Μια συζήτηση νέων Ευρωπαίων για την τωρινή κατάσταση στην Ευρώπη…

Πριν από ένα χρόνο βρισκόμουν στην Ισπανία, ως φοιτητής Erasmus και οι εκεί φίλοι μου ερχόντουσαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης και του κόσμου. Εκείνοι όμως που είχα την καλύτερη σχέση ήταν από την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία, μία πραγματικά καλή παρέα φίλων που έχουμε κρατήσει επαφή μέχρι και σήμερα.

Κάπως έτσι στο κοινό group που έχουμε στο WhatsApp -από τότε που ήμασταν όλοι μαζί στην Salamanca- ξεκίνησε σήμερα μία κουβέντα για την τωρινή κατάσταση στην Ευρώπη.

Γρήγορα εξελίχθηκε σε μία αναζήτηση της αλήθειας μεταξύ φίλων, όπως μερικές φορές συζητούσαμε και κατά τη διάρκεια του Erasmus.

Σκιαγραφώντας τα προφίλ των συνομιλητών μου, αναφέρω πως ο Florentin είναι Γερμανός, φοιτητής Νομικής, ο Wolfgang και ο Thomas Αυστριακοί με τον πρώτο να έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και τον δεύτερο να είναι φοιτητής Οικονομίας, ενώ ο Sam, είναι Ελβετός και φοιτητής Ιατρικής. Όσο για μένα, είμαι φοιτητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Florentin

Wolfie, γιατί κάνετε αυτά τα πράγματα με τη Συνθήκη Σένγκεν, γιατί φτιάχνετε τοίχους σε όλες τις πλευρές;

Wolfgang

Γιατί είμαστε μία χώρα με ισχυρή παράδοση στον ρατσισμό και το φασισμό. Και ξέρουμε πολύ καλά να δημιουργούμε καταστάσεις που είναι κατά της αξιοπρέπειας του ανθρώπινου είδους.

Florentin

Και εμένα μου έρχεται να κάνω εμετό!

Αντώνης / ο υποφαινόμενος

Πού είναι η Ευρώπη; Η αλληλεγγύη αγνοείται…

Thomas

Είναι όλοι τους ηλίθιοι… Για αυτό έφυγα από αυτήν τη χώρα. Το μόνο καλό που κάναμε ήταν η νίκη στην Córdoba* στο μουντιάλ του ’78. Τίποτα παραπάνω…

*Ο πάντα καυστικός Thomas εδώ κάνει αναφορά στη μοναδική νίκη της Αυστρίας απέναντι στη Δυτική Γερμανία. Το συγκεκριμένο στοιχείο, αποτέλεσε το αστείο που δε βαρεθήκαμε ποτέ να ακούμε κατά τη διάρκεια του Erasmus.

Wolfgang

Οπότε τι καλά Thomas που πήγες στη Βουδαπέστη… Εκεί μπορείς να μάθεις πως υψώνουν τους καλύτερους τοίχους. Αυτό το διάστημα με απασχολεί πάρα πολύ το θέμα των ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, ευρύτερα ως ένα project Ειρήνης και Συνεργασίας.

Sam

Παιδιά, ελάτε στην Ελβετία, η χώρα με την πιο άμεση δημοκρατία!

Florentin

Οι εξελίξεις τον τελευταίο καιρό είναι πολύ ανησυχητικές. Γράφω μία εργασία με θέμα την αρχή «Ο διπλός κίνδυνος στην Ευρώπη». Ωστόσο, αν συνεχίσουμε να χτίζουμε τοίχους, τότε δε χρειαζόμαστε τέτοιους νόμους και αποφάσεις.

