Το βράδυ της περασμένης Τρίτης βρεθήκαμε στο θέατρο Τζένη Καρέζη για να παρακολουθήσουμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα 4 πόδια του τραπεζιού». Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο του σημαντικότατου νεοέλληνα συγγραφέα, Ι. Καμπανέλλη, το οποίο ανεβαίνει υπό την διαφορετική σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Δάμπαση και σε μουσική του Φ. Δεληβοριά, από έναν θίασο οκτώ ιδιαίτερα ταλαντούχων ηθοποιών μαζί με την εξαιρετική Ντίνα Μιχαηλίδη να ενσαρκώνει τον ρόλο της θείας.

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας επτά αδερφών, αντρών και γυναικών, των οποίων ο πλούσιος βιομήχανος πατέρας βρίσκεται σε κώμα επί 10 συνεχόμενα χρόνια, κατέχοντας όμως το 51% των μετοχών της εταιρείας και χωρίς να έχει γνωστοποιήσει τον τρόπο της κληρονομικής διαδοχής. Όταν, όμως, αυτοί οι επτά εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες βρεθούν ξανά όλοι μαζί ξεκινά μια σειρά καυγάδων, ραδιουργιών και αλληλοκατηγοριών προκειμένου να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

Πρόκειται για ένα έργο που, αν και τοποθετημένο στην τότε πολιτική ελληνική πραγματικότητα, έρχεται να καυτηριάσει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και τις συνέπειες του καπιταλισμού, ιδωμένες όχι από την πλευρά των φτωχών, όπως συμβαίνει σε άλλα έργα του Καμπανέλλη, αλλά από την πλευρά των πλουσίων, που βασανίζονται με έναν διαφορετικό τρόπο. Κάθε χαρακτήρας του έργου συμβολίζει και μια διαφορετική γενιά της εποχής. Υπάρχει η συντηρητική, η νεόπλουτη, η φιλελεύθερη αδερφή αλλά και ο φασίστας μικρότερος αδερφός της οικογένειας, ενώ η θεία αποτελεί την φιλοβασιλική, παλαιότερη γενιά της δεξιάς που σταδιακά αποτελεί παρελθόν. Αντικατοπτρίζεται, λοιπόν, όλη η διαδικασία πολιτικής μετάβασης της εποχής εκείνης (1978-79) που γράφτηκε το έργο.

Πιο αναλυτικά για την παράσταση, η οπτική του Γ. Δάμπαση «φωτίζει» τα κωμικά στοιχεία του έργου, ενώ οι πραγματικά εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών σε κερδίζουν και υποδεικνύουν τα κίνητρα των ηρώων καθιστώντας τους συμπαθείς, παρά τις δολοπλόκες συνήθως ενέργειές τους. Δες για περισσότερες και πιο παραστατικές λεπτομέρειες το παρακάτω βίντεο:

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης
Σκηνικά/Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Επιμέλεια Κίνησης: Εύα Μιχαλά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Ερμηνείες: Ντίνα Μιχαηλίδη, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Φώτης Λαζάρου, Ηρώ Μπέζου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Πέτρος Σπυρόπουλος,Κλεοπάτρα Μάρκου, Εύα Μιχαλά.

Πληροφορίες παράστασης

Θέατρο: Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ στις 21:00 (Για 20 μόνο παραστάσεις μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου).

Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια:

Τιμές: Κανονικό 14 ευρώ, Προπώληση 12 ευρώ, Μειωμένο 8 ευρώ.

Προπώληση: 

  1. Στα ταμεία του θεάτρουΑκαδημίας 3, Τηλ: 2103636144, 2103625520

    2. Ticket services, Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Τηλεφωνικά: 2107234567, Online

 

Φωτογραφίες: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Σχόλια