Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος «Παρατήρηση της Γης από το Διάστημα» για μαθητές, νέους ερευνητές & επαγγελματίες

Πότε: Δευτέρα 7.12.2015, 14:00-18:00

Πού: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο < Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 70, 17676 Καλλιθέα

Με μια εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο των διαστημικών τεχνολογιών θα εκκινήσει το εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την «Παρατήρηση της Γης από το Διάστημα» για μαθητές, νέους ερευνητές & επαγγελματίες.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο πρωτοπόρος ερευνητής και παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκός επιστήμονας Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΑΑ, καθ. Κανάρης Τσίγκανος, ο Καθηγητής Φυσική Διαστήματος του ΕΚΠΑ Ιωάννης Δαγκλής, η Λέκτορας της Διδακτικής της Γεωγραφίας και των Επιστημών της Γης του ΕΚΠΑ Αποστολία Γαλάνη, ο Ερευνητικός Σύμβουλος της ESA, Chris Stewart.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο καθ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Πρύτανης του Χαροκοπείου, ο καθ. Θωμάς Μαλούτας, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο καθ. Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia, ο Δρ. Jorge Sanchez, Μέλος του ΔΣ του si-Cluster, ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και ο κος. Ευάγγελος Βερονικιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Terra Spatium.

Η εναρκτήρια εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προεγγραφή μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://www.eventbrite.com/e/earth-observation-from-space-the-opening-event-for-the-space-training-courses-for-secondary-schools-tickets-19575993323

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνουν το si-Cluster, υπό το συντονισμό του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ, και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με την υποστήριξη της ESA και της Terra Spatium και χορηγούς τους MyMarket, Lancom, Planetek Hellas. Σκοπός του Προγράμματος είναι να ενημερωθούν μαθητές, νέοι ερευνητές και επαγγελματίες σχετικά με τα προγράμματα και τις εφαρμογές της Παρατήρησης της Γης από το Διάστημα. Τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν στα σεμινάρια είναι μια συνεισφορά της ESA και αρκετών 3rd Party Missions.  Αφορμή του αποτελούν η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος και οι εορτασμοί για τα 10 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Πρόγραμμα Εναρκτήριας Εκδήλωσης
13:30-14:00 Εγγραφές
Χαιρετισμοί
14:00-14:10 Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Πρύτανης, ΧΠΑ
14:10-14:20 Θωμάς Μαλούτας, Γενικός Γραμματέας, ΓΓΕΤ, ΥΠΕΘ
14:20-14:30 Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής, Corallia/Ε.Κ. Αθηνά
14:30-14:40 Jorge Sanchez, Μέλος ΔΣ, si-Cluster
14:40-14:50 Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος, ΕΒΙΔΙΤΕ
14:50-15:00 Ευάγγελος Βερονικιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Terra Spatium
Κεντρικές Ομιλίες
15:00-15:30 Chris Stewart, Επιστημονικός Σύμβουλος, ΕΟΔ

«Το Πρόγραμμα Παρατήρησης της Γης του ΕΟΔ και το Copernicus»

15:30-16:00 Σταμάτιος Κριμιζής, Επίτιμος Διευθυντής, Τμήμα Διαστημικής, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Πανεπιστημίου Johns Hopkins

«Ο σχεδιασμός Αποστολής στον Πλούτωνα: Προκλήσεις και Αποτελέσματα»

16:00-16:30 Διάλειμμα
Κεντρικές Ομιλίες
16:30-17:00 Κανάρης Τσίγκανος, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, ΕΑΑ

«To Ελληνικό Κέντρο Συλλογής και Ανάλυσης Δορυφορικών Δεδομένων των Αποστολών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης Sentinels»

17:00-17:30 Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής, Φυσική Διαστήματος, ΕΚΠΑ

«Διάστημα, ο Γνωστός Άγνωστος: Από τα Μυστήρια της Εξερεύνησής του, στις Προκλήσεις και τους Κινδύνους της Χρήσης του»

17:30-18:00 Αποστολία Γαλάνη, Λέκτορας, Διδακτικής της Γεωγραφίας και των Επιστημών της Γης, ΕΚΠΑ

«Διαστημική Τεχνολογία: Εφαρμογές και Προοπτικές στο Ελληνικό Σχολείο»

Σχετικά με το si-Cluster

To si-Cluster είναι το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Μέσα από τις δραστηριότητες του, οι οποίες φέρνουν κοντά επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επιδιώκει να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη μιας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης και ανταγωνιστικής αγοράς, αξιοποιώντας το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Παρέχοντας ένα αποδοτικό πλαίσιο λειτουργιών, υποδομών και διαχείρισης, αναπτύσσει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, προωθεί συνέργειες και ενισχύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των μελών του και εξυπηρετεί άλλους σημαντικούς κλάδους της Ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η Γεωργία, οι Μεταφορές, το Περιβάλλον, η Ασφάλεια, κλπ. Τα μέλη του si-Cluster έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για τις καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις που αναπτύσσουν και διαθέτουν. Απευθύνονται στις διεθνείς αγορές και ήδη έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, «ανοίγοντας» έναν ακόμη κλάδο δραστηριοποίησης για την Ελλάδα. Η δυναμική του κλάδου στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.si-cluster.gr.

Υποστήριξη

Ο Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013. Το Έργο εντάσσεται στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) και στο Π.Ε.Π. Αττική 2007-2013, στο πλαίσιο της Πιλοτικής Φάσης Λειτουργίας της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων – Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μια αγορά: ο Πλανήτης».

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παναγιώτα Μεγαγιάννη, si-Cluster, Τ: 210.63.00.787, E: info@si-Cluster.gr

Χρύσα Σταυρακάκη, Corallia, Τ: 210.63.00.779, E: info@corallia.org

Σχόλια