6 ταινίες για τη δημοσιογραφία που θα σε κάνουν να θες σίγουρα να αλλάξεις επάγγελμα!

Οι αληθινές ειδήσεις είναι οι κακές ειδήσεις -Marshall Mcluhan

Η δημοσιογραφία αποτελεί  ένα προσφιλές θέμα για τον κινηματογράφο. Ο αριθμός των ταινιών στον οποίο εμφανίζεται η εικόνα του δημοσιογράφου είναι  τεράστιος, ξεπερνώντας τις 1000. Πολλές είναι όμως και οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δημοσιογράφοι. Οι απεικονίσεις φυσικά ποικίλουν. Άλλοτε είναι αρωγοί της ιστορίας, πλήρως αφοσιωμένοι και έντιμοι, άλλοτε διεφθαρμένοι και φιλάργυροι.

Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό αποτελεί και το μέσο επικοινωνίας στο οποίο δρα ο δημοσιογράφος. Πρώτα οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο. Έπειτα η έλευση της τηλεόρασης και η υπόσχεση για εκδημοκρατισμό των μέσων. Τέλος, το διαδίκτυο και η εντατικοποίηση του εκδημοκρατισμού και της τάσης της συν-δημιουργίας και της ιδέας ότι ο αποδέκτης των ειδήσεων μπορεί να είναι και ο παραγωγός τους.  Όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο που απεικονίζεται η δημοσιογραφία και η  μορφή του δημοσιογράφου στην μεγάλη οθόνη.

1. His Girl Friday (1940) | Dir: Howard Hawks

His_Girl_Friday_still_2

Ο Cary Grant είναι ο αρχισυντάκτης της The Morning Post και η Rosalind Russell η πρώην γυναίκα του και το «αστέρι» της εφημερίδας, η οποία θέλει να εγκαταλείψει το επάγγελμα ώστε να παντρευτεί το νέο της σύντροφο και να αφοσιωθεί στην οικογένεια. Ο Grant όμως δεν θέλει να την αφήσει να φύγει και γιατί την αγαπάει αλλά και γιατί είναι η καλύτερη συντάκτρια. Γρήγοροι και αστείοι διάλογοι και μια εκπληκτική συζήτηση για το αν πρέπει να αλλάξουν την ώρα του θανάτου ενός θύματος ώστε η είδηση να μπει στην απογευματινή κυκλοφορία. Η ζωή του δημοσιογράφου είναι συναρπαστική και άκρως εθιστική και η Hildy (Russell) ανακαλύπτει πως δε θέλει να την αφήσει πίσω. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να τη δείτε ! ! !

2. Citizen Cane (1941) | Dir: Orson Welles

CitizenKane

Έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, αν και την περίοδο που κυκλοφόρησε ελάχιστα αναγνωρίστηκε. Ο θάνατος ενός μεγιστάνα των μίντια οδηγεί έναν φιλόδοξο νεαρό ρεπόρτερ να ανακαλύψει τα πάντα σχετικά με τον εκλιπόντα, παίρνοντας συνεντεύξεις από την οικογένεια και τους φίλους του. Μια ταινία αναφορά για τις κινηματογραφικές της τεχνικές αλλά και για την απεικόνιση της δημοσιογραφίας και της περσόνας του δημοσιογράφου.…..Rosebud…

3. All the President’s Men (1976) | Dir: Alan J. Pakula 

all-the-presidents-men

Ο Robert Redford και ο Dustin Hoffman υποδύονται τους δημοσιογράφους Bob Woodward και Carl Bernstein της Washington Post οι έρευνες των οποίων οδήγησαν στο σκάνδαλο Watergate και στην μετέπειτα παραίτηση του προέδρου των Η.Π.Α Richard Nixon τον Αύγουστο του 1974. Ο δημοσιογράφος-ερευνητής και η γραφομηχανή του, και τσουκ τσουκ φρουτς το πλήκτρο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο cinekra.gr

Σχόλια