Προερχόμενοι από διαφορετικά μουσικά projects, oι SKG’s Dub Alliance έρχονται να μας μυήσουν στα άδυτα της bass κουλτούρας

Το Soundsystem των SKG’s Dub Alliance απαρτίζουν οι Big Shine, Digital Monk και Lorrd συνθέτοντας ένα δυναμικό Bass τρίο που έχει τραβήξει για τα καλά την προσοχή του κοινού.

Προερχόμενοι από διαφορετικά μουσικά projects (Ρόδες United – Moriginal Beats – Κακό Συναπάντημα αντίστοιχα), έχουν και οι τρεις ως κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την bass κουλτούρα.

Ήδη έχουν συμπληρώσει στο ενεργητικό τους πολυάριθμες εμφανίσεις στην Ελλάδα και έχουν μοιραστεί την σκηνή με μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής αλλά και του εξωτερικού (Dub Pistols, High Tone, Mad Proffessor, Dub Fx, Radikal Guru, Amit, Zion Train, Groundation, Alborosie, Dub Inc, Asian Dub Foundation κ.α.).

Ξεχωριστά, αλλά και σαν ομάδα, έχουν κυκλοφορήσει δουλειές τους σε διάφορες δισκογραφικές εταιρίες του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού (Breathe Records (GR), Reggaewise (GR), Gradient Audio (USA), Dubtribu Records (UK), Iron Shirt Records (UK) κ.α.).

Τελευταία δισκογραφική τους δουλεία είναι το ”The Alliance EP’‘, το οποίο διανέμεται σε μορφή CD και κυκλοφορεί ανεξάρτητα από τους ίδιους. Πολυαναμενόμενες επίσης είναι oι συνεργασίες τους με τον Professor Skank και τον Rodney P, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2016.

To Frapress.gr μίλησε μαζί τους.

  • Πώς δημιουργήθηκαν οι SKG’s Dub Alliance και πώς τους οραματίζεστε;

Καταρχήν είμαστε και οι τρεις από την ίδια πόλη και γνωριζόμασταν ήδη λόγω κοινής μουσικής σκηνής. Στην αρχή ξεκινήσαμε να παίζουμε σαν Big Shine και Digital Monk, και στην πορεία η τριάδα ολοκληρώθηκε με την ένταξη του Lorrd στην παρέα, οπότε και αρχίσαμε μια σειρά από parties με την ονομασία “Skg’s Dub Finest“. Έπειτα, θέλοντας να δώσουμε ένα όνομα με μια πιο δισκογραφική υπόσταση, το project μετονομάστηκε σε “Skg’s Dub Alliance“. Αυτό που οραματιζόμαστε είναι να εξαπλώσουμε την Bass κουλτούρα εντός και εκτός συνόρων (εξ ου και το μότο μας “Delivering Bass Culture”).

  • Ποια είναι η σύντομη πλευρά της ιστορίας πίσω απ’ το πρόσφατο EP σας; Πότε προέκυψε, πού και πως ηχογραφήθηκε;

Υπήρχαν πολλές μισοτελειωμένες ιδέες, μερικές από τις οποίες επιλέχθηκαν για να δημιουργηθεί το εν λόγω EP. Για την ολοκλήρωση των κομματιών (ηχογράφηση, μίξη και mastering), χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες “σπαστοί”, επειδή ο χρόνος ήταν περιορισμένος λόγω περιοδείας. Το EP ξεκίνησε να παίρνει ζωή στα τέλη του ’13 και ηχογραφήθηκε στα προσωπικά home studios του καθένα ξεχωριστά.

  • Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείτε και πως κάνετε τις παραγωγές σας;

Πέραν του στουντιακού εξοπλισμού (πυκνωτικό μικρόφωνο, κάρτα ήχου, μόνιτορς κ.τ.λ.π.), χρησιμοποιούμε μία δεκαεξακάναλη (16 Ch.) “Yamaha”, η οποία είναι “ζωτικής σημασίας” τόσο για την δουλειά στο studio, όσο και για τις live εμφανίσεις. Πάνω στην κονσόλα “λύνεται” και ηχογραφείται ο βασικός κορμός των παραγωγών,οι οποίες είναι και αποτέλεσμα της χρήσης ψηφιακών και αναλογικών  μονάδων επεξεργασίας σήματος, καθώς και D.A.W.S. (Digital Audio Work Stations), όπως Reason, Ableton, FL Studio, Custom Dub Siren, Kaoss Pads, Digital Percussions, Live Drums, Turntablism, Analog Delays & Reverbs, Compressors κ.α.

