Skate, hip-hop, BMX, φαρδιά ρούχα… Οι νέοι απολαμβάνουν κάτι που λίγοι μπορούν στον κόσμο. Και κάτι που ποτέ οι δικοί μας νέοι δεν θα απολαύσουν στην Ελλάδα. Ειδικά μια πίστα skate στην εκκλησία!

skatechurch-4

Στην Ισπανία, στη βορειοδυτική της άκρη, εκεί όπου σκάει ο Ατλαντικός και οι Αστούριας ζουν στη σκιά των Βάσκων, νέοι καλλιτέχνες μετέτρεψαν μια εκκλησία 100 ετών σε θεματικό πάρκο για skate, BMX και γενικά για happenings!

extra-1

Στη Γιανέρα της Ισπανίας ζουν κάτι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Εκεί υπάρχει μια εκκλησία, η Santa Barbara, η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μανουέλ Ντελ Μπούστο, πάνω από έναν αιώνα πριν. Συγκεκριμένα το 1912. Για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη, χαλάσματα κανονικά. Μέχρι που νέοι καλλιτέχνες από όλη τη χώρα σκέφτηκαν να την αναπλάσουν. Και σε αυτό βοήθησε η Red Bull  και τα χρήματα του απλού κόσμου, ο οποίος συνέβαλε μέσω διαδικτύου στη συλλογή του απαραίτητου ποσού.

Το concept είναι αρκετά δυνατό από μόνο του για να εντυπωσιάσει. Skate park μέσα σε εκκλησία, πού να το ξαναζήσεις; Κι όμως, οι Ισπανοί δεν σταμάτησαν εκεί. Ανέθεσαν στον Okuda (έναν από τους πιο γνωστούς street artists –γκραφιτάδες ελληνιστί- στον κόσμο) να καλλωπίσει με τα έργα του το εσωτερικό του ναού. Κι αυτός πήρε τα χρώματά του και έδωσε μια άλλη όψη στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Μορφές που σε κοιτάζουν από την οροφή, σαν άλλοι άγιοι, κανονικό ψυχεδελικό βιτρό.

Αυτό είναι υγεία για μια κοινωνία, αυτό είναι πραγματική εξέλιξη στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Να αμφισβητείς τα πάντα, να αλλάζεις τις νόρμες και τις σταθερές δεκαετιών, αιώνων ολόκληρων. Να ζωγραφίζεις με χρώματα του ουράνιου τόξου τα σημεία που κάποτε ήταν αυστηρές μορφές αγίων. Να τσουλάς το πατίνι και το ποδήλατό σου εκεί που κάποτε ο κόσμος γονάτιζε για να προσευχηθεί. Να κάνεις ένα skate park μέσα σε εκκλησία 103 ετών.

Υ.Γ. Φανταστείτε τον Ανθιμο να ακούει πως θέλουν νέοι στη Θεσσαλονίκη να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Σκεφτείτε αντίδραση.

Πηγή

Σχόλια