Ένα μουσείο ξεχωριστό από τα άλλα, έρχεται να ομορφύνει ακόμη περισσότερο τα νότια: το Μουσείο Παιχνιδιών!

Αν ψάξεις στο google «Μουσείο παιχνιδιών» θα βρεις ένα αποτέλεσμα, το Μουσείο Παιχνιδιών στη Σιγκαπούρη. Σε λίγο καιρό, όμως, στις αναζητήσεις σου θα βρεις κι άλλες απαντήσεις, όπως αυτό στον υπέροχο πύργο Κουλούρα ή αλλιώς «Ο λευκός Πύργος των Αθηνών» στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1 στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου.

Το 2012, το Μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, το έργο για την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του Πύργου, αυτή τη φορά ως Μουσείο Παιχνιδιών.

Το Μουσείο Παιχνιδιών είναι σχεδόν έτοιμο και θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του και συγκεκριμένα τον Ιούνιο. Οι εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης των χώρων έχουν ολοκληρωθεί και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην τοποθέτηση των υπέροχων εκθεμάτων στις προθήκες.

Ένας πύργος ξεχωριστός σε νεογοτθικό-νεομεσαιωνικό ρυθμό με ταυτόχρονη ύπαρξη νεοκλασσικής διακόσμησης. Το 1896 έγινε η αγορά του οικοπέδου από τον Σπ. Δεσπόζιτο (επιχειρηματία μεταλλείων). Ένα χρόνο μετά (το 1897) άρχισε να χτίζεται η έπαυλη, η οποία ολοκληρώθηκε το 1906. Αμέσως μετά, το 1907, νοικιάστηκε και αξιοποιήθηκε ως «Αναρρωτήριον και Υδροθεραπευτήριον Μηλιαρέση». Ο τίτλος του στα γαλλικά ήταν «Μaison de Santé». Οι υπηρεσίες που προσέφερε ήταν υψηλού επιπέδου για εκείνη την εποχή και απευθυνόταν στην «καλή κοινωνία». Έτσι χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1923.

Εντωμεταξύ – το 1911 – πέθανε ο ιδιοκτήτης Δεσπόζιτο. Μετά τον θάνατό του και εν όσο ακόμα ο πύργος χρησιμοποιείτο ως αναρρωτήριο, το 1917 αγοράστηκε από τον Αθανάσιο Κουλούρα (Υδραίο εφοπλιστή).

Το 1923 σταμάτησε η χρήση του ως αναρρωτήριο και κατοικήθηκε πλέον από τον νέο ιδιοκτήτη και την γυναίκα του. Μετά από χρόνια όμως, πέθανε η γυναίκα του και ο Κουλούρας ξαναπαντρεύτηκε. Το ζευγάρι έζησε μαζί εκεί μέχρι το 1953. Εκείνη τη χρονιά απεβίωσε ο ιδιοκτήτης Κουλούρας. Η δεύτερη γυναίκα του Βέρα, πέθανε το 1979. Δια της διαθήκης της Βέρας Κουλούρα, ο Πύργος δωρίστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι ο ιδιοκτήτης του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε και έγινε γνωστή και η ύπαρξη ενός καταφυγίου. Η είσοδός του βρίσκεται στο υπόγειο του πύργου, από όπου και ξεκινά και καταλήγει δια μέσου της πλευράς της Τρίτωνος, στο πίσω οικόπεδο.

Πηγή

Σχόλια