Το τραγούδι της Γκόλντμαν και του Μπέρκμαν

Το 2005 το αγγλικό συγκρότημα Chumbawamba κυκλοφορεί ένα δίσκο με τίτλο “A Singsong and a Scrap. Ο δίσκος περιλαμβάνει 13 κομμάτια, ένα εκ των οποίων είναι το “When Alexander met Emma“. Το τραγούδι αφηγείται μία ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο επιφανείς αναρχικούς του παρελθόντος, την Έμμα Γκόλντμαν και τον Αλεξάντερ Μπέρκμαν. Το ειδύλλιο ξεκίνησε το 1889. Η Γκόλντμαν και ο Μπέρκμαν ερωτεύτηκαν και έκτοτε έμειναν αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον για δεκαετίες. 

Η Γκόλντμαν μεγάλωσε στο Κάουνας της Λιθουανίας, στην ηλικία όμως των 17 ετών μετανάστευσε μαζί με την αδερφή της στις Η.Π.Α. Στη Νέα Υόρκη γνώρισε τον Μπέρκμαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί επανειλημμένα και στη Ρωσία αλλά και στις Η.Π.Α. και είχε υποστεί την απομόνωση, λόγω των αναρχικών του ιδεών. Όταν ο ίδιος κατηγορήθηκε για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του επιχειρηματία Χένρι Κλέι Φρικ το 1892, η Γκόλντμαν τον υπερασπίστηκε, γεγονός που την έφερε σε σύγκρουση με τις αρχές. Προηγουμένως μάλιστα, όταν ο Μπέρκμαν σχεδίαζε την επίθεση, η ίδια συγκέντρωνε χρήματα προκειμένου να τη χρηματοδοτήσει. 

Ο Μπέρκμαν υπηρέτησε 14 χρόνια στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε ως συντάκτης του αναρχικού περιοδικού της Γκόλντμαν, Mother Earth, ενώ καταδικάστηκε πάλι σε φυλάκιση το 1917, μαζί με τη Γκόλντμαν. Μετά την απελευθέρωσή τους απελάθηκαν και οι δύο στη Ρωσία. Σε ένα πρώτο επίπεδο υποστήριζαν την επανάσταση των Μπολσεβίκων, σύντομα όμως απογοητεύτηκαν από τις αυθαιρεσίες των Σοβιέτ. 

τραγούδι και Γκόλντμαν και Μπέρκμαν

Το Βιβλίο που εκδόθηκε το 2012 για τις ζωές των Μπέρκμαν και Γκόλντμαν.

Οι Βρετανοί Chumbawamba, οι οποίοι κινούνται στους ήχους της πανκ και φολκ μουσικής, με κάποιες επιρροές και από την ποπ, ενσωματώνουν στο νέο δίσκο τους το 2005, το κομμάτι “When Alexander met Emma“, στο οποίο περιγράφουν την ιστορία των δύο αναρχικών. Ομολογουμένως, αν δεν γνωρίζεις πως το τραγούδι γράφτηκε για το αναρχικό ζευγάρι, δεν το καταλαβαίνεις. Βέβαια, αν διαβάσεις τους στίχους “Emma she tells AlexanderI’ll be there when you walk from the jailκαι σε συνδυασμό με το ιστορικό των Chumbawamba, οι οποίοι τραγουδούν τον αντι-φασισμό, το φεμινισμό, τα δικαιώματα των ζώων και τον αγώνα της εργατικής τάξης, καταλαβαίνεις πόσο αφύσικο θα ήταν να γράψουν την ιστορία αγάπης ενός τυχαίου ζευγαριού.

“Take my hand. I’ll take yours.
Save my life. I’ll save yours.”

 

Σχόλια