Aπόψε είναι μια μεγάλη βραδιά για τον Γιούργκεν Κλοπ…

Στις 30 Ιουνίου του 2015 ο Jurgen Klopp μετά από μια παραμυθένια προπονητική 7ετία στoν πάγκο της Borussia Dortmund (μπες στο wikipedia να ενημερωθείς για τα κατορθώματα του, αυτοί στους οποίους απευθύνεται το άρθρο ξέρουν :p ), πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει από τον σύλλογο, που τον λάτρεψε και τον αγάπησε όσο κανένας.

Μια απόφαση που ήταν δύσκολη μεν, όμως απόλυτα ώριμη δε.

Γιούργκεν Κλοπ

Η Borussia του Jurgen

Ο Jurgen γιγάντωσε όσο δεν πάει την Borussia καθ όλη την διάρκεια της 7ετιας αυτής. Μια ομάδα που στηρίχτηκε στα δικά της πόδια, με έξυπνες μεταγραφές νεαρών παιχτών και γηγενών από τις ακαδημίες της. Βελτιώνοντας όσο δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ποδοσφαιριστές όπως ο Lewandowski, o Reus, o Hummels, o Gotze και πάρα πολλοί άλλοι (μη ξαναλέμε τα ίδια, αυτοί στους οποίους απευθύνεται το άρθρο ξέρουν), οι οποίοι κατά καιρούς μοσχοπουλήθηκαν δεξιά και αριστερά.

Ο Klopp ποτέ δεν ήταν ένας προπονητής που επαναπαύεται! Έδινε -και δίνει ακόμα- μεγάλη βάση στην ψυχολογία των παικτών του και προσπαθεί μέσα από την αγωνιστική πειθαρχία, την ομαδικότητα, τη σκληρή δουλειά και το αίσθημα δικαιοσύνης που τον διακατέχει, να υπάρχει μέσα στο γήπεδο τουλάχιστον μια ομάδα με 11 ετοιμοπόλεμους μαχητές που δεν καταλαβαίνουν από Bayern, Real.M, Messi και C.Ronaldo…

Η δικιά του!

dor5

Η σχέση του με τους οπαδούς της Dortmund!

Αντικειμενικά αν βρεθείς στο γήπεδο της Borussia και φωνάξεις το όνομα του Klopp, θα υποκλιθούν μέχρι και οι διαφημιστικές πινακίδες του Westfalenstadion. Ο Γερμανός τεχνικός λατρεύεται σαν Θεός με το ”Θ” κεφαλαίο. Έφυγε σαν Φίλος και μπορεί ο έως τώρα αντικαταστάτης του Thomas Tuchel να τα πηγαίνει εξίσου περίφημα, παρόλα αυτά να είσαι βέβαιος πως αν πρότεινες στους Βεστφαλούς οπαδούς πως

”γυρίζει πίσω ο Klopp, όμως η ομάδα θα πέσει κατηγορία”

θα επέλεγαν με κλειστά μάτια την επιστροφή του!
Όπως επίσης, αν ρωτούσαμε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους από όλο τον πλανήτη…

”Τι δώρο θα ήθελες να σου κάνει ο Αη Βασίλης
για την ποδοσφαιρική περίοδο 2016;”

τότε σίγουρα πάνω από τους μισούς, θα ζητούσαν να είχαν την ευκαιρία να βρουν ένα εισιτήριο για την αποψινή επιστροφή του Jurgen Κlopp στο σπίτι του!

dor2Το ψυχολογικό βάρος των 2 αποψινών προπονητών!

Το να είσαι τεχνικός σε τόσο υψηλό επίπεδο, εκτός από το άγχος και το βάρος που φέρει η θέση είναι πολλές φορές και εγωκεντρικά ψυχαναγκαστικό.

Θες να κερδίσεις το χειροκρότημα.
Θες να κερδίσεις το παιχνίδι.
Θες να κερδίσεις τον αντίπαλο προπονητή!

Στην προκειμένη περίπτωση και οι 2 πλευρές έχουν τρελό κίνητρο. Αφενός την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, αφετέρου τη σύγκριση του  ”ο νέος είναι ωραίος- Tuchel” με τον ”ο παλιός είναι αλλιώς- Klopp”.

Tην πιο δύσκολη αποστολή την έχει σαφέστατα ο Klopp, καθώς η ομάδα του η Liverpool, δεν είναι εδώ και χρόνια στα καλύτερα της, ενώ χρειάζεται μεταγραφές και αλλαγή νοοτροπίας στα αποδυτήρια. Πράγματα που είναι αδύνατον να αλλάξουν από την πρώτη χρονιά σε έναν σύλλογο.

Σε αντίθεση με την αντίστοιχη ομάδα του Tuchel, που βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα από την αρχή της σεζόν, με ένα σύνολο πολύ δεμένο εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, στις τάξεις του οποίου επικρατεί άριστο κλίμα από την εποχή του Klopp.

dor1

Επίλογος  

Όπως και να ‘χει πάντως, σήμερα το βράδυ στο Westfalenstadion του Ντόρτμουντ, ο Jurgen -ηθικά- πρόκειται να ζήσει ίσως την μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται αστείο, καθώς πολλοί πιστεύουν πως η κορυφαία ήταν ο χαμένος τελικός του Champions League τον Μάϊο του 2013.

Αυτό που δεν ξέρουν όμως όλοι αυτοί, είναι πως ο Jurgen, αν του δινόταν η ευκαιρία απόψε, θα κοούτσαρε μέσα από το πέταλο των Ultras της Borussia. Πίνοντας μπύρα και τραγουδώντας συνθήματα της αγαπημένης του ομάδας, μαζί με τα φιλαράκια του… 

dor7 

Σχόλια