Ο Elon Musk είναι ένα από τα πιο χαρισματικά και σημαντικά άτομα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στον πλανήτη. Η αξία του υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, συγκαταλέγοντας τον εκκεντρικό κροίσο στους 50 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι επίσης μεταξύ άλλων γνωστός για τις προσπάθειες αποίκησης του Άρη και για το ηλεκτρικό αεροπλάνο που βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση. Η ιδέα του όμως που τελευταία συζητιέται όλο και πιο έντονα είναι το Hyperloop, το γρηγορότερο μεταφορικό μέσο στον κόσμο!

Το Hyperloop είναι μια σειρά από σωλήνες κενού ( vacuum tubes), που μοιάζουν με τα βαγόνια των παραδοσιακών τρένων και συνδέονται μεταξύ τους με παρόμοιο τρόπο. Οι συνθήκες χαμηλής πίεσης που θα επικρατούν στους σωλήνες αυτούς θα επιτρέπουν την ανάπτυξη ιλιγγιωδών ταχυτήτων, ενώ οι καμπίνες-βαγόνια θα αιωρούνται με την βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Το Hyperloop θα κινείται με 1210 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή δυο φορές πιο γρήγορα από το ταχύτερο τρένο στον κόσμο και τρείς φορές γρηγορότερα από το βασικό επιβατικό αεροπλάνο.

Επιπλέον το Hyperloop είναι απολύτως οικολογικό καθώς θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ενώ θα είναι και πολύ οικονομικό. Το εισιτήριο της μιας διαδρομής θα κοστίζει γύρω στα 20 δολάρια, τιμή κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα περισσότερα τρένα και αεροπλάνα.

Το κόνσεπτ μπορεί να μοιάζει υπερβολικά φουτουριστικό και αδιάφορα μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Με το Hyperloop ασχολούνται μερικοί από του πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ η SpaceX του Elon Musk σχεδιάζει να έχει έτοιμο το πρωτότυπο μοντέλο μικρής κλίμακας μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και το τελικό μοντέλο μέχρι το 2017.

Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε το SpaceX Hyperloop Competition στο Τέξας,   που οργανώθηκε από τον Musk και στο οποίο συμμετείχαν μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η κάθε ομάδα από το κάθε πανεπιστήμιο σχεδίασε το Hyperloop με ρεαλιστικά δεδομένα και οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μοντέλο τους να παίρνει σάρκα και οστά χάρη στην τεχνογνωσία και τις υποδομές της SpaceX.  Για την ιστορία το πρώτο βραβείο κέρδισαν οι μαθητές του Massachusetts Institute of Technology (MIT), ενώ δεύτερο ήρθε το  Delft University of Technology από την Ολλανδία.HyperLoop-2

Μπορεί ο Elon Musk  να είναι ο νέος  Steve Jobs και μάλιστα σε καλύτερη έκδοση;

Σχόλια