Ο “Ουρανός πάνω από την Πόλη” είναι μια παράσταση βασισμένη στο σενάριο της ταινίας “Der Himmel über Berlin” (Wings of Desire) του Wim Wenders. Παρουσιάζεται από την ομάδα “Θα Δούμε” στον Tεχνοχώρο Cartel στο Βοτανικό, σε σκηνοθεσία Ακίνδυνου Γκίκα.

Τη θέση του, χωρισμένου στα δύο ακόμα, Βερολίνου του τέλους της δεκαετίας του 80 παίρνει η Αθήνα του παρόντος, μια πόλη μαστιζόμενη από τις συνθήκες και τις αλλαγές του καιρού, με τους ανθρώπους της να αναζητούν την ελπίδα και το χαμένο νόημα στην ύπαρξή τους. Μάρτυρες στα δρώμενα οι Άγγελοι. Ο Κάζιελ, απόμακρος και συμβιβασμένος με τη θέση του παρατηρητή, και ο Ντάμιελ, που ποθεί να βιώσει την γήινη εμπειρία σε αντίθεση με τη φύση του και παρά τον πόνο και τη βάσανο που ακολουθεί την ανθρώπινη υπόσταση. Προσπαθούν να ανακουφίσουν τους θνητούς και ακούν τις σκέψεις τους, δίνοντας στον θεατή μια εσωτερική οπτική στον κόσμο των χαρακτήρων, μια οπτική που προσφέρει την αίσθηση της ενότητας των κοινών ανθρώπινων παραστάσεων που όλοι μας τείνουμε να αγνοούμε.

Ο Ουρανός πάνω από την Πόλη

“Τώρα ξέρω όσα κανένας άγγελος δεν ξέρει.”

Παρά τις σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αναφορές που περιέχει, ο “Ουρανός πάνω από την Πόλη” είναι πρωτίστως ένας υπαρξιακός σχολιασμός πάνω στην ανθρώπινη ουσία. Οι Άγγελοι αντιπροσωπεύουν την αιωνιότητα, τη συνοχή του είναι· υπήρχαν πριν από τους ανθρώπους και, όντες αποστασιοποιημένοι, έχουν ολοκληρωμένη έποψη πάνω στην ιστορία και τον κόσμο. Από την άλλη, οι άνθρωποι αναλώνονται στην καθημερινότητα. Η κατακερματισμένη οπτική τους αποτελεί εμπόδιο στη σύνδεσή τους με τους άλλους και εν τέλει με τον σκοπό και τις δυνατότητές τους. Και όμως, ο Ντάμιελ αποζητά τα ανθρώπινα πάθη και βρίσκει την ολοκλήρωση στο πρόσωπο μιας ακροβάτισσας που προσπαθεί να ανυψωθεί και να τα υπερβεί. Στην ένωσή τους, τα δύο αυτά στοιχεία συγκεράζονται σε έναν αριστοτεχνικό φιλοσοφικό παραλληλισμό.

Η ομάδα των δέκα ηθοποιών, ο ιδιαίτερος χώρος του Cartel και η εναλλακτική σκηνοθετική προσέγγιση δίνουν έναν αντισυμβατικό χαρακτήρα στο έργο. Οι σκηνές, αλλά και το ίδιο το ύφος του θεατρικού λόγου, εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς αποτελώντας το αναγκαίο τεχνικό σύστοιχο στη διαλεκτική συνθεση των αντιθέτων που απαιτεί το κείμενο, στα χνάρια της αρxικής ταινίας του Wenders.

Ο “Ουρανός πάνω από την Πόλη” παρουσιάζεται από Παρασκευή ως Κυριακή μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στον Τεχνοχώρο Cartel (στάση μετρό Ελαιώνας). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Cartel και εισιτήρια στο viva.gr.

Μετάφραση : Λήδα Κουτεντάκη, Διασκευή-Δραματουργική Επεξεργασία : Σοφία Τσάκα, Σκηνοθεσία : Ακίνδυνος Γκίκας, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & στίχοι τραγουδιών – Τεχνική επεξεργασία (εφέ) – Επιμέλεια ήχου : Ούγκο Βάρβογλης, Φωτισμοί παράστασης : Φίλιππος Μπουραΐμης, Σκηνογραφία-εικαστική επιμέλεια-Επιμέλεια κοστουμιών: Μαρία Αντωνιάδου, Διδασκαλία κίνησης : Νένα Παπαγεωργίου-Μουράτογλου, Διδασκαλία ακροβατικών: Μαρία Βαρβαντάκη, Βοηθός σκηνοθέτη : Λήδα Κουτεντάκη, Art Photography and Direction : Χάρις Κυριακίδη, Video promo Teaser παράστασης : Μιχάλης Γλυνιαδάκης – Malyse Productions, Επιμέλεια μαγικών : Ve Spero

 Παίζουν οι ηθοποιοί :Στέλιος Ψαρουδάκης, Αφροδίτη Αντωνάκη, Ακίνδυνος Γκίκας, Βάσια Λακουμέντα, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Κωνσταντίνα Μatwali Κουτουλάκη, Νίκος Κρίκας, Ειρήνη Χατζηνίκου, Μαρία Αδάμου, Έλενα Δελακούρα.

(Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του Τεχνοχώρου Cartel.)

 

Σχόλια