Οι κλασσικές φράσεις-φετίχ που κάθε Ελληνίδα μάνα έχει ξεστομίσει!

Λατρεύουμε τις μαμάδες μας, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Αλλά όσο και αν ισχύει αυτό, πάντα υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που  μάνα σου σε εκνευρίζει με τις μοναδικές ατάκες που σου πετάει.

1. «Πως βγαίνεις έτσι έξω παιδάκι μου, θα κρυώσεις. Ζακέτα πάρε!» Και ποιος/α δεν έχει ακούσει αυτή την ατάκα. Είναι η κλασσική φράση της Ελληνίδας μάνας. Και κατακαλόκαιρο να είναι θα το πουν. Σωστά, διότι και λίγο να φυσήξει το βραδάκι, θα κρυώσει το σπλάχνο τους.

μάνα

2. «Μάζεψε, παιδάκι μου, το δωμάτιο σου. Θα έρθει κανένας ξένος στο σπίτι και θα γίνουμε ρεζίλι.» Λες και ο ξένος άνθρωπος – ο λεγόμενος επισκέπτης- θα έμπαινε στο δωμάτιο σου για να καθίσει. Σαλόνι δεν έχουμε.

3. «Μην αφήνεις την τελευταία σου μπουκιά, είναι η δύναμη σου!» Αλλιώς πώς θα γινόσουν ο επόμενος Superman/woman, αν δεν έτρωγες όλο το φαγητό; Και τελικά, τρως την τελευταία σου μπουκιά, μόνο και μόνο για να μη χαλάσεις χατίρι στην ανήσυχη Ελληνίδα μάνα.

μάνα

4. «Τι είμαι εγώ υπηρέτρια;» Εν τω μεταξύ το λέει και ταυτόχρονα κάνει ότι της ζητήσεις! Μη σου πω και κάτι παραπάνω. Πας να το κάνεις μόνος/η σου και τρέχει από πίσω σου για να σε βοηθήσει και καλά, αλλά στην ουσία μόνη της το κάνει πάλι.

5. «Όταν φτάσεις να με πάρεις τηλέφωνο!» Με το που φεύγεις ανεξάρτητα πόσο μακριά ή πόσο κοντά θα πας, περιμένει πάνω από το τηλέφωνο για να δει αν έφτασες καλά. Αν δεν την πάρεις, περιμένει κάτω από το τηλέφωνο.

6. «Άμα έρθω και το βρω … θα σου δείξω εγώ» Απειλητική σε πρώτη φάση η μάνα. Και μετά από δυο λεπτά, έρχεται, στο βρίσκει, και νιώθει ευτυχισμένη που σε βοήθησε διότι αισθάνεται πολύτιμη και χρήσιμη.

7. «Ουαί κ’ αλίμονο σου!» Η γνωστή ατάκα που την λέει με το δάχτυλο στο στόμα. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα (αφού έκανες αυτό που εσύ ήθελες) έρχεται και σου λέει με γλυκόπικρο ύφος: «Γιατί παιδί μου το έκανες; Στα ‘λεγα εγώ. Δεν στα’ λεγα? Στα’ λεγα. Όχι για να μη λες ότι δεν στα ‘λεγα»

Ελληνίδα μάνα

8. «Κάνε ότι καταλαβαίνεις (ή ότι νομίζεις)!» Σημαίνει ότι καλύτερα να μη το κάνεις ποτέ. Θα σου κρατάει μούτρα.

9. «Νομίζεις ότι θα έχεις μια ζωή πίσω σου εμένα να τρέχω, να σου μαζεύω τις κάλτσες, να σιδερώνω και να σε πλένω; Αύριο μεθαύριο θα κάνεις οικογένεια!» Ο μονόλογός της. Γιατί η μάνα φροντίζει για το μέλλον απ’ όταν είσαι δέκα χρονών.

10. (στις 6.30 το πρωί) «ΣΗΚΩΩΩΩΩ 8 πήγε και ακόμα στο κρεβάτι είσαι! Θ’ αργήσεις στο σχολείο!» (και η ώρα είχε πάει 6.35)

+1 «Εκεί που το παράτησες είναι.»  Το λέει νευριασμένη και ταυτόχρονα έρχεται να στο βρει (αφού η ίδια το είχε τοποθετήσει σε άλλο μέρος). Μανούλα!!!

Ότι και να μας λέτε, όμως, εμείς σας αγαπάμε!
Με πολλή αγάπη σε όλες τις μαμάδες!

Σχόλια