Επιμέλεια κειμένου: Κυριάκος Βλάχος

Ο Ρομπέν των Δασών είναι μια χαρακτηριστική φιγούρα της λαϊκής κληρονομιάς της Αγγλίας, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στα τέλη του Μεσαίωνα και από τότε έχει παρουσιαστεί με ποικίλους τρόπους τόσο στην λογοτεχνία, όσο στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Η ιστορία λίγο-πολύ γνωστή σε όλους: Ο Ρομπέν και οι σύντροφοί του, πάντοτε στο πλευρό των αδύναμων και των αδικημένων, άρπαζαν χρήματα από τους πλούσιους και τα μοίραζαν στους φτωχούς, παίρνοντας θέση ενάντια στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική εκμετάλλευση της εποχής. Δεινός τοξότης και ικανός ξιφομάχος, σε πολλές ιστορίες παρουσιάζεται να μάχεται ενάντια του Σερίφη του Νότινχαμ και έχει ως βάση του το δάσος του Σέργουντ.

Οι μύθοι γύρω από το όνομα του πολυάριθμοι και διαφορετικοί ανά τις διάφορες χρονικές περιόδους που ο ίδιος εμφανίστηκε στην αφήγηση των προαναφερθέντων τεχνών, μα η στάση του απέναντι στην εξουσία και τις αδύναμες ομάδες της κοινωνίας ως επι το πλείστον η ίδια. Ιστορικό πρόσωπο ή όχι, φαίνεται πως έχει απασχολήσει ένα πλήθος δημιουργών οι οποίοι αποφασίζουν να παρουσιάσουν κάθε φορά την ιστορία ιδωμένη μέσα από το δικό τους πρίσμα. Ένας από αυτούς και ο ηθοποιός/σκηνοθέτης Μιχάλης Κοβανίδης, ο οποίος αποπειράται για δεύτερη φορά να δώσει ζωή στον λαικό αυτό θρύλο μέσα από μια παιδική παράσταση που έχει σκοπό να περιοδεύσει στους μικρούς μας φίλους σε όλη την Ελλάδα και να παρουσιάσει την ιστορία του Ρομπέν διασκευσαμένη. Το Frapress μίλησε με τον σκηνοθέτη της παράστασης ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τα παρακάτω λόγια:

12825569_10208764311488950_1368733609_n

“Ο Ρομπέν των δασών είναι ο αγαπημένος ήρωας παιδιών και ενηλίκων. Αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξα να διασκευάσω και να σκηνοθετήσω μια παράσταση με θέμα τον συγκεκριμένο ήρωα! Η αίγλη του! Αλλιώς θα μπορούσε να είναι ένας Γιάννης της διπλανής πόρτας. Η φήμη του Ρομπέν όμως δημιουργεί την πρόκληση να του αφαιρέσουμε τις υπερβολές… να τον κάνουμε περισσότερο ανθρώπινο, συνεπώς και τρωτό! Ο δικός μας Ρομπέν δεν είναι ο σούπερ ήρωας των Αμερικανικών προτύπων, αλλά ένας άνθρωπος που πονάει, φοβάται, ελπίζει και ερωτεύεται! Αυτό είναι το δώρο του στους θεατές! Η ευάλωτη φύση του! Ένας ήρωας δεν ειναι αρκετός, όσο γενναίος και αν ειναι, γιατι οι πολλοί έχουν τη δύναμη για το καλύτερο ή το χειρότερο. Οι συνθήκες δημιουργούν τη φλόγα των ηρώων μέσα στους απλούς ανθρώπους! Η ιστορία ξεδιπλώνεται χωρίς φλυαρίες, με γρήγορους ρυθμούς, δράση, μουσική, τραγούδια και γέλιο! Μια ομάδα ταλαντούχων συντελεστών και ηθοποιών δημιουργούν μια παράσταση που απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό… τα παιδιά!!!”

12834980_10208772538814628_722021115_n

Η παράσταση θα ξεκινήσει το ταξίδι της στην πόλη των Σερρών στις 13 Μαρτίου, στην μουσική σκηνή ΕΚΚΟ, όπου η άμεση επικοινωνία ηθοποιών και παιδιών θα δώσει στην παράσταση την ατμόσφαιρα που οι συντελεστές επιθυμούν να αφηγηθούν την ιστορία του Ρομπέν, και θα ακολουθήσει μια σειρά παραστάσεων σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας.

Συντελεστές
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοβανίδης
Μουσική: Χρήστος Δημάκης
Σκηνικά: Ηλίας Λόης
Χορογραφίες: Βίκυ Ιωαννίδου
Μουσική Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Παπουτσής
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κυριάκος Βλάχος, Άλκης Γκόσιος, Μιχάλης Κοβανίδης, Κατερίνα Μπαλάσκα, Χριστίνα Νασιάδου, Κυριάκος Χρυσίδης

Σχόλια