ότι είναι για το Βασίλη, τη Μαρία, την Ευγενία, την Κατερίνα, τον Μάνθο, την Νέλλυ, την Ρενατα, την Τατιάνα, μία ομάδα με όρεξη για έναν σκοπό!

“Η δική μου σχέση με το Open House ξεκινάει το 2012 στη Θεσσαλονίκη κάνοντας από τους πρώτους αίτηση για εθελόντρια. Πιστεύω στον εθελοντισμό που δημιουργεί ζωντανές δράσεις με όμορφες αναμνήσεις, τέτοια δράση είναι το Open House. Ή πραγματοποίηση του και ο έντονος παλμός κατά τη διάρκεια του οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην αγάπη και την προσπάθεια των εθελοντών, οι οποίοι προετοιμάζονται σχεδόν ένα μήνα. Σήμερα, ως υπεύθυνη εθελοντών δε θα μπορούσα παρά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές, παλιούς και νέους για τη ζεστή τους ανταπόκριση και την πολύτιμη βοήθειά τους. Ας απολαύσουμε όλοι μαζί τη γιορτή της αρχιτεκτονικής που δημιουργούμε.”

Λιλή Λουίζη, υπεύθυνη εθελοντών

Το Open House είναι μια γιορτή μέσα από την οποία μαθαίνει κανείς να βλέπει την πόλη διαφορετικά.

“Είναι η αφορμή για να κοιτάς ψηλά περπατώντας στους δρόμους της και να μαθαίνεις να την αγαπάς για αυτό που είναι. Για την ποικιλία και διαφορετικότητα κάθε της γωνιάς.

Φέτος για πρώτη χρονιά καλούμε τους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη αλλιώς. Με ένα ποδήλατο! Στο Open Bike, μέσα από επιλεγμένες διαδρομές, ποδηλατώντας με τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Solebike, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να επισκεφτούν ξεχωριστά κτίρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Open House αλλά και να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά της πόλης. Αυτή που μας διαφεύγει όταν κινούμαστε πεζοί ή με μηχανοκίνητα μέσα.”

Ευγενία Τσαγκαράκη, υπεύθυνη Open Bike

Open House

Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια με το πρώτο Open House της Αθήνας, θέλοντας και εγώ να συνεισφέρω σε αυτή την γιορτή αρχιτεκτονικής στην πόλη μου. Πλέον, τρία χρόνια μετά, το Open House για μένα είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο και δυνατό, είναι φιλίες που ήρθαν για να μείνουν, άτομα με τα οποία γνωριστήκαμε σε αυτό το “πάρτυ” που γίνεται για ένα σαββατοκύριακο το χρόνο και που κάθε χρόνο προστίθενται κι άλλοι.

Μας θεωρώ πλέον μια μεγάλη “οικογένεια” που έχει σαν στόχο να φέρει τους κατοίκους σε επαφή με την πόλη τους!

Το Open Box είναι το σημείο συνάντησης της δράσης. Φέτος θα έχουμε δύο, ένα στο κατάστημα IANOS (Σταδίου 24) και ένα στην Τεχνόπολη. Από τις 13 ως τις 17 Απριλίου μπορείτε να περάσετε από εκεί, να ενημερωθείτε για την δράση, να προμηθευτείτε τα προϊόντα μας και να μας γνωρίσετε από κοντά!”

Ματθαίος Δαμίγος, υπεύθυνος Open Box

Το Open House είναι η βιωματική εμπειρία της αρχιτεκτονικής.

“Δημιουργούνται έντονα συναισθήματα στον θεατή μέσα από την αντίληψη του χώρου, του σχεδιασμού του, του φωτός, του μεγέθους του κτιρίου και γι’ αυτό ο κόσμος ακολουθεί το Open House και οι επισκέπτες αυξάνονται κάθε χρόνο.  Επίσης, η αρχιτεκτονική είναι το αποτύπωμα της κάθε χρονικής στιγμής στην ιστορία. Μέσα από τις ξεναγήσεις  του Open House στα  κτίρια  ο επισκέπτης αναβιώνει την ιστορία της πόλης  και αντιλαμβάνεται την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής, τον τρόπο κατασκευής, την ποιότητα  των υλικών και των αναγκών της κάθε εποχής.