Wolfgang

Ναι. Έχεις δίκιο Florentino. Δε γνωρίζω τι δείχνει αυτός ο νόμος, αλλά φαίνεται πως δεν τους νοιάζει και τόσο τους ευρωπαίους. Τουλάχιστον είναι νόμοι σχετικά με τα δικαιώματα των ευρωπαίων και μόνο πολιτών…

Florentin

Ναι, είναι ένα δικαίωμα για τους ευρωπαίους πολίτες που αναφέρει ότι δε μπορείς ως ευρωπαίος πολίτης να κατηγορηθείς για το ίδιο αδίκημα δύο φορές. Και ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντώνης / ο υποφαινόμενος

Το ωραίο είναι ότι όλοι έχετε αυτές τις απόψεις. Το ουσιώδες είναι ότι παρατηρούνται δύο πράγματα:

Πρώτα από όλα η συμφωνία με την Τουρκία που η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε για την προσφυγική κρίση και δεύτερον, η ερώτηση πως μπορούμε να διαμορφώσουμε την Ευρώπη για να διώξουμε αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.

Όμως δεν είμαστε σε μία καλή περίοδο για την Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνουν το δημοψήφισμα για το Brexit, τοίχοι κατασκευάζονται σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει πραγματική πολιτική ένωση. Τόσο η Επιτροπή, όσο και ο ίδιος ο Γιούνκερ φαίνονται ανίκανοι να λύσουν την κρίση και να ενοποιήσουν τις χώρες. Το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη των ΗΠΑ φαίνεται να είναι ο καλύτερος μηχανισμός για την προάσπιση των συμφερόντων των δεύτερον στην Ευρώπη.

Και η ερώτηση είναι: Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ευρώπη; Πως μπορούμε να συμπεριφερθούμε στη λογική της Ενωμένης Ευρώπης;

Wolfgang

Είναι στα αλήθεια σκέψεις που απασχολούν και εμένα. Ειδικά η συμφωνία με την Τουρκία, η οποία στην πραγματικότητα δε βελτιώνει τα πράγματα, απλά τα μεταθέτει αργότερα. Και επιπλέον φαίνεται άσχημη σε σχέση με τις τελευταίες τάσεις στην Τουρκία. Η δεύτερη ερώτηση, κατά τη γνώμη μου είναι μία από τις σημαντικότερες. Και ο λόγος είναι ότι όταν έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Ευρώπη, είδαμε ότι η κοινωνία των πολιτών είχε την ικανότητα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, ενώ η Επιτροπή και ο Γιούνκερ ήταν πράγματι ανίκανοι να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα κατάσταση.

Φοβάμαι όμως, ότι δεν υπάρχει η πολιτική διάθεση. Και αυτό είναι λιγότερο ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολεί την Επιτροπή και περισσότερο ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολεί την κάθε χώρα της Ένωσης, τον Ολάντ, τον Γιούνκερ, τον Φάιμαν, τη Μέρκελ, τον Ρέντσι κοκ… Να γίνει ένα βήμα προς μία Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική. Σε μένα για παράδειγμα, μέχρι τώρα, μου άρεσε πολύ το project του Βαρουφάκη DIEM2025, που φυσικά δεν είναι τέλειο, αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα σε αυτούς τους καιρούς.

Αντώνης / ο υποφαινόμενος

Για αυτόν το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι εμείς που έχουμε το μυαλό στο κεφάλι μας.

Florentin

Όλοι έχετε δίκιο ρε παιδιά. Συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα γράφετε.

Η αλληλεγγύη αγνοείται

Τι τελικά θα γίνει στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα;

Τα συμπεράσματα για το πως βλέπουν οι νέοι την κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλα. Το δικό μου συμπέρασμα είναι πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει πολλά να δώσει ακόμα στους πολίτες του και πρέπει να βρει και πάλι το δρόμο του. Η απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε βαθύτερη πολιτική ένωση, ισχυρότερη Επιτροπή και αναζήτηση Ευρωπαίων ηγετών που θα αναδεικνύουν τις ευρωπαϊκές αξίες και θα επαναφέρουν και πάλι την Ένωση στο προσκήνιο για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση που βιώνει αυτό το διάστημα συλλογικά.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σχόλια