Πριν από κάποιες μέρες έγιναν γνωστές οι ελληνικές προτάσεις για το Νόμπελ Ειρήνης που θα δοθεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, σε κάποιον «τυχερό». Σε αντίθεση με τα άλλα 4* Νόμπελ που δίνονται κάθε χρόνο σε ένα ή περισσότερα άτομα, το συγκεκριμένο έχει υπάρξει πολλές φορές αντικείμενο διαφωνιών για διάφορους λόγους.

Οι Ελληνικές προτάσεις κατατέθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων και αποτελούνται από τρία άτομα, εκ των οποίων τα δύο είναι Έλληνες.

Πιο συγκεκριμένα τα άτομα αυτά είναι η Αιμίλια Καμβύση ή η «γιαγιά της Λέσβου», όπως έγινε γνωστή στα social media και τα ΜΜΕ, ο ψαράς Στρατής Βαλιαμός και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον. Μπορεί να βλέπουμε και να ακούμε καθημερινά για τους Τούρκους διακινητές αλλά και για τους Έλληνες που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στα Ελληνικά νησιά και στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και αυτή η πλευρά, η ανθρώπινη.

Μπορεί το βραβείο αυτό να δίνεται σε κάποιον την ίδια ή την αμέσως επόμενη χρονιά, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που απονέμονται μετά την παρέλευση δύο ή και περισσοτέρων δεκαετιών από το αναγνωρισμένο επίτευγμα κάποιου, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις σχετικά με τα άτομα που προτείνονται αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση έχει ενδιαφέρον για έναν κυρίως λόγο. Τα άτομα που προτείνονται από την Ελλάδα δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να βοηθήσουν ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Αλήθεια σε τι κατάσταση πρέπει να βρίσκεται μία κοινωνία, ώστε να δίνει ένα τέτοιο βραβείο για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο;

Ευτυχώς βέβαια παρά την ταχύτητα της επιλογής και τις αμφιλεγόμενες για πολλούς ελληνικές προτάσεις το οικονομικό μέρος του που συνοδεύει το βραβείο, στην περίπτωση βέβαια που κερδηθεί, θα αποδοθεί στα νοσοκομεία των νησιών, ενώ το ίδιο το βραβείο θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

*5 αν συμπεριλάβουμε και το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το οποίο δεν περιλάμβανε η διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ η οποία ίδρυσε τα βραβεία το 1895.

Σχόλια