Ποιες είναι και πως δρουν οι 10 ισχυρότερες συμμορίες στον κόσμο;

Οι πιο επικίνδυνες συμμορίες του κόσμου λειτουργούν σε διεθνή κλίμακα, διαπράττοντας φόνους, κάνοντας παραγωγή και εμπόριο ναρκωτικών, εκβιάζοντας τοπικές επιχειρήσεις, δωροδοκώντας και εκβιάζοντας πολιτικούς, βγάζοντας χρήματα από τη πορνεία και τις παράνομες επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών. Εμπλέκονται σε διακίνηση ανθρώπων, συμμετέχουν σε παράνομη απόρριψη αποβλήτων, μπορεί ακόμη  και  να διευθύνουν μεγάλες εταιρείες και νόμιμες επιχειρήσεις.

Ορισμένες από αυτές τις συμμορίες έχουν τόσο κέρδος, όσο κάποιες από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ σύμφωνα με το περιοδικό Fortune και έχουν το ίδιο επίπεδο πολυπλοκότητας. Το σημείο που διαφέρουν είναι η αδίστακτη βία και οι εκφοβιστικές τακτικές με τις οποίες δημιουργούν την αυτοκρατορία τους.

Παρακάτω σας παρουσιάζω 10 από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες στον κόσμο σύμφωνα με το μέγεθός τους, τη διεθνή τους εμβέλεια, την τοπική επιρροή τους και το επίπεδο της βίας που ασκούν.

10. The Mungiki

Η Mungiki αποτελείται από 100.000 μέλη από την μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της Κένυας, τους Κικούγιου. Θεωρούνται τόσο ως εγκληματικό συνδικάτο όσο και ως μια τρομοκρατική ομάδα, και είναι γνωστοί για τον αποκεφαλισμό οποιουδήποτε στέκεται στο δρόμο τους, καθώς και τη βάρβαρη πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η Mungiki ξεκίνησε ως απλώς άλλη μια από τις πολλές εθνοτικές συμμορίες με μαχαίρια που μαστίζουν πολλές χώρες της Αφρικής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Mungiki έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν σημαντική πολιτική και οικονομική δύναμη μέσα από τον προσηλυτισμό μελών και τη βία. Στις πιο πρόσφατες εκλογές στην Κένυα, οι Mungiki χρησιμοποίησαν βία για να εκφοβίσουν, τοποθετώντας κομμένα κεφάλια σε στύλους στο Ναϊρόμπι για να τρομάξουν τους ψηφοφόρους.

Όταν ένας από τους αξιωματούχους των Κικούγιου, ο Mwai Kibaki, κέρδισε μια αμφισβητούμενη εκλογική νίκη απέναντι στον αντίπαλο του, Raila Odinga, οι Mungiki ξεκίνησαν να δολοφονούν ανηλεώς γυναίκες και παιδιά από αντίπαλες εθνοτικές ομάδες.

Ενώ οι Mungiki κατέχουν μικρή επιρροή έξω από την Κένυα και τις γειτονικές της χώρες, το επίπεδο της βίας που ασκείται από την ομάδα τους βάζει στη λίστα με τις 10 πιο επικίνδυνες συμμορίες του κόσμου.

Συμμορίες

Το Mathare, η 2η μεγαλύτερη παραγκούπολη στο Ναϊρόμπι και η καρδιά των δραστηριοτήτων των Mungiki (Πηγή: Wikipedia)

9. Primeiro Comando da Capital (PCC)

Η Primeiro Comando da capital (PCC), είναι μια διαβόητη συμμορία με βάση το Σαο Πάολο της Βραζιλίας. Διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο ελέγχου πάνω στο τοπικό σύστημα των κρατικών φυλακών, καθώς και τις φαβέλες – τις φτωχές παραγκουπόλεις της Βραζιλίας γνωστές για την ακραία φτώχεια, τη βία, την ανομία και τις συμμορίες τους.