Σκοπός του Made in Athens είναι να ανοίξουν στο κοινό χώροι παραγωγής και δημιουργίας.  Η  δημιουργία είναι μια διαδικασία εσωτερική και πολλές φορές   επίπονη και  στον δημιουργό δίνει χαρά να τη μοιράζεται . Να μιλάει για τον τρόπο που σκέφτεται και εργάζεται . Οι χώροι παραγωγής επειδή έχουν πολλά υλικά, ένταση,  κινητικότητα,  μυρωδιές, δυνατούς ήχους είναι χώροι πολύ ζωντανοί και έχουν μια μαγεία που ασκεί γοητεία στον κόσμο. Και πάντα έχει ενδιαφέρον να ξέρεις την ιστορία που κρύβεται από πίσω, τις πρώτες ύλες, τη διαδικασία, από πού ξεκίνησε και πού έφτασε ένα προϊόν ,  ποια χέρια το έφτιαξαν…

Πλέον υπάρχουν πολλές δυνατές ελληνικές ομάδες που παράγουν   σημαντικό έργο υψηλής ποιότητας. Η ελληνική παραγωγή και η ελληνική δημιουργικότητα θέλουν τόνωση και υποστήριξη και  όσο  αυτό  ανοίγει  προς τα έξω, τόσο  ενδυναμώνεται.”

Νέλλη Σφακιανάκη, υπεύθυνη  Made In Athens

Open House

“Το Open House είναι ένα φεστιβάλ, ένας θεσμός, μια μεγάλη γιορτή αρχιτεκτονικής, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στην πόλη τους αλλά και μεταξύ τους. Για εμάς στην οργανωτική επιτροπή είναι όμως και μια μεγάλη ευθύνη, που μας μαθαίνει να συνεργαζόμαστε και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, πάντα με αγάπη προς την αρχιτεκτονική και έχοντας στο μυαλό μας τον κοινό μας σκοπό, να κάνουμε δηλαδή την αρχιτεκτονική της Αθήνας γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Στα πλαίσια αυτού του σκοπού, μέσα από τις ξεναγήσεις και τις παράλληλες δράσεις του Open House, προσπαθούμε να κάνουμε την αρχιτεκτονική προσιτή στο ευρύ κοινό.

Το Open School στοχεύει στο να φέρει κοντά μαθητές και σπουδαστές με τα κτίρια της πόλης τους. Και αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον των νέων για την αρχιτεκτονική είναι πραγματικά μεγάλο! Όπως και κάθε χρόνο, την Παρασκευή πριν από το Σαββατοκύριακο του Open House,  φέτος στις 15 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε συγκεκριμένα κτίρια του προγράμματος που έχουν συμφωνήσει να συμπεριληφθούν στη δράση.”

Βασίλης Καλαμπόγιας, υπεύθυνος Open School

Open House

Για μένα το Open House είναι μια μεγάλη παρέα που βρίσκεται κάθε χρόνο με στόχο να ξαναγνωρίσει την Αθήνα μέσα από την αρχιτεκτονική της.

“Η παρέα αυτή κάθε χρόνο μεγαλώνει καθώς προστίθενται σε αυτήν νέα μέλη που με πολύ μεράκι εργάζονται για να γίνει το OHA πραγματικότητα. Φέτος η 9μελης οργανωτική επιτροπή και οι 450  εθελοντές του OHA σας καλούμε να περιηγηθείτε στην Αθήνα μέσα από 91 κτίρια που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για αυτούς που αγαπούν την αρχιτεκτονική κ γι’ αυτούς που θέλουν να τη γνωρίσουν.

 Όπως κάθε χρόνο το τριήμερο αρχιτεκτονικό σαφάρι ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο πάρτυ, αφιερωμένο σε όλους τους εθελοντές του Open House που κάθε χρόνο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμαστε αυτή τη φορά στο K8 όπου θα παίξει μουσική ο DJ Stam σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους εθελοντές κ τους φίλους του OHA που θα έρθουν. Η είσοδος θα γίνεται με ένα συμβολικό αντίτιμο 4€ για τη στήριξη της δράσης κ θα περιλαμβάνει μία μπύρα Sol. Σας περιμένουμε όλους!”

Μαρία Κούτσαρη, υπεύθυνη του Time To Close Party
Open House

Η οργανωτική επιτροπή και οι υπεύθυνοι περιοχών του φετινού Open House Athens

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Open House Athens 2016, μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ.

Σχόλια