  • Πέραν των βασικών, ξεκάθαρων dub μοτίβων, υπάρχει πολύ έντονο και το ανατολίτικο στοιχείο μέσα στο EP.  Ήταν κάτι το οποίο επιδιώξατε ή κάτι το οποίο βγήκε αυθόρμητα;

Ανέκαθεν είχαμε μια έφεση στον πειραματισμό,καθώς και στον συνδυασμό των παραδοσιακών οργάνων πάνω σε dub μοτίβο. Το “Living In the Past“, το οποίο έχει πιο έντονο τον παραπάνω συνδυασμό, ήταν μια συλλογική έμπνευση μεταξύ της τριάδας και του Παναγιώτη Καράνου (αδερφός του Big Shine), ο οποίος έπαιξε κλαρίνο στο εν λόγω κομμάτι.

maxresdefault

  • Στο “The Alliance EP“, πέραν των original mixes, υπάρχουν και 2 remixes, ένα στο Jamming του Bob Marley  και ένα στο “Rub a Dub Anthem” των High Tone, που προσωπικά το θεωρώ απ’τα καλύτερα mixes που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό. Πώς καταλήξατε να συμπεριλάβετε ειδικά τα συγκεκριμένα, πέραν της δικής σας δουλειάς;

Θεωρώντας πως αυτά τα δύο remixes ταιριάζουν με το ύφος του EP και πως είναι αντιπροσωπευτικά του ήχου μας, αποφασίσαμε να εντάξουμε και αυτά. Επιλέχθηκαν ανάμεσα από μερικά remixes, που έχουμε κάνει, με πιο πρόσφατο το Aero Dub των Dub Inc., τα οποία θα κυκλοφορήσουν εν καιρώ για Free DL.

  • Όντας χρόνια ξεχωριστά ο καθένας σας στον χώρο, και του Hip Hop μεταξύ άλλων, πως βλέπετε τώρα την ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στην Reggae-Dub και στο Hip Hop στην Ελλάδα, πέραν του σταθερού βασικού πυρήνα των ελληνικών αυτών κοινοτήτων; Τι πιστεύετε ότι λείπει ίσως από την καθεμία από αυτές τις κοινότητες;

Η ανταπόκριση του κοινού είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και σε αυτό έχει βοηθήσει κυρίως η εξάπλωση των social media και του internet γενικότερα. Το κοινό πλέον έχει αρχίσει να ακολουθεί κι άλλα μουσικά είδη και να γίνεται πιο πολυμορφικό στα ακούσματα. Αυτό που πιστεύουμε ότι λείπει όσον αφορά την Hip Hop σκηνή είναι η ενότητα, ενώ από την Reggae-Dub κοινότητα ο υγιής ανταγωνισμός-συναγωνισμός.

11782325_988340897856058_3258104212721400144_o

  • Σας είδαμε στην Αθήνα με τους Barry Ashworth και Rodney P σε ένα απ’ τα πιο δυνατά lives που έχει δει η πόλη εδώ και καιρό. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για σας, καθώς και να περιοδεύετε στην Ελλάδα μαζί τους;

Αρχικά, δεν ήταν προγραμματισμένο πέραν του Big Shine να παίξουμε στο Six Dogs σαν Skg’s Dub Alliance. Η πρόταση του Barry Asworth και του Rodney P να τους ακολουθήσουμε στο τουρ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής, που έγινε αφού μοιραστήκαμε την σκηνή της “Μαύρης Τρύπας” στην Θεσσαλονίκη, σε ένα σχεδόν Back – to – Back Set. Ήταν ένα “εκρηκτικό” τετραήμερο, πολλά χιλιόμετρα, πολλές οι στιγμές και φοβερή χημεία μεταξύ μας, η οποία πέραν της παρέας μεταδόθηκε και επάνω στο stage. Σαν περιοδεία σίγουρα ήτανε από τις καλύτερες της “Συμμαχίας”, μιας και αποκομίσαμε φοβερές μουσικές εμπειρίες!

