Ποιά είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια στις σπουδές Πληροφορικής;

Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προπτυχιακών φοιτητών που συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο επιλέγει να κάνει κάποιο MBA αντί να επιλέξει ένα μεταπτυχιακό στην πληροφορική ή την ψυχολογία (εξίσου δημοφιλείς κλάδους).

Μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν κάποιον σε αυτήν την επιλογή είναι μεταξύ άλλων οι προσδοκίες για άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας (και κατ’ επέκταση η εύρεση εργασίας ) καθώς επίσης και η δυνατότητα εισαγωγής σε ένα τέτοιο πρόγραμμα σχεδόν από όλους τους κλάδους, σε αντίθεση με άλλα μεταπτυχιακά που έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εισαγωγής. Πχ. το βασικό πτυχίο να συνδέεται άμεσα με το μεταπτυχιακό.

Αυτό βέβαια που αγνοούν αρκετοί είναι πως τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ως επί το πλείστον δε βρίσκονται στα οικονομικά και στις σχολές διοίκησης αλλά στην πληροφορική. Δουλειές που αφορούν το μάνατζμεντ είναι πολύ πιθανόν να κορεστούν και ειδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα οι πιθανότητες για σύνδεση με την αγορά εργασίας πάνω στο αντικείμενο που θα σπουδάσει κάποιος αν επιλέξει τα οικονομικά είναι αρκετά χαμηλές. Νέες τεχνολογίες (και παλιές που έληξαν οι πατέντες και βγήκαν στην επιφάνεια ως καινούργιες) όπως Cloud, 3d Printing, (IoT) Internet of Things, Cryptocurrency κ.α δημιουργούν συνεχώς νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό στον κλάδο της πληροφορικής δεν έχει πάντα ως απαραίτητη προϋπόθεση το προπτυχιακό να είναι στον ίδιο κλάδο όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση ο εκάστοτε υποψήφιος αξιολογείται βάση πολλών κριτηρίων και δεν είναι απίθανο ακόμα και στην περίπτωση που δεν πληροί κάποιο από τα «απαιτούμενα» κριτήρια εν τέλει να γίνει δεκτός.

Για το λόγο αυτό παραθέτουμε μία λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο στον κλάδο της πληροφορικής που μπορεί να επιλέξει κανείς είτε για προπτυχιακό είτε για μεταπτυχιακό επίπεδο.

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) (USA)
  2. Stanford University (USA)
  3. University of Oxford (UK)
  4. Carnegie Mellon University (USA)
  5. Harvard University (USA)
  6. University of California, Berkeley (UCB) (USA)
  7. University of Cambridge (UK)
  8. The Hong Kong University of Science and Technology (China)
  9. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology (Swiss)
  10. Princeton University (USA)

Όπως βλέπουμε στη λίστα μπορεί να μην υπάρχουν Ελληνικά πανεπιστήμια αλλά δύο από τα καλύτερα «ονόματα» για κάποιον που ενδιαφέρεται να συνεχίσει ή να ξεκινήσει τις σπουδές του κοντά στην Ελλάδα βρίσκονται στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία, με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να βρίσκεται μάλιστα και τρίτο στη λίστα.

Σχόλια