Ξεκίνησαν από τη Santa Fe των Ηνωμένων Πολιτειών, το όνομα τους προέρχεται από το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» και η μουσική τους θυμίζει έντονα Βαλκάνια. Αυτοί, λοιπόν, είναι οι Beirut.

Πυρήνας του συγκροτήματος είναι ο Zach Condon. Γεννημένος στο Albuquerque του  New Mexico, εκεί όπου η Αμερική συναντά το Μεξικό, επηρεάστηκε έντονα  από τους ήχους των mariachi. Την μεγαλύτερη όμως επίδραση στη μουσική του είχε ένα ταξίδι στην Ευρώπη που πραγματοποίησε με τον αδερφό του. Εκεί ανακάλυψε αυτό που ονομάζεται «παγκόσμια μουσική» και πάνω από όλα ήρθε σε επαφή με τους βαλκανικούς ήχους και τα χάλκινα όργανα τα οποία επέδρασαν σημαντικά στη διαμόρφωση του ήχου των Beirut.

beirut

Το πρώτο (και καλύτερο κατά την γνώμη μου) άλμπουμ “Gulag Orkestar” κυκλοφόρησε το 2006, μετά την επιστροφή του Zack Condon από το ταξίδι του στην Ευρώπη. Στην πρώτη εκδοχή του άλμπουμ, τα κομμάτια τα είχε ηχογραφήσει μόνος του στο δωμάτιο του με τη βοήθεια κάποιων φίλων του μουσικών, τους οποίους χρησιμοποιούσε και στις live εμφανίσεις του. Κάπως έτσι και με την υπογραφή ενός συμβολαίου με μια δισκογραφική εταιρεία, γεννήθηκαν οι Beirut.

Σε μια συνέντευξη στο New York Magazine ο Zack Condon  μίλησε για την προέλευση του ονόματος του συγκροτήματος. «Ένας από τους λόγους που το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από την πόλη της Βηρυτού είναι ότι έχω δει πολλές αντιπαραθέσεις […] είναι μια καλή αναλογία για τη μουσική μου. Δεν έχω πάει στη Βηρυτό αλλά φαντάζομαι ότι είναι μια φινετσάτη και urban πόλη που περιτριγυρίζεται από τα μνημεία του αρχαίου Μουσουλμανικού κόσμου. Ένα μέρος όπου τα πράγματα συγκρούονται». Οι Beirut έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στη Βηρυτό μόλις τον Αύγουστο 2014 στο πλαίσιο του Byblos International Festival.

Στη διάρκεια της εννιάχρονης καριέρας τους έχουν κυκλοφορήσει 5 άλμπουμ συνολικά με τα δυο τελευταία “The Rip Tide” και “No No No” να οδηγούν τον ήχο τους σε πιο pop μονοπάτια. Αυτό όμως που κάνει τους Beirut χαρακτηριστικούς είναι η αγάπη για μια μουσική που βγαίνει έξω από τα σύνορα και συναντάει άλλους πολιτισμούς (θυμίζει έντονα και τη φιλοσοφία των Calexico). Ήχοι που θυμίζουν έντονα βαλκάνια και παράδοση, πλούσιοι σε χάλκινα, με διάχυτη μελαγχολία και νοσταλγία που σε ταξιδεύουν.

Φέτος τον Ιούνιο θα δούμε τους Beirut και στην Ελλάδα.

Σχόλια