Η ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ αποκαλύπτει την πολυδιάστατη ταυτότητά της στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου Τριανόν απόψε στις 21.00 στην επίσημη πρεμιέρα της όπου θα δώσει το παρών πλήθος συντελεστών από το έτσι κι αλλιώς πολυπρόσωπο καστ της ταινίας. Θα ακολουθήσουν καθημερινές προβολές για μία εβδομάδα με ώρα έναρξης στις 20.30.

Περίληψη: Σ’ ένα μικρό νησί, κάποιος άγιος, πρόκειται να αναγνωρισθεί επίσημα από την εκκλησία. Η εικόνα του, που έξι αιώνες σώζεται, δεν έχει πρόσωπο. Μια παράξενη παράδοση, λέει πως ο άγιος κατέβηκε ένα βράδυ από την εικόνα, πήγε στο πανηγύρι, σκανδάλισε τους πιστούς και ντράπηκε να επιστρέψει.

Ένας συγγραφέας, βιώνοντας ένα καταστροφικό διήμερο, ανακαλύπτει στα πλαίσια μιας προσωπικής αναζήτησης, πως υπήρξε αγιογράφος, που είχε κληθεί να αγιογραφήσει, μα με την έκλυτη ζωή που έκανε, έγινε αιτία ν αποδοθούν στον άγιο οι δικές του πράξεις.

Καταφεύγοντας οι νησιώτες στο έγκλημα, φόρτωσαν στον άγιο τα κρίματα του αγιογράφου Του, πατώντας στο ατελές της αγιογραφίας.

Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την αλήθεια ο Συγγραφέας, θα έχει άσχημο τέλος. Το σώμα του ανακαλύπτεται κακοποιημένο, καιρό μετά.

Ένας ρεπόρτερ, αναλαμβάνει να καλύψει το γεγονός, μα συναντά την κλειστή κοινωνία που αρνείται να μιλήσει.

Ο Ανδρέας Μαριανός δημιουργεί μέσα από την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μια ρεαλιστική έως κυνική απεικόνιση της σημερινής κοινωνίας. Ο αντιήρωάς του, περνάει τη δική του οδύσσεια αντιμετωπίζοντας σύγχρονα πλέον εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει για να φτάσει στο «νησί» του.

Ο γρήγορος ρυθμός της ταινίας, η καυστική σάτιρα και ο έντονος αυτοσαρκασμός κυριαρχούν και συνθέτουν ένα συμπαγές κράμα αλληγορίας και ρεαλισμού που δε στοχεύει όμως στην τέρψη ως αυτοσκοπό, αλλά στον προβληματισμό μέσω της αποδόμησής του. Άλλωστε και ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει στη σχετική cineύρεση με τον Μάνο Καρυστινό:

«Η ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ, είναι η προσωπική μου πρόταση, απέναντι στην προσπάθεια να επικρατήσει ένας κινηματογράφος, όπου τίποτα δε συμβαίνει ,κι όλα κινούνται με άξονα το ανώδυνο, ώστε να περάσει πιο εύκολα στην καθημερινότητα η λαίλαπα που έρχεται -κι ακόμα δεν υποψιαστήκαμε, αλλά πιστεύουμε ότι φτάσαμε στο τέρμα κάθε φορά.
Η προσωπική μου πρόταση αφήγησης, της ιστορίας ενός εγκλήματος. Μια αλληγορία απέκδυσης, αντιήρωες την απαρτίζουν και στέκεται με σεβασμό, στον αληθινό ηρωισμό-τον Γεώργιο Καραησκάκη, για παράδειγμα.
Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι δε θα πλήξετε στην αίθουσα. Κι αν έχετε κέφι για συζήτηση, θα σας κρατήσει καλή παρέα στα τραπέζια ύστερα.»

Αξίζει να ενδώσετε στο μυστηριακό της κάλεσμα και να την εξιχνιάσετε με τη δική σας ματιά…

Άρθρο από τους: Σταμάτης Παπαδόπουλος, Μάνος Καρυστινός

Σχόλια