Η συμμορία πιστεύεται ότι αποτελείται από περίπου 6.000 μέλη που πληρώνουν συνδρομή καθώς και από άλλους 140.000 τροφίμους των φυλακών. Ενώ προέρχεται από το σωφρονιστικό σύστημα του Σαο Πάολο (πιστεύεται ότι ξεκίνησε ως μια ομάδα ποδοσφαίρου των φυλακών), η PCC τώρα ασχολείται με την σύναψη συμφωνιών για ναρκωτικά με συμμορίες, όπως η Κολομβιανή FARC και η Rios Red Command.

Η PCC είναι ίσως πιο διάσημη γιατί έφερε την πόλη του Σάο Πάολο σε μια πραγματική στασιμότητα, την άνοιξη του 2006, όταν τα μέλη της ταυτόχρονα επιτέθηκαν σε τράπεζες, λεωφορεία, δημόσια κτίρια και φυλακές σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών. Μέχρι το τέλος αυτού του χάους, 150 άνθρωποι είχαν πεθάνει.

Συμμορίες

To PCC στοχεύει συχνά την στρατιωτική αστυνομία του Σάο Πάολο (Πηγή: Wikipedia)

 

8. United Bamboo (Zhu Lien Bang)

Η United Bamboo είναι μια ταϊβανέζικη συμμορία που αποτελείται από περίπου 10.000 μέλη κινεζικής καταγωγής και τους συνεργάτες τους. Η συμμορία των United Bamboo ξεκίνησε ως μια μηχανή δολοφονίας υποστηριζόμενη από το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εξαγοράς της Κίνας.

Χρησιμοποίησαν βίαιες τακτικές προκειμένου να φιμώσουν τους αντιφρονούντες, αν και τώρα χειρίζονται τη βία τους για δραστηριότητες σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, εκβιασμού, παράνομης πορνείας και τυχερών παιχνιδιών, καθώς και για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ενώ έχουν ως βάση την Ταϊβάν, έχουν επιρροή σε όλο τον Ειρηνικό, έχοντας δολοφονήσει δημοσιογράφους ως τη μακρινή Καλιφόρνια.

7. The Hell’s Angels

Ενώ οι Άγγελοι της Κόλασης προωθούν τον εαυτό τους ως μια ομάδα νομοταγών φανς της μοτοσικλέτας, είναι ίσως το πιο γνωστό και σεβαστό εγκληματικό συνδικάτο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Παρά το γεγονός ότι εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό στη Βόρεια Αμερική, το κλαμπ των Αγγέλων της Κόλασης έχει υποκαταστήματα σε 27 χώρες.

Οι Άγγελοι της Κόλασης εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό σε διακίνηση ναρκωτικών, τοπική διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες, πορνεία και εκβιασμούς. Ελέγχουν επίσης ένα μεγάλο αριθμό νόμιμων επιχειρήσεων σε όλη τη Βόρεια Αμερική ιδιαίτερα στη βιομηχανία της νύχτας.

Οι Άγγελοι της Κόλασης είναι ίσως πιο γνωστοί για τα καλύμματα ματιών και τα σακάκια που φέρουν το περίφημο λογότυπο “Winged Death Heads” και για την αγάπη τους για τις μοτοσικλέτες Harley Davidson. Οι Άγγελοι της Κόλασης έχουν χαρακτηριστεί από την επιβολή του νόμου ως οι πιο ισχυροί από τις «4 Μεγάλες » συμμορίες μοτοσικλετιστών.

