Με αφορμή το γεγονός με τον υπάλληλο εταιρείας security στον ΗΣΑΠ της 14ης Φεβρουαρίου, όπως καταγράφηκε από την κάμερα μιας επιβάτιδας του ηλεκτρικού, έγινε για ακόμη μια φορά έκδηλος ο ρατσισμός και η έλλειψη παιδείας ορισμένων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, για όσους δεν είδαν το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ένας security στον ΗΣΑΠ στο σταθμό Κηφισιάς, επιτίθεται λεκτικά σε αλλοδαπό επιβάτη με τη δικαιολογία ότι η βαλίτσα του εμποδίζει και υπερβαίνει το όριο του μεγέθους των χειραποσκευών που μπορεί κάθε επιβάτης να φέρει μαζί του. Ο υπάλληλος security ζητά από τον αλλοδαπό να μεταφέρει τη βαλίτσα του στο τελευταίο βαγόνι, όταν όμως ο επιβάτης αρνείται λέγοντας πως δε γνώριζε τον κανονισμό αυτό και πως η βαλίτσα του δεν εμποδίζει, ο security απαντά βίαια φωνάζοντας και ρίχνοντας τη βαλίτσα κάτω. Στη συνέχεια, επεμβαίνει η επιβάτιδα που κατέγραφε το γεγονός υπερασπιζόμενη τον αλλοδαπό, ενώ ο φύλακας ασφαλείας ξεσπά σε παραλήρημα, λέγοντας πως ο ίδιος <<κάνει κουμάντο>> στο τρένο του. (!)

Προφανώς και η αντίδραση του υπαλλήλου ασφαλείας ήταν αδικαιολόγητα προσβλητική, προκαλώντας την περιέργεια των λιγοστών υπόλοιπων επιβατών που βρίσκονταν την ίδια ώρα στο βαγόνι. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι προβλέπεται στις Σταθερές Συγκοινωνίες σχετικά με το θέμα αυτό (ΣΤΑΣΥ, Συνήθεις Ερωτήσεις), ενώ να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας των Σταθερών Συγκοινωνιών καταδίκασε με απάντησή της τη συμπεριφορά του υπαλλήλου.

Ο υπάλληλος ασφαλείας εκτός από κατάχρηση της θέσης του, που προβλέπει απλή σύσταση προς τον επιβάτη και κλήση της αστυνομίας σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο, επέδειξε ρατσιστική συμπεριφορά και αγένεια. Η έλλειψη παιδείας που χαρακτηρίζει ορισμένα άτομα έχει ως συνέπεια την ρατσιστική συμπεριφορά που δίνει στο άτομο την λανθασμένη ιδέα ότι υπερέχει και μπορεί να επιβάλλεται σε ομάδες που θεωρεί ”κατώτερες”. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η αντίδραση του security θα ήταν η ίδια σε περίπτωση που ο επιβάτης ήταν Έλληνας. Ο ρατσισμός είναι έκδηλος στην καθημερινότητά μας, γι αυτό και οφείλουμε να τον καταδικάζουμε, όπως έκανε και η συγκεκριμένη επιβάτης, κι όχι να μένουμε αμέτοχοι μπροστά σε παρόμοια περιστατικά.

 

Σχόλια