Οι γάτες μοιάζουν με τον Χίτλερ. Κι όμως ναι. Και οι επιστήμονες έχουν την απάντηση.

Οι αιτίες των ιδιαίτερων και απ’ ότι φαίνεται τυχαίων χρωματικών μοτίβων του τριχώματος των γατών ήταν ανέκαθεν για όλους ένα μυστήριο. Οι γάτες έρχονται σε όλα τα σχήματα, τα μεγέθη και τα σημάδια. Ωστόσο, μερικές ασπρόμαυρες γάτες έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το ατυχές παρατσούκλι «kitler», εξαιτίας της ομοιότητάς τους στον Αδόλφο Χίτλερ. Όμως, υπάρχει εξήγηση γιατί οι γάτες μοιάζουν με τον Χίτλερ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τώρα έχουν αποκαλύψει το λόγο γιατί κάποιες γάτες έχουν σημάδια κάτω από τη μουσούδα του που μοιάζουν με το Γερμανό δικτάτορα και το περίφημο μουστάκι του. Το μυστήριο του μουστακιού έχει παραξενέψει τους ιδιοκτήτες με γάτες αυτής της ράτσας για αρκετό καιρό. Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως τα μοναδικά μοτίβα του τριχώματός τους, το οποίο καθορίζεται πριν γεννηθούν, οφείλεται σε ένα ελαττωματικό γονίδιο.

Το γονιδιακό ελάττωμα έχει κληροδοτήσει σε μερικές γάτες ένα ατυχές παρατσούκλι. Κάποιες γάτες αναμφισβήτητα μοιάζουν περισσότερο με τον Χίτλερ απ’ ότι άλλες.

2

Ελπίζεται ότι η ανακάλυψη όχι μόνο θα σώσει την πανωλεθρία των «kitler», αλλά θα προσδώσει στους επιστήμονες μια μεγαλύτερη κατανόηση των άλλων συνθηκών, που σχετίζονται με τα προβλήματα των κινήσεων των κυττάρων στη μήτρα, όπως τρύπες στην καρδιά.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε ποντίκια, σύμφωνα με την Independent, από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Bath και του Edinburgh, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι τα παρδαλά μοτίβα οφείλονται σε μια ελαττωματική έκδοση ενός γονιδίου που ονομάζεται kit. Αυτό το γονίδιο μειώνει το βαθμό στον οποίο τα κύτταρα χρωστικών ουσιών πολλαπλασιάζονται. Αν τα κύτταρα είναι λίγα για να γεμίσουν το δέρμα της γάτας, το αποτέλεσμα είναι άσπρα σημάδια.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η έρευνά τους γελοιοποίησε παλιότερες θεωρίες ότι τα παράξενα χρωματικά μοτίβα των γατών με δύο τόνους ήταν αποτέλεσμα της χαμηλής κυκλοφορίας των κυττάρων χρωστικών ουσιών. Έχουν αναπτύξει ένα μαθηματικό μοντέλο για να παρακολουθήσουν τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξής τους, το οποίο τώρα μπορεί να αξιοποιηθεί σε περαιτέρω έρευνα σε άλλες συνθήκες.

γάτες μοιάζουν με τον Χίτλερ

«Φανταζόμασταν πάντα ότι θα υπήρχε ένα σημάδι που θα έλεγε (στα κύτταρα χρωστικών ουσιών) που να πάνε, αλλά απλά κυκλοφορούσαν οπουδήποτε», είπε ο Καθηγητής Ian Jackson, του Πανεπιστημίου του Edinburgh. «Είναι σαν τη διάχυση – αν χύσεις μια σταγόνα γάλακτος σε μια κούπα καφέ, το γάλα διαχέεται σε όλη την κούπα καφέ. Στο τέλος, τα κύτταρα εξαπλώνονται μέσω του δέρματος».

Οπότε, την επόμενη φορά που θα δεις μια γάτα να μοιάζει λίγο με το Χίτλερ, μην σκεφτείς ότι είναι ένα κακόγουστο κοστούμι, αλλά απλά ένα ατυχές γονιδιακό ελάττωμα.

Πηγή

Σχόλια