  • Σε τι στάδιο βρίσκεστε μουσικά, προσωπικά οι τρεις σας, πέραν των SKG’s Dub Alliance;   

Πέραν των Skg’s, συνεργαζόμαστε μουσικά και σε πιο σκοτεινό Dubstep, Grime και D N’ B ήχο. Αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Φλεβάρη από την Αμερικανική δισκογραφική Gradient Audio το κομμάτι “Monster Foot” (μέρος του “Echoes From The Vault EP“). O Big Shine, έχοντας στην πλάτη του πολυάριθμες συνεργασίες τόσο της Reggae-Dub, όσο και της Hip Hop κοινότητας, με πιο πρόσφατη την κυκλοφορία του “The Rude Boy EP” και ενός video clip με τίτλο “Highgrade Life”, προετοιμάζει το έδαφος για την καινούρια του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Riddim Wise Anthems“, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τέλη του μήνα από την Reggaewise. Έχουνε δρομολογηθεί παράλληλα κάποιες συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες παραγωγούς (Orphanatic, Kill Emil, Blend Mishkin και άλλους, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν τους προσεχείς μήνες, με πιο πρόσφατη την συμμετοχή του στο επετειακό version του “Rhaati D Riddim” του Dj Tzina, το οποίο κυκλοφόρησε στις 31/1 για Free DL. O Lorrd, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2015 από την Breath Recs το “On The Road EP” το οποίο είναι μια μίξη Trip Hop και Dub, δουλεύει πάνω σε μια καινούρια δισκογραφική δουλειά σε παρόμοιο ήχο με διάφορες συμμετοχές από Mc’s και Beatmakers. Παράλληλα, ετοιμάζεται και ο καινούριος δίσκος από το “Κακό Συναπάντημα“, στον οποίο επιμελείται τα τύμπανα, τα Digital Percussions και τα Scratches. Τέλος, ο Digital Monk ετοιμάζει τέσσερα EP, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν από διάφορα Labels του εξωτερικού. Επίσης αναμένεται συλλογή που θα κυκλοφορήσει με το όνομα “P.I.G.” (Partners In Grime), και θα έχει συνεργασίες με αγαπημένους Mc’s του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού. Παράλληλα είναι μάνατζερ των δισκογραφικών Gradient Audio (U.S.) και Iron Shirt (U.K.).

  • Πρόκειται να συνεχίσετε μαζί, ή σκέφτεστε περισσότερο τους SKG’s Dub Alliance ως ένα project ανάμεσα στις προσωπικές σας δουλειές;

Σίγουρα το “Alliance” είναι η κύρια προτεραιότητα μας, χωρίς όμως να επηρεάζει τα προσωπικά σχέδια και projects του καθενός.

  •    Τι σχέδια έχετε στο μυαλό σας για το μέλλον, έπειτα από την παρουσίαση του EP; Προγραμματίζετε κάτι καινούριο σύντομα; Ποιοι είναι κάποιοι άμεσοι στόχοι που έχετε θέσει;

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι της “Συμμαχίας”, προτεραιότητα έχει η προσθήκη Live Drums και φυσικών οργάνων στο ήδη υπάρχων Live Set. Δισκογραφικά προγραμματίζεται ήδη το πρώτο μας LP, το οποίο θα είναι και “σταθμός” για την “Συμμαχία”, λόγω των πολυάριθμων “συνεργασιών-έκπληξη” που θα περιλαμβάνει. Επίσης “στα σκαριά” βρίσκονται κομμάτια με συμμετοχές από Rodney P, και Proffessor Skank, ενώ μας έχει γίνει πρόταση από τους High Tone να κάνουν remix ένα από τα κομμάτια μας.

  • Τι σημαίνει πραγματικά για εσάς SKG’s Dub Alliance από τη μία και Moriginal από την άλλη;

Σαφώς και η συνύπαρξη των Sgk’s Dub Αlliance και του Moriginal Champ System είναι δύο έννοιες αλληλένδετες, δίνοντας και στα δύο το 101% του εαυτού μας. Το ένα συνυπάρχει μέσα στο άλλο, μιας και κάνουμε ότι μπορούμε τόσο εμείς, όσο και ο “Shaman”του Moriginal Νικήτας Xray Κλιντ για την “Αγάπη αυτή”…!

Toυς ευχαριστούμε για την συνέντευξη και αναμένουμε την επόμενη εμφάνιση τους την 1η ημέρα του Secret Sound Festival! Τα λέμε στην Σκύρο!

20112_988776091145872_7829999528371537988_n

Facebook

Soundcloud

Αν ετοιμάζεστε κι εσείς να δείτε τους  SKG’s Dub Alliance στο Secret Sound Festival στην Σκύρο, ορίστε όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για το νησί.

 

Σχόλια