Η Αυστραλία είναι η χώρα που κάνει την έκπληξη στην ηλεκτρονική μουσική και έχει επισήμως ξετρελάνει τον υπόλοιπο κόσμο…

Η Αυστραλία είναι μια χώρα διάσημη για τα καγκουρό της. Άντε και για τις παραλίες της. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει γνωστή και είναι περήφανη για κάτι ακόμα. Και δε μιλάμε για τίποτα άλλο εκτός από τους μουσικούς που βγάζει. Εκεί που περιμέναμε από την Αγγλία και την Αμερική για τα επόμενα ονόματα στην ηλεκτρονική μουσική, η Αυστραλία διακριτικά έβγαζε το ένα ταλέντο μετά το άλλο.

Ποιοι είναι όμως οι μουσικοί αυτοί; Η λίστα είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, εδώ σας παρουσιάζουμε μουσικούς που είτε είναι ήδη γνωστοί, είτε πιστεύω πως θα γίνουν γνωστοί οσονούπω:

  • Flume: Ο μόλις 24χρονος μουσικός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής είναι μάλλον ότι καλύτερο έχει βγάλει αυτή η χώρα. Το μεγάλο καμάρι της δισκογραφικής Future Classic, με το ομότιτλο άλμπουμ το 2012 κέρδισε τους κριτικούς και την προσοχή του κόσμου, ενώ το επόμενο έτος έβγαλε το EP Lockjaw με τον κολλητό του τον Chet Faker. Το επόμενο διάστημα έκανε κάποια από τα καλύτερα remix του σε Lorde και Disclosure, ενώ πλέον περιμένουμε τον δεύτερο δίσκο, έχοντας κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο single Some Minds.

  • Chet Faker: Ένας true hipster καλλιτέχνης, καθώς όταν τον πρωτοείδα αναρωτήθηκα αν αυτός ο εχμ.. άστεγος είναι τραγουδιστής. Τελικά εκτός από τραγουδιστής, ήταν και τρελό ταλέντο που κινείται σε ρυθμούς electronica και downtempo. Το 2012 ήταν και για αυτόν η χρονιά του, καθώς το EP του Thinking In Textures τον έφερε στο μουσικό προσκήνιο. Ακολούθησε όπως προανέφερα το Lockjaw, πέρσι κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ Built On Glass, ενώ συμμετείχε και στο EP του Marcus Marr με τίτλο Work.

  • Flight Facilities: Ή αλλιώς οι Hugo Gruzman και James Lyell είναι ηλεκτρονικοί παραγωγοί οι οποίοι ξεκίνησαν να παίζουν μαζί το 2009. Ξεκίνησαν κάνοντας remix σε διάφορα τραγούδια, ενώ μόλις πέρσι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, το Down to Earth στο οποίο συμμετείχαν αρκετά ονόματα της μουσικής σκηνής της Αυστραλίας, όπως η Kylie Minogue και η Emma Louise. Α, επίσης έχουν βάλει τον Sam Rockwell να χορεύει σε ένα video clip τους.

  • Taku: O 28χρόνος Regan Matthews, κανονικά δούλευε σαν ασφαλιστής, ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική ως χόμπι, μέχρι που αποφάσισε να τα παρατήσει και να αφοσιωθεί σε αυτή. Το 2013 έβγαλε το album Songs to break up to, ενώ φέτος κυκλοφόρησε το Songs to make up to, έτσι για να έχετε να ακούτε και όταν κλαίτε στα πατώματα και όταν πετάτε στα σύννεφα από έρωτα.

  • Movement: Όταν τους πρώτο-άκουσα αναρωτήθηκα έκπληκτη γιατί δεν είναι ακόμα διάσημοι. Δημιουργήθηκαν το 2012 και έβγαλαν το πρώτο τους EP δυο χρόνια αργότερα, ενώ το single τους Us, το Pitchfork το έβαλε στη κατηγορία Best New Music. Έχουν παίξει στο Primavera της Ισπανίας, στο Pitchfork Music Festival που γίνεται στο Παρίσι, ενώ έχουν ανοίξει συναυλίες της BANKS, των Darkside και της Solange. Οι ήχοι τους κινούνται στα πλαίσια της minimal soul, μπλέκοντας και r&b στοιχεία μέσα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας του πρώτου τους album, και εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία.

  • Panama: Οι Panama είναι γενικά μια πονεμένη ιστορία. Δημιουργήθηκαν το 2010, έχουν κυκλοφορήσει δυο EP το Its not over και το Always, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουν βγάλει full album. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται ηλεκτρονική με indie pop επιρροές (και μια ελαφριά μελαγχολία). Με το τελευταίο τους single Jungle που βγήκε τον Μάιο, η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φιλοτιμηθούν να βγάλουν και έναν δίσκο δεν έχει σβήσει.

Τέλος, να ενημερώσω ότι όλοι οι προαναφερόμενοι καλλιτέχνες ανήκουν σε δυο δισκογραφικές εταιρίες, την future classic και τη modular recordings, και προσωπικά θεωρώ πως τα site τους είναι ένα υπέροχο μέρος να ανακαλύψετε -ακόμα περισσότερη- μουσική.

Σχόλια