Τι να κάνουμε όμως που όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν… Ωραίες οι διακοπές, ωραία και τα Χριστούγεννα, και η Πρωτοχρονιά και όλες οι κραιπάλες που κάναμε στην περίοδο αυτή. Και αφού έχουν περάσει λίγες μέρες από το νέο έτος, πας πάλι στην πόλη που σπουδάζεις, ή απλά περνάει η περίοδος χάριτος και θα πρέπει να στρωθείς να διαβάσεις, μπας και περάσεις το μάθημα εκείνο που σε κυνηγάει από το πρώτο έτος, καθώς και όλα τα επόμενα. Και τότε είναι που μας χτυπάει το κουδούνι η αγαπημένη μας φίλη, η εξεταστική! (Προφανώς και είναι ειρωνεία). Μα έλα που δεν βρίσκεις την όρεξη, και εξάλλου ποιος την έχασε για να την βρεις εσύ; Και εδώ έρχεται η ατάκα που κολλάει σε κάθε περίσταση: ” Όλοι έχουμε το κουμπί μας.” Κάτσε σκέψου τι και πώς, και αργά ή γρήγορα θα το βρεις, και τότε να δεις που τα μαθήματα της εξεταστικής θα μειώνονται ολοένα και περισσότερο και πριν προλάβεις να το καταλάβεις θα έχεις φτάσει στην μέρα της ορκωμοσίας σου. Δες τα παρακάτω και βρες το δικό σου μότο για την εξεταστική!

  • Μην κάτσεις  ξύπνιος όλη νύχτα για να βγάλεις το μάθημα. Αν δεν ξέρεις πραγματικά τίποτα, απλά κοιμήσου. Μην περιμένεις να μάθεις τα πάντα σε ένα μόνο βράδυ. Θα σου έλεγα να μην πας καθόλου να το δώσεις, αλλά αυτό είναι μα από τις μεγαλύτερες βλακείες που μπορείς να κάνεις. Βασικά  δώστο! Μια εμπειρία είναι. Βάλε λίγες σάλτσες, χωρίς να το παρακάνεις όμως .Και ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί η τύχη να είναι με το μέρος σου.

  • Βρες την στιγμή εκείνη της μέρας που σε εμπνέει και διάβασε τότε. Μην το ζορίζεις το θεματάκι. Αν αποδίδεις καλύτερα πρωί είναι κομπλέ. Αν αποδίδεις καλύτερα βράδυ, είναι και πάλι κομπλέ. Μην αγχώνεσαι και μην λες «πρέπει να ξυπνήσω νωρίς γιατί έχω διάβασμα αύριο.» Ξέρουμε και οι δυο μας πολύ καλά ότι ποτέ δεν πιάνει αυτό!
  • Βρες το μέρος που σου αρέσει να διαβάζεις, το μέρος που σε εμπνέει και πάλι. Αν σου αρέσει να διαβάζεις στην βιβλιοθήκη, πήγαινε βιβλιοθήκη για διάβασμα. Αν σου αρέσει να διαβάζεις μόνος, απλά κάθισε  σπίτι και διάβασε. Αν πάλι σου αρέσει να διαβάζεις μόνος σου, αλλά με κόσμο, πήγαινε σε μια καφετέρια και διάβασε. Είναι πολύ ωραία αίσθηση αυτό. Αν από την άλλη σε βολεύει να διαβάζεις βράδυ και θες να διαβάζεις μόνος σου αλλά και με κόσμο, τότε υπάρχει πρόβλημα.
    εξεταστική
  • Διευκρίνισε τι σε βολεύει από άποψη τρόπου διαβάσματος. Πχ άλλους τους αρέσει να διαβάζουν μόνο από υπολογιστή και άλλοι άμα δεν έχουν χαρτί και στυλό μπροστά τους δεν μπορούν να μάθουν τίποτα.
  • Πάνω στο προηγούμενο, διάλεξε άμα σε βολεύει να διαβάζεις με παρέα ή μόνος.
    εξεταστική
  • Σε αυτό δεν υπάρχουν κατηγορίες. Πιάνει σε όλες τις μορφές του. Είτε στον υπολογιστή είτε στο χαρτί, κάνε μικρές σημειωσούλες  πάνω στην παράγραφο που διαβάζεις.
  • Ή ακόμη καλύτερα, κόλλα χαρτάκια τύπου post-it, σε όλο το σπίτι με σημειώσεις bulleted, αλλά όταν λέω παντού στο σπίτι– το εννοώ. Ακόμη και στο πιο άκυρο σημείο.Έτσι όπου και να είσαι θα πέσει το μάτι σου πάνω σε μια πληροφορία.
  • Κάτι που κάνω προσωπικά και με έχει σώσει άπειρες φορές. Ακούω μουσική ενώ διαβάζω και με βοηθάει. Επειδή το μυαλό λειτουργεί με περίεργο τρόπο. Μπορείς να συνδυάσει μουσική με αντίστοιχο κομμάτι που χρειάζεσαι και να σε σώσει. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι το Κασετόφωνο διαθέτει εξαιρετικές επιλογές για τέτοιες ώρες. Άσε που έχει και ολόκληρη κατηγορία  για την εξεταστική.
  • Μέθοδος πανελληνίων: Διάβασε αντίστροφα. Δηλαδή ενώ έχεις φτιάξει το πρόγραμμά σου, άρχισε να διαβάζεις το τελευταίο μάθημα πρώτο και πήγαινε σιγά σιγά στο πρώτο. Επειδή πάντα στο τέλος της εξεταστικής έχεις βαρεθεί όλη μέρα το διάβασμα, τουλάχιστον το έχεις διαβάσει, και απλά ρίχνεις μια ματιά.

εξεταστική
Θα στερηθείς για λίγο τις εξόδους και τις βόλτες συνέχεια αλλά τι να κάνουμε, εξεταστική είναι αυτή και μας βγάζει την ψυχή!

Σχόλια