“Η μάχη κατά της σπατάλης φαγητού μόλις ξεκίνησε” στη Γαλλία!

Επιμέλεια: Άντζελα Νίτσκο

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα απούλητα φαγητά.

Η γαλλική γερουσία ψήφισε ομόφωνα νόμο που απαγορεύει στα καταστήματα να πετούν τα προϊόντα τα οποία μένουν απούλητα, έπειτα από πρόταση που υπέβαλλε ο βουλευτής Arash Derambarsh.

Ο εν λόγω νόμος υποχρεώνει τα καταστήματα να δίνουν τα φαγητά που ξεμένουν σε ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων. Πριν απαγορευτεί δια νόμου, τα φαγητά καταστρέφονταν συνήθως με χλωρίνη και μεταφέρονταν σε χωματερές.

Το νομοσχέδιο απευθύνεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ μεγέθους 400 τ.μ. και άνω. Όσα από τα καταστήματα δε συμμορφωθούν με το νέο νόμο αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα (έως και 75.00 ευρώ ή ακόμα και ποινές φυλάκισης).

Ο Jacques Bailet από το Banques Alimentaires, ένα δίκτυο Τραπεζών Τροφίμων είπε στη εφημερίδα Guardian πως: «Το πιο σημαντικό όφελος από τον καινούριο νόμο είναι το γεγονός ότι, υποχρεώνοντας τα σούπερ μάρκετ να συνάψουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα, η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που λαμβάνουμε και διανέμουμε θα αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι σήμερα είχαμε σημαντικές ελλείψεις σε κρέας, φρούτα και λαχανικά. Με το νέο νομοσχέδιο ελπίζουμε πως θα καλύψουμε αυτά τα κενά».

Περαιτέρω προσπάθειες γίνονται τώρα ώστε ο νόμος αυτός να γίνει πανευρωπαϊκός. «Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσω από τον πρόεδρο Ολάντ να ασκήσει πίεση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να επεκταθεί ο νόμος σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρει ο ιδεαλιστής βουλευτής, τονίζοντας πως «η μάχη κατά της σπατάλης φαγητού μόλις ξεκίνησε».

Σχόλια