6. The Yakuza

Η Yakuza είναι ίσως η συμμορία με την μεγαλύτερη επιρροή στο οργανωμένο έγκλημα μέσα στην ίδια της την πατρίδα, ωστόσο γενικότερα ασχολείται με επιχειρήσεις όπου χρησιμοποιείται ελάχιστη βία σε σύγκριση με πολλές από τις συμμορίες σε αυτή τη λίστα, αν και είναι βέβαιο ότι ο εκφοβισμός και οι δολοφονίες είναι δυο λέξεις που δε λείπουν από το λεξιλόγιό τους. Το μεγαλύτερο κατάστημα της Yakuza, το Yamaguchi-gumi, έχει 39.000 μέλη και αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του συνόλου των γκάνγκστερ της Ιαπωνίας.

Η Yakuza έχει εξαιρετικά στενούς δεσμούς με υψηλού επιπέδου πολιτικούς και είναι συνυφασμένη με την καθημερινή δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ιαπωνία. Έχουν επίσημη εταιρική έδρα και επαγγελματικές κάρτες και τα μέλη της παρελαύνουν άφοβα μέσα σε φιμέ πολυτελή οχήματα, με διακριτικά τατουάζ, φανταχτερά κοστούμια και κομμένα δάχτυλα.

Τα κομμένα δάχτυλα είναι αποτέλεσμα των πράξεων της μετανοίας όταν ένα μέλος που απέτυχε κατά κάποιο τρόπο αποκόπτει τμήματα του χεριού του για να δείξει τη λύπη του για την αποτυχία. Για να αποφύγουν τα προβλήματα, πολλές επιχειρήσεις θα αρνηθούν την πρόσβαση στα μέλη της Yakuza με ακάλυπτα τα τατουάζ τους .

Ενώ η Yakuza συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα παράνομων και συχνά βίαιων δραστηριοτήτων, επιτελούν και ανθρωπιστικό έργο και γενικά αποσκοπούν στην αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σχετικά ανοιχτά μέσα στην ιαπωνική κοινωνία, σε αντίθεση με άλλες συμμορίες.

Συμμορίες

Μέλη της Yakuza επιδεικνύουν τα τατουάζ τους (Πήγη: Wikipedia)

5. Mara Salvatrucha (MS-13)

Η Mara Salvatrucha μπορεί κάλλιστα να είναι η πιο επικίνδυνη συμμορία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Αμερική. Η Μάρα Salvatrucha, ή MS-13, προέρχεται από μετανάστες του Ελ Σαλβαδόρ που διέφυγαν στη Νότια Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, λίγο μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο του Ελ Σαλβαδόρ.

Από τότε, το MS-13 έχει αναπτυχθεί ως μια διεθνή δύναμη, η οποία εξαπλώνεται σε όλη την Κεντρική Αμερική, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι αρχές δεν πιστεύουν ότι η MS-13 λειτουργεί με οποιαδήποτε κεντρική ηγεσία.

Αρχικά, απέκτησαν φήμη ως μισθοφόροι μπράβοι για τα μεξικανικά καρτέλ, αλλά από τότε έχουν μετεξελιχθεί σε μια επικίνδυνη απειλή από μόνοι τους. Τα μέλη της MS-13 είναι διαβόητα για τα τατουάζ τους και για την αδίστακτη προθυμία τους να χρησιμοποιούν ωμή βία για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Σε μια αξιολόγηση για συμμορίες που έγινε το 2011, το FBI συμπεριέλαβε ένα ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στην MS-13, υποδεικνύοντας ότι αυτή είναι από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή. Το FBI έχει μια ολόκληρη ομάδα αφιερωμένη στην MS-13.

Συμμορίες

Μέλος της MS-13 (Πηγή: Wikipedia)

4. Camorra

Η Καμόρα είναι μια εξαιρετικά ισχυρή και βίαιη φράξια της ιταλικής μαφίας. Η Καμόρα δεν έχει μια κεντρική ηγεσία, αλλά αυτό απλώς την κάνει ακόμα πιο ισχυρή. Η Καμόρα πιστεύεται ότι είναι μια χαλαρή υπαγωγή των περίπου 111 φυλών Καμόρα, οι οποίες συνολικά έχουν πάνω από 6.700 μέλη.

