Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζεται 7-13 Απριλίου στις αίθουσες Δαναός,
Embassy Nova Cinema Odeon και στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι παραγωγή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και αποτελεί ένα σημαντικό και αναγνωρισμένο πολιτιστικό ανοιξιάτικο ραντεβού. Η ποικιλομορφία του, είναι εμφανής χάρη στη συμμετοχή των χωρών της Γαλλοφωνίας. Φέτος οι ταινίες θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία. Στο επίκεντρο της φετινής διασταύρωσης των ειδών θα βρεθούν το κείμενο και η εικόνα, σε μια ειδική θεματική ενότητα αφιερωμένη στη μεταφορά κλασικών έργων της γαλλικής λογοτεχνίας στην οθόνη.

“Mon Roi” 

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί με την ταινία «Ο Βασιλιάς μου» («Mon Roi») της σκηνοθέτιδας ηθοποιού Μαϊουέν που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα των Κανών με την Εμανουέλ Μπερκό και τον Βενσάν Κασέλ.

Μεταξύ άλλων θα δούμε το φιλμ «Λευκοί ιππότες» με τον Βενσάν Λιντόν, ταινία που ασχολείται με την προσπάθεια Ευρωπαίων εθελοντών να σώσουν τα παιδιά από την Αφρική, «Το μυστικό που έμεινε κρυμμένο» του Φρανσουά Φαβρ, όπου σαν μπούμερανγκ ανασύρονται στη μνήμη μυστικά, λόγια ανείπωτα, ψέματα και οι αναμνήσεις από τις διακοπές δύο αδελφών αλλά και η ταινία «Γλυκιά απόδραση» του ελληνικής καταγωγής Μπρουνό Πονταλιντές, με τον πενηντάρη Michel που φτιάχνει γραφικά με υπολογιστές, είναι παθιασμένος με τα αεροπλάνα, αλλά ο ίδιος δεν έχει πιλοτάρει ποτέ.

«Λευκοί ιππότες» με τον Βενσάν Λιντόν

Στο πρόγραμμα επίσης η «Ωραία καβγατζού» του Ζακ Ριβέτ, «Το ημερολόγιο ενός εφημέριου» βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ζορζ Μπερνανός, αλλά και η «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό από το ομώνυμο έργο του Aλέξανδρου Δουμά.

«Ωραία καβγατζού» του Ζακ Ριβέτ

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ συγκεντρώνει μια αντιπροσωπεία καλλιτεχνών, οι οποίοι εκπροσωπούν τον γαλλικό κινηματογράφο και προωθούν τις ταινίες οι οποίες πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Το Φεστιβάλ αποτελεί όμως και σημείο συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα σε Έλληνες καλλιτέχνες και γαλλόφωνα ταλέντα και σκοπό έχει να υποστηρίξει τις ελληνικές εταιρίες διανομής προκειμένου να κυκλοφορήσουν οι ταινίες στην Ελλάδα.

Από το 2011, το Φεστιβάλ προσφέρει δυο βραβεία στις καλύτερες ταινίες:

  • Το βραβείο κοινού, το οποίο συμβάλλει στη προώθησης της ταινίας πριν κυκλοφορήσει χάρη στο χρηματικό έπαθλο που χορηγείται από τους συνεργάτες του Φεστιβάλ και το οποίο κερδίζει η Ελληνική εταιρία διανομής της ταινίας.
  • Το βραβείο της κριτικής επιτροπής, το οποίο διανέμεται από μια επιτροπή αποτελούμενη από προσωπικότητες γαλλόφωνες (Έλληνες και Γάλλους) που ψηφίζουν για την καλύτερη ταινία.

 

Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο http://www.festivalfilmfrancophone.gr/

Γενική είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: 5 ευρώ
Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, EMBASSY NOVA CINEMA ODEON: 6 ευρώ.

Πηγή

Σχόλια