Ποια είναι τα πανεπιστήμιο που ξεχωρίζουν στις σπουδές στα οικονομικά;

Ένα μεγάλο ποσοστό προπτυχιακών φοιτητών στην Ελλάδα, το οποίο συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο, επιλέγει να κάνει κάποιο MBA ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκει το βασικό του πτυχίο. Ακόμα και απόφοιτοι οικονομικών σχολών επιλέγουν αυτά τα master (Μaster in Business Administration) παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθημάτων είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του πτυχίου τους.

Γιατί όμως υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση;

Όσον αφορά τα άτομα τα οποία προέρχονται από άλλους κλάδους είναι μία πολύ καλή επένδυση εφόσον τους ανοίγει νέες πόρτες συνδέοντας τους με την αγορά εργασίας και τον κόσμο των επιχειρήσεων σε αντίθεση με όσους είναι ήδη πτυχιούχοι κάποιου τμήματος οικονομικών ή διοίκησης επιχειρήσεων όπου δεν υπάρχει τίποτα επιπλέον να τους προσφέρει (Αλήθεια γιατί το κάνετε;).

Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα τα προγράμματα αυτά να είναι ιδιαίτερα ακριβά σε σχέση με άλλα ΠΜΣ στην Ελλάδα και να φτάνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ ακόμα και σε Πανεπιστήμια τα οποία δεν κατατάσσονται καν στα 5 καλύτερα της Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό παραθέτουμε τρεις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια πάνω στα οικονομικά χωρισμένα σε τρεις βασικές κατηγορίες, σύμφωνα με το topuniversities. (Business & Management, Economics & Econometrics, Accounting & Finance). Tα προγράμματα που προσφέρουν, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος τους μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο, είναι σίγουρο πως όχι μόνο θα ανοίξουν νέες πόρτες στους κατόχους τους αλλά θα τους προσφέρουν και το κατάλληλο networking, κάτι το οποίο δε γίνεται στα Ελληνικά ΑΕΙ είτε μιλάμε για τον Πανεπιστημιακό είτε για τον Τεχνολογικό Τομέα.

Όσον αφορά τον τομέα Business & Management η λίστα με τα δέκα καλύτερα περιλαμβάνει τα εξής Πανεπιστήμια:

 1. London Business School (UK)
 2. Harvard University (USA)
 3. INSEAD (FR)
 4. Stanford University (USA)
 5. University of Pennsylvania (USA)
 6. Massachusetts Institute of Technology (MIT) (USA)
 7. Universita Commerciale Luigi Bocconi (IT)
 8. University of Oxford (USA)
 9. London School of Economics and Political Science (LSE) (UK)
 10. Copenhagen Business School (DK)

Μερικά δηλαδή από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Δανία.

Στον τομέα Economics & Econometrics η λίστα περιλαμβάνει:

 1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) (USA)
 2. Harvard University (USA)
 3. Stanford University (USA)
 4. London School of Economics and Political Science (LSE) (UK)
 5. University of Chicago (USA)
 6. Princeton University (USA)
 7. University of California, Berkeley (UCB) (USA)
 8. University of Oxford (UK)
 9. University of Cambridge (UK)
 10. Yale University (USA)

Και σε αυτόν τον τομέα τον οικονομικών υπάρχουν δηλαδή τρία Πανεπιστήμια στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία που βρίσκονται ανάμεσα στα 10 καλύτερα του κόσμου.

Τέλος στον τομέα Accounting & Finance η λίστα αποτελείται από τα εξής 10 Πανεπιστήμια:

 1. Harvard University (USA)
 2. Massachusetts Institute of Technology (MIT) (USA)
 3. Stanford University (USA)
 4. University of Oxford (UK)
 5. London School of Economics and Political Science (LSE) (UK)
 6. University of Chicago (USA)
 7. University of Pennsylvania
 8. University of Cambridge (UK)
 9. London Business School (UK)
 10. New York University (NYU) (USA)

Όπου και εδώ υπάρχουν 4 Αγγλικά Πανεπιστήμια.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι αν και στα Πανεπιστήμια τα οποία αναφέρουμε στις λίστες έχουν πιο υψηλά δίδακτρα από ότι αυτά στην Ελλάδα οι μισθοί που δίνονταν στους απόφοιτους αυτών των σχολών σύμφωνα με το fortune από την τελευταία έκθεση του 2013 είναι αρκετά υψηλοί δικαιολογώντας τα υψηλά δίδακτρα.

Οι κατώτεροι και οι ανώτεροι μισθοί φαίνονται στους παρακάτω πίνακες με απόφοιτους του INSEAD να φτάνουν τις 247,000$, του Pennsylvania τις 350,000$ και του ΜΙΤ τις 165,000$ βασικό μισθό τη στιγμή που στην Ελλάδα τα δίδακτρα είναι 10.000 ευρώ και ο βασικός μισθός περίπου 500.

Ανώτεροι μισθοί

α

Κατώτεροι μισθοί

lowest-reported-mba-salaries

 

Σχόλια