Ποιο όνομα νομίζετε ότι είναι πιο συχνό: Το Γιώργος ή το Γιάννης; Ήρθε η ώρα να σας ανατρέψουμε όλες τις θεωρίες με την έρευνα του κου. Χάρη Φουνταλή για τα πιο δημοφιλή ελληνικά ονόματα.

Λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα συνηθέστερα και πιο δημοφιλή ελληνικά ονόματα με τα οποία βαπτίζουν οι Έλληνες γονείς τα παιδιά τους και εν συνεχεία αναπαράγονται στο… βάθος των γενεών. Είναι όντως όμως αυτά που νομίζουμε τα πιο συχνά ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις;

Όλοι έχουμε φιλική σχέση ή συγγένεια με έναν Γιώργο ή μια Μαρία και όλοι «πονοκεφαλιάζουμε» κάθε φορά που έρχεται η γιορτή του Αγίου Ιωάννη και πρέπει να αγοράσουμε δώρο σε πάρα πολλούς και πολλές με αυτό το όνομα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα ευρήματα του επιστήμονα Χάρη Φουνταλή, πολύ δημοφιλή είναι και ονόματα όπως Χρήστος, Αικατερίνη, Ευάγγελος και Σοφία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» ο κ. Φουνταλής, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιντιάνα, αποφάσισε να κάνει μια έρευνα για να καταγράψει τα πιο συνηθισμένα ονόματα, ανδρικά και γυναικεία.

«Ήθελα να απαντήσω σ’ ένα ερώτημα που είχα από μικρό παιδί: είναι περισσότεροι οι Γιάννηδες, οι Κωστήδες, οι Δημήτρηδες ή ποιοι είναι τέλος πάντων οι πιο πολλοί; Η έρευνα μου έμαθε κάτι που δεν ήξερα: ότι χωρίς καμιά αμφιβολία οι πιο πολλοί είναι οι Γιώργηδες. Όσο για τις Μαρίες στις γυναίκες, αυτό μάλλον το περίμενα. Παράλληλα, ήθελα να εξοικειώσω τους αναγνώστες με ορισμένα στοιχειώδη θέματα στατιστικής», λέει ο ίδιος και χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εντυπωσιακά.

Πρώτο όνομα είναι το Γιώργος μετά Δημήτρης και Κωνσταντίνος να ακολουθούν, ενώ το… απόλυτο φαβορί να έρχεται τέταρτο. Στις γυναίκες την πρωτιά παίρνει το Μαρία, όπως ήταν αναμενόμενο, και ακολουθούν το Ελένη, Αικατερίνη και Βασιλική.

Κάνοντας αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας – και θεωρώντας ότι αποτελείται από 10 εκατομμύρια κατοίκους, το 50% των οποίων άνδρες και το 50% γυναίκες, ο κ. Φουνταλής διαπίστωσε πως με βεβαιότητα 95% στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, πως αν κάποιος φωνάξει Γιώργος θα ανταποκριθούν περισσότεροι από 171.000 Έλληνες και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις τριάδες ονομάτων Δημήτρης – Κώστας – Γιάννης και Ιωάννα – Δήμητρα – Ειρήνη, δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για το ποιο εμφανίζεται συχνότερα στον γενικό πληθυσμό, αφού οι μεταξύ τους διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ονόματα που θεωρούνται διαδεδομένα, όπως το Θοδωρής, συναντώνται σε μόλις 27.000 Έλληνες. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν 1.010 διαφορετικά ονόματα με τα οποία είχαν βαπτιστεί τουλάχιστον 2 άνθρωποι από το δείγμα, ενώ σχεδόν άλλα τόσα εμφανίστηκαν μόνο μία φορά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν σπάνια ονόματα όπως Ειλικρίνεια, Δευκαλίωνας, Αμβροσία και Φρειδερίκος.

Ο κ. Φουνταλής χρησιμοποίησε ως δείγμα τα 97.072 άτομα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το φθινόπωρο του 2008. Στη συνέχεια, τα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά και έφτιαξε ένα πρόγραμμα με το οποίο έγιναν οι στατιστικοί υπολογισμοί.

Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και τον πλήρη πίνακα που προέκυψε από την έρευνα δημοσιεύτηκαν μαζί με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του κ. Φουνταλή.

Όνομα Αναμενόμενος αριθμός Ελλήνων με αυτό το όνομα (πιθανότητα 95%) Όνομα Αναμενόμενος αριθμός Ελληνίδων με αυτό το όνομα (πιθανότητα 95%)
Γεώργιος 171.007 Μαρία 342.632
Δημήτριος 124.907 Ελένη 198.306
Κωνσταντίνος 124.289 Αικατερίνη 142.678
Ιωάννης 122.486 Βασιλική 132.324
Νικόλαος 104.407 Γεωργία 95.393
Χρήστος 71.113 Σοφία 94.569
Παναγιώτης 67.476 Αναστασία 89.058
Βασίλειος 67.176 Ευαγγελία 88.182
Αθανάσιος 54.032 Ιωάννα 83.495
Ευάγγελος 36.159 Δήμητρα 80.971

Ο κ. Φουνταλής, ακόμη, προσφέρει και πληροφορίες για την ετυμολογία αυτών των ονομάτων ως ακολούθως:

 • Γεώργιος: Από το αρχαιοελληνικό «γεωργός»
 • Δημήτριος: Αφιερωμένος στη θεά τη γεωργίας, Δήμητρα
 • Ελένη: Φωτεινή, αστραποβολούσα.
 • Κωνσταντίνος: Από τη λατινική λέξη constans, δηλαδή ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο βέβαιος.
 • Μαρία: Προέρχεται από το εβραϊκό Marjam και σημαίνει αυτή που πικράθηκε, αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε.
 • Αικατερίνη: Προέρχεται από το κατ’ εαρινή και σημαίνει εαρινή, ανοιξιάτικη.
 • Ιωάννης: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Yokhanan που σημαίνει η χάρη του Θεού.
 • Βασιλική: Σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά.
 • Νικόλαος: Προέρχεται από τις λέξεις νίκη και λαός.
 • Χρήστος: Παράλληλη γραφή του Χριστός. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή να προέρχεται από το επίθετο χρηστός, δηλαδή χρήσιμος.
 • Άννα: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Hannah που σημαίνει χάρη, ευλογία του Θεού.

Πηγή

Σχόλια