Λατρεμένος από εκατομμύρια, ο rastafarian superstar της reggae Bob Marley καθήλωνε το κοινό του παγκόσμια.

Εμβαθύναμε για να βρούμε μερικές κρυφές αλήθειες του Τζαμαϊκανού θρύλου, Bob Marley.

1. Το πραγματικό του όνομα δεν είναι Bob Marley.

Το πραγματικό όνομα του Bob Marley είναι Nesta Robert Marley, αλλά το μεσαίο και το πρώτο του όνομα αντιστράφηκαν για να τονίσουν την αρρενωπότητά του, μετά από σχόλια ότι το Nesta είναι θηλυκό όνομα. Αυτό, όμως, δεν ήταν το μόνο που ήταν αξιόλογα διαφορετικό στο πιστοποιητικό γέννησής του. Μετά τη γέννησή του, στις 6 Φεβρουαρίου 1945, η μαμά του δυσκολευόταν να τον εγγράψει επίσημα στο ληξιαρχείο, που σημαίνει ότι η ημερομηνία γέννησής του στο πιστοποιητικό γέννησής του ήταν λανθασμένο, αναφέροντας ότι γεννήθηκε στις 6 Απριλίου.

2. Μπορούσε να διαβάζει το χέρι.

Από την ηλικία των τεσσάρων, ανακαλύφθηκε ότι ο Bob Marley μπορούσε να διαβάζει την παλάμη. Όταν η Cedella, η μητέρα του Bob, το πρωτοάκουσε από τους συγγενείς και τους γείτονες, το θεώρησε αστείο. Μα αυτές οι αναγνώσεις πραγματοποιούνταν κάθε φορά, κάτι που συγκλόνισε τη μητέρα του. Όταν ο Bob είχε μεγαλώσει πλέον και επέστρεψε στο Kingston, μια γυναίκα του ζήτησε να της διαβάσει την παλάμη – εκείνος απάντησε: «Δε διαβάζω πια το χέρι: Τραγουδάω τώρα».

Bob Marley

3. Ήταν γνωστός ως το «Λευκό Αγόρι».

Στο Kingston ο Bob Marley ήταν γνωστός από τους ντόπιους ως «το λευκό αγόρι». Αυτό οφειλόταν στις μικτές ρίζες του που ήταν ξεκάθαρα ευδιάκριτες στο πρόσωπό του. Αυτό έκανε τον Bob να νιώθει πολύ αποξενωμένος, παρόλο που τον βοήθησε να χτίσει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του και να τον κάνει τον άντρα που ήταν.

4. Το καλύτερό του μάθημα ήταν τα μαθηματικά.

Όταν ο Bob πήγαινε σχολείο, το καλύτερο μάθημά του ήταν τα μαθηματικά. Δεν έμεινε στο σχολείο για πολύ καιρό και έφυγε σε νεαρή ηλικία, οπότε κατάφερε να εξασφαλίσει τον εαυτό του ως βοηθό ηλεκτροσυγκολλητή. Μετά από έναν επικίνδυνο τραυματισμό, όταν ένα κομμάτι μετάλλου πετάχτηκε στο μάτι του, αποφάσισε να φύγει, στην ουσία για χάρη όλου του κόσμου.

5. Μπήκε στη φυλακή για κατοχή μαριχουάνας

Αφότου συνελήφθη για κατοχή μαριχουάνας, ο τραγουδιστής έμεινε ένα μήνα στη φυλακή, κατά τη διάρκεια του οποίου γνώρισε πολλούς φυλακισμένους και δημιούργησε ισχυρές σχέσεις μαζί τους. Αυτοί οι φυλακισμένοι τον ενθάρρυναν να γράψει τραγούδια με πιο πολιτικό μήνυμα.

BOMB: Η performance συναντά την ηλεκτρονική μουσική

6. Δημιούργησε δική του δισκογραφική.

Η δισκογραφική εταιρία Tuff Gong δημιουργήθηκε από τον Bob. Ονομάστηκε έτσι από το αυτοδημιούργητο παρατσούκλι του. Σήμερα, η δισκογραφική του περηφανεύεται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηχογραφήσεων στην Καραϊβική.

7. Ήταν λίγο γυναικάς…

Ο Bob ήταν γνωστός ως κατεξοχήν γυναικάς. Κατά τη διάρκεια της ζωής του γνώρισε πολλές γυναίκες. Μερικές από αυτές γεννούσαν τα παιδιά του – είχε μία κύρια ατάκα φλερτ: “Yuh wan have ma baby?” («Θες να κάνεις το παιδί μου;») Προφανώς, τη χρησιμοποιούσε λίγο υπερβολικά.

8. Ήταν γενναιόδωρος.

 Σε κάθε του επιτυχία, ο Marley ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρος με τα λεφτά του. Έχοντας μεγαλώσει σε μια φτωχή οικογένεια στη Τζαμάικα, γνώριζε πόσο δύσκολο ήταν να τα βγάλει πέρα. Αποφάσισε να κάνει πράξη τη καλή του θέληση αγοράζοντας σπίτια για τους φίλους του και στήριξε πολλούς φτωχούς στη Τζαμάικα.

9. Ίσως θα έπρεπε να τον ακρωτηριάσουν.

Ένας τραυματισμός στο ποδόσφαιρο, το 1977, οδήγησε τους γιατρούς ν’ ανακαλύψουν ένα κακοήθες μελάνωμα στο δάχτυλο του ποδιού του Marley. Σύστησαν ακρωτηριασμό, αλλά εκείνος αρνήθηκε για θρησκευτικούς λόγους. Ο καρκίνος μετά εξαπλώθηκε και τελικά προκάλεσε το θάνατό του.

10. Δεν πραγματοποιήθηκε η τελευταία του επιθυμία.

Όταν ο άρρωστος Bob βρισκόταν στο τελικό στάδιο, ήθελε να τελειώσει τις μέρες του στη Τζαμάικα, αλλά δυστυχώς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τη Γερμανία στη Τζαμάικα, δεν κατάφερε να φτάσει πάρα μόνο μέχρι το Μαϊάμι. Ρομαντικός όπως ήταν, ενταφιάστηκε στο χορτάρι της πατρίδας του μαζί με μια μπάλα ποδοσφαίρου, την Gibson Les Paul κιθάρα του και μια γκάντζα μαριχουάνα.

Bob Marley

Πηγή

Σχόλια