Κορυφαίος Ιταλός εμπειρογνώμων της μαφίας και ερευνητής δημοσιογράφος, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, πιστεύει ότι η Καμόρα είναι η μεγαλύτερη σε επιρροή φατρία της ιταλικής μαφίας, με βάση τους αριθμούς της, το επίπεδο της επιρροής της, την οικονομική της δύναμη και το επίπεδο της βίας που χρησιμοποιεί για την επιδίωξη των στόχων της. Εκτός από τις εγκληματικές της δραστηριότητες, ελέγχει επίσης ένα μεγάλο αριθμό των νόμιμων επιχειρήσεων σε όλη την Ιταλία.

Η Καμόρα εμπλέκεται σχεδόν σε κάθε είδος εγκληματικής δραστηριότητας που μπορεί να φανταστεί κανείς και είναι ιδιαίτερα διαβόητη ανάμεσα στους ντόπιους για τον εκβιασμό της σε τοπικές επιχειρήσεις. Η τιμή του να μην πληρώσει κάποιος είναι συχνά εμπρησμός ή θάνατος.

Λόγω της χρήσης δωροδοκίας και βίας για να επηρεάσουν τους τοπικούς πολιτικούς και την επιβολή του νόμου, οι συμμορίες που αποτελούν τις φατρίες της Καμόρα μπορούν να ασκούν τεράστια επιρροή στις περιοχές που ελέγχουν.

3. SoLntsevskaya Bratva

Η SoLntsevskaya Bratva, επίσης γνωστή ως η Αδελφότητα SoLntsevskaya, συνήθως θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη ομάδα από τις χαλαρά οργανωμένες ομάδες του συνδικάτου του εγκλήματος γνωστό και ως “Ρωσική Μαφία».

Οι πληροφορίες που είναι πραγματικά διαθέσιμες σχετικά με την Solntsevskaya Bratva είναι περιορισμένες. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο ηγέτης των ομάδων και ιδρυτής, Σεργκέι “Mikhas” Mikhailov, φαντάζεται τον εαυτό του περισσότερο επιχειρηματία παρά μαφιόζο.

Πιστεύεται ότι η ομάδα ελέγχει εκατοντάδες νόμιμες επιχειρήσεις σε όλη τη Ρωσία και όχι μόνο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό με νόμιμες επιχειρήσεις, η SoIntsevskaya Bratva δεν διστάζει να δολοφονεί και να ασκεί βία προκειμένου να επιτύχει τους επιχειρηματικούς της στόχους και την εξάλειψη των ανταγωνιστών.

Η SoIntsevskaya Bratva συμμετέχει επίσης σχεδόν σε κάθε πτυχή του Ρωσικού υποκόσμου και διευθύνει εγκληματικές ομάδες που διευθύνουν ένα ευρύ φάσμα των παραδοσιακών δραστηριοτήτων της μαφίας: από την πορνεία και τους εκβιασμούς μέχρι τη δωροδοκία, τις απάτες με πιστωτικές κάρτες, την εμπορία ανθρώπων, το εμπόριο όπλων, το ξέπλυμα χρήματος ακόμη και διαδικτυακές απάτες και hacking.

Η επιρροή και η ισχύς της SoIntsevskaya Bratva εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας. Αυτή η συμμορία έχει ισχυρή επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης, ιδιαίτερα στο Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο, το Μαϊάμι, το Grand Rapids και τη Νέα Υόρκη.

2. Sinaloa Cartel

Ένα από το πιο ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, το Sinaloa Cartel, που εξακολουθεί να έχει ακόμα μεγάλη επιρροή, συνεχίζει να μάχεται με τους Λος Ζέτας και άλλα μικρότερα καρτέλ για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών στο Μεξικό.

