Άνθρωποι που ζουν δίπλα μας,
..Άνθρωποι που προσπερνάμε καθημερινά
..Άνθρωποι που μας είναι αδιάφοροι
..Άνθρωποι που δεν τα έχουν καταφέρει,
..Άνθρωποι που θεωρούνται “ασήμαντοι”
.. Άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο…
Οι Άστεγοι.

 

Ο Βρετανός φωτογράφος Lee Jeffries μέσα από τη σειρά φωτογραφιών του με το όνομα “Άστεγοι” φωτογραφίζει ανθρώπους που ζουν στο δρόμο,ανθρώπους που δεν τηρούν τα κοινωνικά πρότυπα και που δύσκολα κανείς θα τους δώσει σημασία,φωτογραφίζει το διαφορετικό.

O Lee Jeffries ξεκίνησε να φωτογραφίζει εντελώς τυχαία,όταν το 2008 βρέθηκε στο Λονδίνο για έναν μαραθώνιο.Ο ερασιτέχνης μέχρι τότε φωτογράφος περιπλανήθηκε στην πόλη όπου και συνάντησε ένα 18χρονo κορίτσι που ήταν για χρόνια εθισμένη στα ναρκωτικά.Η ιστορία της τον εντυπωσίασε και άρχισε να εστιάζει στη φωτογραφία δρόμου και στους ανθρώπους που έμεναν στον δρόμο.Δεν είχε σκοπό να τους εκμεταλλευτεί αφού ο ίδιος προσπαθούσε να συνδεθεί σε προσωπικό επίπεδο με τους άστεγους . Ο ίδιος είχε πει πως περπατάει στον κόσμο τους  και ελπίζει πως κάποια μέρα θα συνειδητοποιήσουμε πως οι άστεγοι είναι άνθρωποι όπως και εμείς.

Με τις φωτογραφίες του ο Jeffries συλλαμβάνει έντονα βλέμματα που εκφράζουν τον πόνο και τις δυσκολίες που έχουν συναντήσει και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι. Φωτογραφίζει πρόσωπα γεμάτα σημάδια,πρόσωπα παιδιών,γυναικών,νέων και ηλικιωμένων ανθρώπων που ο καθένας από αυτούς κουβαλάει την ιστορία του για την οποία εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα και παρόλ΄αυτά κρίνουμε.

Μέσα από τα πορτραίτα του, πετυχαίνει τον σκοπό του προκαλώντας  έντονα συναισθήματα που συγκινούν τους θεατές. Δημιουργεί σκέψεις που μας αφυπνίζουν και που μας προτρέπουν να σταματήσουμε να είμαστε τόσο αποστασιοποιημένοι  από την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας ,να φανταστούμε τον εαυτό μας στην θέση εκείνων των ανθρώπων,και ίσως να αρχίσουμε να τους αντιμετωπίζουμε με ισότητα,με περισσότερη συμπόνια και το σημαντικότερο όλων,περισσότερη αγάπη.

Lee JeffriesLee Jeffries

Lee Jeffries

 

Lee Jeffries

Lee Jeffries

Lee Jeffries

Lee Jeffries

Lee Jeffries

Lee Jeffries

Περισσότερες φωτογραφίες του Lee Jeffries θα βρείτε εδώ.

 

 

 

Πηγές:

Lee Jeffries -Homeless

Lee Jeffries facebook profile

Time:Lee Jeffries-Biography

 

 

 

Σχόλια