Το καρτέλ Sinaloa έχει ως αρχηγό τον περιβόητο, Joaquin “El Chapo” Guzman, δισεκατομμυριούχος, που ευρέως θεωρείται ότι είναι ο πλουσιότερος και πιο ισχυρός έμπορος ναρκωτικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο “El Chapo” (που σημαίνει κοντός στα ισπανικά) είναι τόσο ισχυρός που το όνομα του είναι στη λίστα Forbes με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο από το 2009. Έχει επίσης ανακηρυχθεί ο “Νονός του Κόσμου των Ναρκωτικών” από την DEA (Δίωξη Ναρκωτικών).

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έκριναν πως το Sinaloa Cartel είναι το πιο ισχυρό καρτέλ στο Μεξικό, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι το Λος Ζέτας. Επειδή τα επίσημα νούμερα είναι σχεδόν αδύνατο ν’ αποκτηθούν, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το Sinaloa Cartel είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες στο διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και θα συνεχίσει να διεξάγει μια βίαιη μάχη με τους Λος Ζέτας και με αναρίθμητα άλλα καρτέλ του Μεξικού για πολλά χρόνια ακόμα.

 

1. Los Zetas

Για σχεδόν 10 χρόνια, το Μεξικό μαστιζόταν από έναν βίαιο πόλεμο ναρκωτικών που έχει στοιχίσει πάνω από 50.000 ζωές. Από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος, Φελίπε Καλδερόν, κήρυξε τον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, πολλές από τις κάποτε μεγάλες πόλεις του Μεξικού έχουν γίνει πεδία μάχης για τον έλεγχο των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων διαδρομών ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πόλεμος μεταξύ των διαβόητα βίαιων Λος Ζέτας και του παλαιότερου καρτέλ Sinaloa είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τα βασανιστήρια και τις μαζικές δολοφονίες που έχουν γίνει τακτικά πρωτοσέλιδα στο Μεξικό από το 2006. Οι Λος Ζέτας είχαν αρχικά σχηματιστεί όταν μια ομάδα ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων του Μεξικού έφυγε από τον στρατό για να εισαχθεί στο προσοδοφόρο εμπόριο ναρκωτικών με το να γίνουν μισθοφόροι μπράβοι για το καρτέλ του Κόλπου.

Τελικά, ο βραχίονας επιβολής του Καρτέλ του Κόλπου συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν ν’ αρπάξουν ένα κομμάτι από την πίτα των ναρκωτικών για τον εαυτό τους και ανεξαρτητοποιήθηκαν για να σχηματίσουν τους Λος Ζέτας.

Αυτοί οι στρατιωτικά εκπαιδευμένοι δολοφόνοι δημιούργησαν ένα καρτέλ ναρκωτικών που πήγε τη βία του πολέμου των ναρκωτικών σε ένα νέο επίπεδο, δολοφονώντας και βασανίζοντας ανελέητα οποιονδήποτε, από μέλη ανταγωνιστικών συμμοριών μέχρι ύποπτους πληροφοριοδότες, την αστυνομία, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και αθώους πολίτες.

Πλέον θεωρείται το πιο ισχυρό, επικίνδυνο και προσοδοφόρο καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό και είναι από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες του κόσμου. Η επιρροή τους είναι τόσο ισχυρή ώστε, όταν ο αρχηγός τους Heriberto Lazcano σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους Μεξικανούς πεζοναύτες τον Οκτώβριο του 2012, οι Λος Ζέτας κατάφεραν να κλέψουν το σώμα του από τις αρχές, καθιστώντας τις μεξικανικές αρχές ανήμπορες ν’ αντιδράσουν.

Συμμορίες

Μεξικανοί πεζοναύτες σε μια επιχείρηση κατά του καρτέλ Λος Ζέτας. Οι στρατιώτες κρύβουν την ταυτότητά τους για να αποφύγουν αντίποινα από το καρτέλ (Πηγή: Wikipedia)

Πηγή

 

 

 

Σχόλια